Vlaanderen in beeld (Ieper) (6)
van Hoge via Geluveld, Hill 62 en Zandvoorde naar Hill 60

 

Klik op de foto voor een vergroting

Het gedenkteken voor de 'King's Royal Rifle Corps', gelijkwaardig aan een gedenkteken te Pozières en een gedenkteken te Winchester, werd hier geplaatst omwille van de deelname van deze eenheid aan de gevechten op 30/31 juli 1915 (Duitse aanval met vlammenwerpers) op Hooge en hun deelname aan de latere gevechten bij Sanctuary Wood (2 juni 1916).

Het monument staat zowat op de parkeerplaats van pretpark Bellewaerde, waar voorheen kasteel Hooge stond. Het kasteel 'Hooge' werd na de oorlog heropgebouwd op de plaats van de vooroorlogse stallingen. Het kasteelpark is bijna volledig in handen gekomen van het pretpark 'Bellewaerde'. De kraters in de tuin van het in Engelse cottage-stijl heropgebouwde landhuis dateren van 6 juni 1916, toen de Duitsers ondergrondse mijnladingen tot ontploffing lieten brengen.

Gedenkteken voor de 18de divisie, die zware verliezen leed rond Hoge, een gehucht net buiten Ieper. De hoek van de Meenseweg met de baan naar Zillebeke en verder de Oude Kortrijkstraat werd al vroeg in de oorlog aangeduid als 'Clapham Junction', naar het bekende treinstation in Londen. Op Clapham Junction staan 2 monumenten, met name 2 obelisken, de ene voor het 'Gloucestershire Regiment' en de andere voor de '18th Division'.

Munitieresten, apart gelegd door de boeren. De Belgische explosievendienst doet regelmatig een ronde langs deze verzamelplekken.

"In imperishable memory".

Britse graven rond de kerk van Zillebeke. Op de voorgrond het graf van Alexis de Gunzburg, officier bij de Hussars, gesneuveld in november 1914.

Grafsteen van luitenant Lee-Steere, Grenadier Guards, eveneens gesneuveld in november 1914.

In Geluveld, verderop langs de Meense weg, staat een monument voor de South Wales Borderers die tijdens de eerste slag om Ieper de Duitse opmars ophielden.

De Borderers vochten samen met de 2nd Worcesters, beiden eenheden leden zware verliezen.

Het uitzicht op Ieper vanaf Hill 62, 3 km ten zuidoosten van de stad. De heuvel werd in 1916 met enorme verliezen door de Canadezen veroverd. Het terrein loopt vanaf Ieper alleen maar omhoog.

Het gedenkteken op Hill 62

Zo’n 8400 Canadezen lieten het leven bij de gevechten om Hill 62 en de nabij gelegen mount Sorrel rond juni 1916.

Canadese symboliek op het monument, Hill 62

Het " Sanctuary Wood museum Hill 62" in Zillebeke, ondergebracht achter het gelijknamig café aan de Canadalaan.

Gereconstrueerde loopgraaf op Hill 62, door de Britten Sanctuary Wood genoemd.

Duitse grafstenen rond de loopgraven op Hill 62

Schitterend sculptuur in het " Sanctuary Wood museum Hill 62".

Door de café-eigenaar geconserveerde loopgraven van Hill 62.

Munitieresten op Hill 62.

Het achterste gedeelte van het "Sanctuary Wood Hill 62" museum is even rommelig als charmant

Klok in café " Hill 62" gemaakt van hulzen. Een dure en vrij smakeloze erfenis.

Indruk van de loopgraven op Hill 62.

Tussen de kratten met Jupiter is een bonte verzameling uniformen samengebracht.

Een van de weinige bomen die het oorspronkelijke slagveld sierden..

Canadees monumentje aan de Pappotstraat Zillebeke ter herdenking van de slag om mount Sorrel, een hoogte die beter bekend staat als Hill 62. De Canadezen werden verdreven in juni 1916 maar maakten die fout enkele weken later goed.

