De Chemin des Dames

 


SCHETS

Het hele westelijke front stabiliseerde zich eind 1914 met de Duitsers op de hoger gelegen, goed te verdedigen hoogtes, en de Britten en Fransen in de dalen of lager gelegen gebieden. 


schets van de Chemin des Dames met verwijzingen naar bezienswaardigheden


Nergens is dit beter zichtbaar dan op de Chemin des Dames, een weg die genoemd is naar een comfortabele route voor de dochters van Louis XVI. Het is een route die de hoogten blijft volgen ten noorden van de rivier de Aisne. 


De frontlinie in 1915, iets ten noorden van de rivier de Aisne


TOEN

De Chemin des Dames was een uitstulping in het front; het enige bruggenhoofd ten noorden van de Aisne wat in geallieerde handen was na 1915. 
Westwaarts vormde de rivier het front, oostwaarts liep de frontlijn ten noorden van Reims en voorlangs het fort de la Pompelle en verder richting Verdun.


Gedenkkaartje, te koop in het memorial du Chemin des dames in Cerny

Aan de Chemin hebben veel beruchte veldslagen plaatsgevonden. De Britten slaagden er in 1914 niet in de terugtrekkende Duitsers van de heuvelrug te verjagen. Sindsdien poogden de Fransen ondanks enorme verliezen de machtige heuvelrug te heroveren, zoals de redelijk succesvolle push van begin 1915.
De beruchtste  is het Nivelle-offensief in april 1917: 120.000 slachtoffers telden de Fransen en Senegalezen na 48 uur. De reputatie en strijdlust liepen een enorme deuk op, die gedurende de rest van de oorlog nadreunde.
Pétain gaf de poilu's hun door Nivelle verpletterde zelfvertrouwen weer wat terug door een goed georganiseerd offensief waarbij fort la Malmaison werd heroverd, maar helemaal de oude werd het Franse leger nooit meer. 


Caverne du Dragons, een modern aangekleed slagveld onder de Chemin des Dames


NU

De Chemin des Dames ademt historie (Caesar en Napoleon vochten hier ook) maar vooral ook schoonheid. Het landbouwgebied loopt over in de groene rivierdalen, waar kleine vrachtschepen en pleziervaart tussen de L´oise en de Aisne pendelen.


Uitgave voor het grote publiek over de gevechten aan de Chemin


In de driehoek Laon, Soissons en Reims is sprake van een prachtig natuurgebied, besprenkeld met kleine dorpjes, waar de oorlog nog slechts incidenteel zichtbaar is en monumenten steeds verder vervallen en verdwijnen in het groen.
Dorpjes als Craonne en Ailles verdwenen tijdens de gevechten van de kaart en symboliseren het destructieve verleden aan de Chemin des Dames.
 

-V-

Terug naar top