Nederland in beeld (8)
Van Groenendaal via Zwammerdam, Veghel, Sint Oedenrode en Nijmegen naar Den Bosch

 

Klik op de foto voor een vergroting

Op begraafplaats Groenendaal in ‘s-Hertogenbosch ligt een Brit begraven die ironisch genoeg op 11 november 1918 overleed.

Het graf ligt aan de Willem de Zwijgerlaan op de fraaie begraafplaats.

Gilbert Thomas Gore McMicking, tweede luitenant in het Cambridgeshire regiment, overleed op 11 november 1918 als geïnterneerde in ‘s-Hertogenbosch aan de Spaanse griep.

Gilbert Thomas Gore McMicking werd geboren in 1894. Hij stierf op de dag van de wapenstilstand. Informatie die door de Royal Anglian Regiment Archives vermeldt dat McMicking op vakantie was in Duitsland in juli 1914, en daarom krijgsgevangene werd. Hij ontsnapte, werd gearresteerd en ontsnapte weer. Hij stierf in een ziekenhuis in Den Bosch, helaas is het niet bekend hoe hij daar belandde

Het oude gemeentehuis in Zwammerdam heeft enkele gevelstenen die naar historische gebeurtenissen verwijzen. De tekst van een van de stenen luidt:

HUYSVESTING VUUR EN LICHT EN SPYS EN DRANK HET IS VOOR HET KRYGSVOLCK AL TEN BESTE. VONDEL
IN ERKENTELIJKE HERINNERING AAN DE INKWARTIERING DER KANONNIERS VAN HET III.REG.2eBAT.III COMP.VESTINGARTIE.
6 AUG.1914-26 APRIL 1915

Beeld van de voorgevel met rechts van het midden de gevelsteen.

In Veghel is in de voormalige woning van de boswachter een kleine steen naast de deur te vinden die naar den Grooten Oorlog verwijst.

In Sint Oedenrode is op het voormalig gemeentehuis een grote plaque te vinden, die herdenkt dat het 2e Regiment Huzaren hier gedurende de oorlog was ingekwartierd.

De plaque benoemt alle officieren en onderofficieren in detail.

Op begraafplaats Rustoord ten zuidoosten van Nijmegen liggen vier Britten begraven.

Een van hen, H.D. Servant, stierf aan een longontsteking. Van de andere drie is vermoedelijk de Spaanse griep de doodsoorzaak.

Rustoord is een perfect onderhouden, 8 ha grote begraafplaats. De graven liggen direct rechts om de hoek.

Grafsteen van soldaat Wrigley.

CWGC-bordje aan de voorgevel.

In de nis rechts van het oude stadhuis van Den Bosch is een gravering te vinden die de Belgische vluchtelingen herdenkt:

“De uitgeweken Belgen

Ter dankbare herinnering

De entree van de pprotestantse begraafplaats van Didam.

Hier zijn 2 Britse graven te vinden die vrijwel naast elkaar liggen op het achterste deel.

Het betreft soldaat Starling en koopvaardijmatroos Ali Masulin. Masulin diende bij de Indiase koopvaardij, Starling bij het Gloucestershire Regiment.

Over hun dood is weinig bekend; waarschijnlijk zijn beiden slachtoffer geworden van de Spaanse Griep op hun terugweg uit Duitse gevangenschap.

Op 11 oktober 1914 kwamen 1.500 manschappen van de First Royal Naval Brigade in Groningen aan. Zij waren begin oktober ingezet om het Belgische leger terzijde te staan toen het Duitse leger Antwerpen aanviel.

 Tijdens de terugtocht werd hun ontsnappingsroute afgesneden. Commodore Wilfred Henderson wilde zich met zijn manschappen niet krijgsgevangen laten nemen en besloot met zijn drie bataljons de Nederlandse grens over te steken.  Het Engelse kamp werd een begrip in Groningen en een straatnaambordje en een informatiepaneel herdenkt de gebeurtenissen.

In Nederland aangekomen werden ze, overeenkomstig de internationale rechtsregels, geïnterneerd in Groningen. Achter de huidige Van Mesdagkliniek (de vroegere stadsgevangenis) werd op het exercitieterrein van de Rabenhauptkazerne (die gelegen was tegenover deze gevangenis) een compleet barakkenkamp ingericht met vele voorzieningen voor sport, huisvesting, verzorging, bewaking en ontspanning. Dit kamp werd in Groningen al snel het 'Engelse Kamp' genoemd. Een plaque op een rotsblok memoreert dit gegeven.

Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand gesloten en reeds op 15 november vertrokken 900 Britten via Rotterdam naar hun vaderland. Er waren op dat moment al 300 mannen op verlof in Engeland; de buiten het Kamp werkzame Britten zouden iets later vertrekken. Commodore Henderson bleef samen met 50 man achter voor de afwikkeling van de kampzaken. Het Engelse Kamp werd per 1 januari 1919 officieel opgeheven. Links het rotsblok waarop de plaque is aangebracht, rechts het enig overgebleven deel van de toegangspoort.

Een kleine plaque geeft de bezoeker inzicht.

 

-V-

Terug naar top