Verdun in beeld (13)
Van de Ouvrage de Thiaumont via PC119, de Ouvrage de Froideterre, de place Monseigneur Ginisty naar de Tranchée des Baïonnettes en omgeving

 

Klik op de foto voor een vergroting

De Ouvrage de Thiaumont werd gebouwd als een kleine infanterie-versterking in 1887/88. In 1915 besloten de Fransen alle forten te ontmantelen. Het bevel voor de sloop van de Ouvrage kwam gelijktijdig met het Duitse offensief in februari 1916. In plaats daarvan werd bevel gegeven de Ouvrage onverwijld weer te bewapenen. Omdat de versterking strategisch lag, werd ze het middelpunt van de gevechten in mei 1916. De Ouvrage ging enkele keren in andere handen over, maar eind oktober kregen de Fransen de overhand.

Deze observatiekoepel staat aan de noordkant op de ruïne.

Infomatiepaneel van de Ouvrage de Thiaumont.

Op de stelling staan twee kruizen; een voor Raymond de Fontaines, verdwenen op 2 juni 1916, en een voor Paul Merlant die hier sneuvelde op 1 juni 1916

De tekst in de voet van het kruis op naam van de Fontaines.

PC 118 en PC119, abri´s ten westen van het ossuaire, werden maandenlang en intens bevochten. Van verschillende plekken is bekend dat ze tientallen keren van eigenaar wisselden. Op het dak staan de twee persoonlijke gedenkkruizen.

Inscripties geven aan hoe vreselijk de gevechten rond de abri´s (en rond het dorp Fleury) waren. Pas in oktober hadden de Fransen het terrein stevig in handen.

Het terrein ten zuidwesten van het ossuaire wordt, onterecht, door de meeste toeristen genegeerd. Het slagveld ademt hier nog authenticiteit en de wandelroutes loodsen de bezoeker langs onverwachte plekken. 

Bunker PC119. Ook hier gedenktekens op het dak. Commandant Charles Ridouard van het 317e RI 5e Bataillon wordt op de bunker herdacht. Hij sneuvelde op 31 juli 1916.

Hoe zwaar deze abri het te verduren heeft gehad blijkt uit deze foto. 

De verwrongen resten van PC119.

Een van de belangrijkste steunpunten voor de Fransen aan de noordkant van het slagveld was de Ouvrage de Froideterre, een versterkte stelling op maar 4 kilometer van Verdun. De Zouaven hielden de linie.

Ouvrage de Froideterre werd gebouwd van 1887 tot 1888. Het werd gemoderniseerd van 1902 tot 1905. De bouw kostte 1.000.000 franc. De bemanning bestond in 1914 uit 76 man, in 1916 uit 130 man en in 1917 uit 90 man. De kazerne bestond uit een keuken, magazijnen, latrines en een kamer voor één officier, 10 onderofficieren en 132 manschappen. De bewapening was één Tourelle de 75 R Mle 1905 (een pantsertoren met twee 75 mm-kanonnen), twee machinegeweertorens, drie uitkijkkoepels en één Bourges-kazemat met twee 75 mm-kanonnen. De machinegeweertorens werden ieder bemand door 5 man, terwijl de pantsertoren ingericht was voor 16 man. De Bourges-kazemat was gericht richting Charny.

Toen in augustus 1915 besloten werd om alle forten rondom Verdun te ontdoen van hun geschut, werden ook de twee 75 mm-kanonnen uit de Bourges-kazemat weggehaald, inclusief munitie en bemanning. De kanonnen in de Tourelle de 75 R Mle 1905 bleven op hun plek. In maart 1916 werden de kanonnen uit de Bourges-kazemat met grote moeite terug vervoerd naar de Ouvrage. Op 21 februari 1916 lag de Ouvrage onder artillerievuur van alle kalibers. Door de bombardementen werd het terrein rond de Ouvrage veranderd in een maanlandschap. Van de prikkeldraadversperringen en het hek rondom de Ouvrage bleef niets over. In juni werd hevig gevochten om de Ouvrage. Van 1916 tot 1918 heeft de Ouvrage zeker meer dan 30.000 granaten op zich afgevuurd gekregen.

 

Interieur van een der geschutskoepels in de Ouvrage.

Een der geschutskoepels van de Ouvrage vertoont aanzienlijke schade. 

Locatie van een 75 mm-kanon in de Ouvrage.

Totaal verroeste opgang naar een geschutskoepel in de Ouvrage.

De naam Froideterre is nog net herkenbaar in de buitengevel. 

Het terrein om de Ouvrage heen is nog vergeven van de trechters en hindernissen- en kikkers..

Verwijzing op de D913b naar een vrijwel intact gebleven artilleriestelling, MF3.

Een van de munitieopslagplaatsen. Opstellingen voor de zware kanonnen en dit soort opslagplaatsen wisselen elkaar over een behoorlijke afstand af.

Monument voor het 44e R.I.T. aan de place Monseigneur Ginisty ten noorden van het Ossuaire van Douaumont.

Sinds kort is bij het ossuaire de Douaumont het Mémorial des Combattants Musulmans te vinden, ingehuldigd op 25 juni 2006 door président Jacques Chirac.

Een bescheiden monument staat onder de zuilen van de tempel. De tekst luidt: " Aux soldats musulmans morts pour la France "

Op de flanken van de toegang naar de Tranchée des Baïonnettes is dit monument te vinden voor het 137e RI, waarvan de soldaten in de gelijknamige loopgraaf zaten. A la gloire des soldats du 137e R.I.

Op 9 juni 1916 arriveerde het Fontenaisien-regiment, het 137e RI, in het Verdun-gebied, waar de strijd sinds 21 februari woedde. De soldaten betrokken loopgraven in het ravin de la Dame. Op de ochtend van de 12e lanceerden de Duitsers een heftig bombardement, waardoor uiteindelijk slechts 60 soldaten overblijven. Ze besluiten zich bij gebrek aan alles over te geven. Hun geweren plaatsen ze in de loopgraaf, die vervolgens door het bombardement gevuld wordt. De legende van de levend begraven soldaten is geboren en gaat de wereld rond. Abt Ratier vindt de loopgraaf en verklaart: « ces soldats morts debout, dans l'attitude du guetteur, comme s'ils demeuraient pour l'éternité les gardiens du sol de France ». Pas in de jaren dertig vertelt Louis Poliman, luitenant van het 137e RI, de waarheid: "Het verhaal was te mooi om niet legendarisch te worden. "

 

De Tranchée des Baïonnettes, een melodrama in zakformaat. Inmiddels van mythe verworden tot symbool, een passender plek in de geschiedenis.

Het vormeloze, betonnen huis rond de Tranchée, even ten noorden van het ossuaire.

Monument voor de Franse soldaat Louis Bon van het 418e RI, gelegen langs de D913 even ten westen van de Tranchée des Baïonnettes.

De tekst luidt:  "En souvenir de notre fils Louis Bon et à ses chers camarades" - "Stèle érigée par son père et sa mère Bon-Pérogon - Saint Césaire - Charente inférieure”

 

-V-

Terug naar top