Vlaanderen in beeld (Ieper) (3)
van Poelkapelle via Boezinge, Langemark, Pilkem, St.Juliaan, en Gravenstafel naar Tyne Cott.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Op het monument siert de ooievaar, een referentie naar het roemruchte squadron van Guynemer, les Cigognes.

Aan hetzelfde dorpsplein is dit monument voor het tank corps te vinden. Alhoewel het staat voor de inzet van tanks in de Iepersaillant, verhaalt het vooral over de 3e slag bij Ieper, de slag om Passendale.

Een Duitse en Britse vlag sieren het eenvoudige monument.

En op het Guynemerplein siert een F16 met het opschrift 60 years of F16 in the Belgian Air Force, als eerbetoon.

Ledwige memorial in Boezinge. Francis Ledwige was een bekend Iers dichter die tijdens de 3e slag om Ieper in de buurt sneuvelde. 

In Langemark staat een monument voor de 34th division naast een Blockhaus dat tijdens de 3e slag om Ieper werd veroverd. 

Het opschrift van het monument

Aan de Poperingestraat in Poelkapelle staat dit fraaie, maar ernstig vervallen monument voor Charles Dresse.

Op 28 september 1918 brak het Geallieerde Eindoffensief los, waarvoor de “Legergroep Vlaanderen” was gevormd. Op één dag tijd konden de geallieerden een heel eind oprukken, tot aan de 'Flandern-II-Stellung'. Die dag werd ook Poelkapelle veroverd door Belgische eenheden, waaronder het 9de Linieregiment (3de divisie). Toen dit regiment was opgerukt tot aan de weg Vijfwegen-Westrozebeke, kwam het zwaar onder het moordend vuur van Duitse mitrailleurs te liggen. Het 9de Linie diende zich noodgedwongen van het zopas veroverde Ferme Rembrandt anderhalve kilometer terug te trekken, tot aan de 'Ferme Davout', langs de weg Poelkapelle-Vijfwegen.

Tijdens deze bloedige terugtocht merkte adjudant Charles Dresse op dat er geen bevelen meer doorkwamen, dat er geen officieren meer in de omtrek waren, dat de soldaten niet wisten waarheen of wat gedaan en dat hij de hoogste in rang was. Nabij het 'Bultekot' ('Bell Farm') nam hij de leiding op zich en stormde aan het hoofd van een groep manschappen vooruit om een Duits mitrailleursnest aan te vallen en uit te schakelen. Hij werd getroffen door een kogel en sneuvelde op de plaats van het monument. Hij was 21 jaar oud. Charles Dresse werd geboren te Luik op 23 januari 1897 als zoon van een industrieel uit Verviers. Hij had zich in 1914 aangemeld als oorlogsvrijwilliger. Hij ligt begraven op de Belgische militaire begraafplaats van West-Vleteren. Op de plaats van zijn dood richtte de familie van Charles Dresse een gedenkteken op, een 'Bretoense Calvarie'.

Het dorpsmonument van Langemark.

Plaque voor de Franse 87ste divisie, die hier in april 1915 de lijn hield tijdens de eerste gasaanval. De tekst luidt:

"1914-1918 Ici le 22 Avril 1915 se déclencha la première attaque par les Gaz ou fut décimée la 87e D.I.T. Française qui arrëtait en ce lieu l'invasion allemande depuis octobre 1914"

De plaat hing vroeger tegen de voorgevel van het vroegere gemeentehuis op de Markt. Zij werd in 1940 weggehaald door de Duitse bezetter.
Later hing ze in de entree van het huidige gemeentehuis.

De eindeloze wanden met namen van Duitse vermisten in het bezoekerscentrum van de Duitse begraafplaats in Langemark aan de weg naar Madonna.

Massagraven met duizenden namen.

De kenmerkende platte grafstenen met op de achtergrond de gedenkstenen voor Duitse eenheden.

Langemark, een van de Duitse begraafplaatsen in het gebied, voorzien van Britse herdenkingskransen.