Beschrijving van de slag om de hoogte op de plaque van het monumentje.

N° 76586 Albert Edwin Wheeler, geboren op 16 augustus 1897, en als 'Gunner' behorende tot de 'Royal Horse Artillery (R.F.A./345/B 110bde)', raakte zwaar gewond te Zillebeke op 1 juli 1916. Hij zou gedurende de 4 volgende jaren in maar liefst 29 hospitalen verzorgd worden. Later emigreerde hij naar Canada, waar hij op 7 mei 1982 overleed. Het was zijn laatste wens om begraven te worden bij zijn gestorven vrienden in 'Flanders Fields'. Zijn as werd op 1 augustus 1982, tijdens een kleine plechtigheid, verstrooid op Bedford House Cemetery. In 1983 wilde zijn zoon een herdenkingssteen laten plaatsen op de begraafplaats, maar de Commonwealth War Graves Commission verleende hiervoor geen toelating. In hetzelfde jaar werd een herinneringssteen geplaatst op private grond in de 's Herenthagestraat 9. De gedenksteen neemt de vorm aan van een 'headstone', de typische grafzerk dat terug te vinden is op de Britse militaire begraafplaatsen

In de kerk van Zandvoorde bevindt zich een glasraam ter herinnering aan Captain Rose, Luitenant Turner en 4 anderen van het 10th Royal Hussars die in deze buurt sneuvelden op 26 oktober 1914.

Naast de kerk liggen Rose, Turner en 2 anderen begraven. Met de Eerste Slag om Ieper, in oktober-november 1914, werd er hevig gevochten aan de Meenseweg om de West-Vlaamse heuvelrug.

Zandvoorde British Cemetery, monumentje voor verdwenen graven uit 1914.

Monument voor de 14th light division op Hill 60, waar in april 1915 bloedige gevechten plaats vonden. Dit gedenkteken stond oorspronkelijk in 'Railway Wood', maar omdat het monument er onderhevig was aan verzakkingen, werd het in september 1978 overgeplaatst naar Hill 60. De '14th Light Division' streed aan de zijde van de 35ste divisie mee bij de bevrijding van de omgeving van Hill 60 en The Bluff. Op 25 september 1915 verloor deze divisie heel wat manschappen bij gevechten in de omgeving van 'Railway Wood'.

Monument voor de Queen Victoria's Rifles, ook op Hill 60 te vinden

Locatie van het Monument voor de Queen Victoria's Rifles op Hill 60; tussen de schapen.

Half verscholen versterkingen op Hill 60, twee kilometer ten zuidwesten van Hill 62

Het gedenkteken voor de 1st Australian Tunneling company, Hill 60

De pokdalige bunker centraal op Hill 60, nu een dankbare locatie om kransen en kruizen achter te laten.

De toegang tot Hill 60. De gedenksteen, geplaatst door de Commonwealth War Graves Commission, somt de belangrijkste militaire feiten op die zich op deze heuvel hebben afgespeeld. De heuvel door de omwonenden 'Vrijersberg' geheten en die sinds WOI algemeen bekend geworden is als 'Hill 60' (60 verwijst naar de hoogtelijn) ontstond tijdens de graafwerkzaamheden voor de aanleg van de spoorlijn Ieper-Komen. 'Hill 60' was aan het begin van de oorlog strategisch eigenlijk niet zo belangrijk, totdat bleek dat de heuvel een ideale uitkijkpost vormde voor de Duitsers, vanwaar ze de Britse stellingen richting Ieper konden observeren. Vandaar dat er tijdens de volgende oorlogsjaren zwaar gevochten werd om deze heuvel

Hill 60. De versterkte heuvel werd destijds door de Australiërs ondermijnd en uiteindelijk veroverd. De heuvel is in oorspronkelijke staat gebleven, inclusief de blockhäuser en talloze granaattrechters

 

-V-

Terug naar top