Lorraine in beeld (27)

Van Morville-lès-Vic via Lunéville, d'Hériménil en Friscati naar Fontenoy-la-Joûte.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Indruk van de Langer Max stelling ten noorden van Morville-lès-Vic en ten zuiden van Hampont.
De Gros Max schoot voor het eerst op 1 januari 1916. Hij kostte 1 miljoen Reichsmark, of 13 miljoen euro op dit moment. Deze mastodont van 260 ton vuurde echter slechts achttien dagen, over een periode van 412, op Nancy, Dombasle en Lunéville, met weinig effect.
 
 

Het verhaal van pater Charles Umbricht in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville. De Sainte Jeanne D'arc Kerk is de eerste parochiekerk gewijd aan Jeanne d'arc en heeft de grootste collectie van Johannine glas in lood ramen in Frankrijk. Deze kerk is in zijn geheel opgenomen in de Aanvullende Inventaris van Historische Monumenten. Met zijn kasteelvormige architectuur doet het denken aan de Middeleeuwen.
 
 
 

De kerk van St. Jeanne d'Arc werd gebouwd tussen 1910 en 1912, voorafgaand aan haar heiligverklaring. Met schijnmiddeleeuwse architectuur en glas-in-lood dat haar verhaal vertelt, is de kerk als geheel aan haar opgedragen. Het is daarmee het grootste monument ter ere van haar ter wereld.

Jeanne d'Arc op de brandstapel, venster in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville. In het venster komen twee soldaten voor uit de Grote Oorlog die sneuvelden in 1914 en 1918. (bron:"Jeanne d'Arc et son Eglise" van Catherine Guyon, professor aan de universiteit van Nancy.)

Jeanne d'Arc wordt geroepen door de aartsengel saint Michel, venster in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville. (bron:"Jeanne d'Arc et son Eglise" van Catherine Guyon, professor aan de universiteit van Nancy.)

Jeanne d'Arc aan het hof van Charles de Tweede in Nancy, venster in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville. In het venster wordt rechtsonder Rene Mougenot herdacht, jurist, reserve-kapitein van het 69me R.I. en gesneuveld in Frescati, Vitrimont, niet ver hier vandaan.  (bron:"Jeanne d'Arc et son Eglise" van Catherine Guyon, professor aan de universiteit van Nancy.)

Jeanne d'Arc tussen andere Franse heiligen en beschermvrouwen van Frankrijk, venster in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville.(bron:"Jeanne d'Arc et son Eglise" van Catherine Guyon, professor aan de universiteit van Nancy.)

Jeanne d'Arc beschermt de poilu's in 1914 tijdens de slag aan de Marne, (6-12 september 1914), venster ter in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville. Schitterend venster met Jeanne rechtsboven, de omgeving van loopgraven en ontploffingen op de achtergrond en pater Charles Umbricht die de troepen aanmoedigt, kompleet met medaille en met het crucifix waarmee hij de zwaargewonden zegende in de hand. Umbricht overleefde de oorlog en bleef oud-soldaten verzorgen in Straatsburg.  (bron:"Jeanne d'Arc et son Eglise" van Catherine Guyon, professor aan de universiteit van Nancy met veel dank voor haar inspirerende rondleiding.)

Het zeer fraaie venster werd gedoneerd door de familie Thiery ter nagedachtenis aan Rene Gaillot en Andre Gabriel, oorlogsslachtoffers.

Close up van pater Umbricht, drager van de legion d'honneur en het croix de guerre.

Het soldatentafereel op het venster verwijst naar de herovering van Lunéville. De maagd Maria en Jeanne d'Arc speelden hierbij een belangrijke inspirerende rol.

Prachtig detail van het venster in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville. De soldaten dragen helaas het verkeerde uniform: in 1914 was de pantalon rouge nog in zwang. Het horizon blue met de helm, de casque Adrian, verscheen pas vanaf 1915.

Prachtig detail van Jeanne d'Arc in het poilu-venster in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville.

Als ode aan de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville het venster l'Entree a l'Orleans.

In het venster le Depart de Vaucouleurs is te paard eenn besnorde (onmogelijk in 1431!) Henri Masson te zien, die het venster schonk. Masson was een groot sponsor van de kerk.

Detail in het venster Jeanne op de brandstapel (Jeanne sur le Bucher); Het venster is geschonken door mw. Chretien ter nagedachtenis aan Pierre Ferry, gesneuveld in 1914.

In datzelfde venster ook een donatie van de familie Corbiac Morillot ter herinnering aan luitenant de Micheaux die sneuvelde in juni 1918.

Een van de altaren in de kerk is geschonken door mw. Keller als dank voor het beschermen van haar familie en de stad.

Volledig beeld van het altaar in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville.

Het venster "le depart de Vaucouleurs" in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville.

Jeanne d'Arc tussen andere Franse heiligen en beschermvrouwen van Frankrijk, venster in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville.(bron:"Jeanne d'Arc et son Eglise" van Catherine Guyon, professor aan de universiteit van Nancy.)

Pieta en een overzicht van alle gesneuvelden in de Sainte Jeanne d'Arc kerk in Lunéville.

Dank aan Jeanne voor de veilige terugkeer van drie broers…

"La commune d'Hériménil reconnaissante à ses enfants Morts pour la Patrie" in de Église Saint-Laurent  van het dorp.

Geen venster, maar een doek: In de Saint-Laurentkerk van Hériménil - Gewonde soldaat aan de voet van Christus aan het kruis, helm, geweer, bus aan zijn zijde - in de verte het dorp in rook...
 

Museum Espace Chaubet op de begraafplaats van le Mouton Noir, Vitrimont.
Gezamenlijk gecreëerd door de Communauté de Communes du Lunévillois en de Souvenir Français, biedt de Espace Chaubet (vernoemd naar een soldaat van de 81e RI die tragisch verdween tijdens de strijd), de reconstructie in geluiden en beelden van de uitrusting van de Franse soldaat, 100m² zijn gewijd aan de Slag om Leomont die het grondgebied verwoestte in augustus 1914.
 

De filmzaal zendt een zeer complete documentaire film uit, terwijl het museum honderd voorwerpen aanbiedt die gevonden zijn op de plaats van de Slag om Leomont, en andere die rechtstreeks verband houden met de verschrikkelijke gevechten van de zomer van 1914. De multimediaruimte stelt u in staat om het bezoek te verdiepen door uitstekende sites te ontdekken die gewijd zijn aan de Eerste Wereldoorlog.

Diorama in het museum Chaubet.

De tentoonstellingsruimte bevat een groot aantal voorwerpen die refereren naar de slag in 1914.

In de kapel op het terrein zijn fraaie schilderingen aangebracht die naar grootse momenten refereren.

Beeld van de kapel.

Langs de D97 die langs de begraafplaats loopt worden Franse soldaten herdacht op eenvoudige houten kruizen.

Nog een voorbeeld van deze kruizen.

Nog een voorbeeld van deze kruizen.

Gedenksteentje voor kapitein Louis Adelphe. Zijn verhaal is aan het eenvoudige kruisje te vinden.

Beeldengroep in Église Saint-Pierre van Fontenoy-la-Joûte.
 

De oorlogsslachtoffers van het dorp zijn weergegeven met emaille plaaatjes.

Deze vorm van herdenken was na de oorlog erg populair.

 

-V-

Terug naar top