Het monument herdenkt de deelname van de '20th (Light) Division' aan de zogenaamde slag bij Langemark (16-18 augustus 1917), in het kader van de Derde Slag om Ieper toen de geallieerden de Duitse linies wilden doorbreken. Reeds tijdens de slag bij Pilkem (31 juli – 2 augustus) werd Langemark tijdelijk door de Britten veroverd. Britten en Fransen leden grote verliezen. Het werd nu tevergeefs wachten op een drogere periode voor een tweede stormloop. De datum werd 16 augustus. Het doel was de hoogten van Westrozebeke en Staden te veroveren, doch er zou slechts een terreinwinst geboekt worden van 4km: tot aan Kerselare en de Stroombeek.

De aanval zou voor de geallieerden enkel in het noorden terreinwinst opleveren, met de verovering van Langemark. Deze dag werd voor het eerst gebruik gemaakt van tanks, maar die bleven in de modder steken. Opnieuw waren er zware verliezen. Op 28 augustus gaf Haig tot slot het bevel om alle acties te stoppen. De eerste fase van de Derde Slag om Ieper was voorbij. Het monument werd onthuld op 5 juni 1927.

Achter (ten N van) de Duitse 'Koekuit-Stellung' en de Broenbeek waren Duitse heuse versterkingen opgetrokken. Nabij het kruispunt van de Beekstraat met de Kleine Merkemstraat was een bosje, dat op Duitse stafkaarten 'Toten-Waldchen' genoemd werd. Dit monument herinnert aan Emilien Girault en André Etienne Malliavin, respectievelijk Brigadier en Adjudant bij het '2e Regiment Chasseurs d'Afrique', op deze plaats omgekomen op 9 oktober 1917. Malliavin werd meteen opgegeven als 'disparu'. Girault werd opgegeven als 'mort par éclats d'obus' en begraven op St. Charles de Potyze in Ieper.

De 'Chasseurs d'Afrique' maakten deel uit van de Franse cavalerie. Voor deze ruiterijregimenten was er een koloniale rekrutering in Noord-Afrika. In 1914 telde de Franse cavalerie 6 regimenten 'Chasseurs d'Afrique'.  Het monumentje, of eigenlijk alleen de sokkel, staat in het weiland aan de Beekstraat ten noorden van Langemark.

Goumier Farm bij Pilkem, een Duits blockhaus met Britse aanbouw. Of de 51th of de 38th division deze plek veroverde tijdens Ieper 3 is niet helder. Een gedenksteen houdt het op de laatste..

St. Juliaan, de Brugseweg. Gedenkteken voor de Canadezen die tijdens de eerste gasaanval stand hielden

Het opschrift: de Canadezen hielden stand (waar de Algerijnen in paniek de benen namen)

Canadian Brooding soldier Memorial, zo luidt de volledige naam van het prachtige monument..

Gedenksteen voor Victoria Cross winnaar luitenant E. D. Bellew, onopvallend aangebracht op een muur tegenover de Brooding soldier. 

Kersvers monument voor de 48th Highlanders of Canada, die tijdens de eerste gasaanvallen in de geschiedenis op onwaarschijnlijke wijze stand hielden en daarmee een doorbraak van de Duitse troepen voorkwamen.

Het eenvoudige monumentje staat aan de Keerzelaarstraat ten oosten van St.Juliaan op de toen als Gravenstafel Ridge bekende plooi in het landschap.

De Nieuw-Zeelanders veroverden tijdens Ieper 3 de heuvelrug van s'Graventafel. Vanaf het monument is op spectaculaire wijze duidelijk in welke nadelige situatie ze waren. Bij goed weer kan men tot Ieper kijken. 

Een van de Blockhäuser vlak onder de Ridge van Gravenstafel. 

Een detail van het Nieuw-Zeelandse monument .

Op elke begraafplaats is deze tekst aangebracht. Rupert Brooke kreeg gelijk toen hij dichtte: "If I should die, think only this of me; that there is some corner of a foreign field that is forever England"..

Typische Britse grafsteen: Het " known unto God" komt duizenden keren voor.

Een van de nissen van Tyne Cott Cemetery, gewijd aan de Nieuw-Zeelanders.

 

-V-

Terug naar top