Charleroi, Dinant en Namen

 

SCHETS

De geschiedenisboekjes zouden er weinig meer over geschreven hebben als niet ten zuid-oosten van mijnstad Charleroi, in het fraaie Dinant, een  jonge, slungelige Franse luitenant gewond raakte bij het verdedigen van de brug over de Maas. Charles de Gaulle overleefde de oorlog om in de volgende een mythe the worden.
Charleroi en omgeving werden een bescheiden voetnoot als onderdeel van de slag aan de grenzen, verstopt achter het grote nieuws dat de Duitsers Brussel innamen. Tegelijk werd de slag om de mijnstad de eerste grote overwinning van het machtige Duitse keizerrijk. Maar de overwinnaar schrijft de geschiedenis.

Net als Luik liggen de gloriedagen van de eens zo machtige mijnstad achter ons. Waar Namen en Dinant kunnen leunen op de machtige maasoevers en de inmiddels schone rivier is Charleroi met haar vele deelgemeenten verstopt achter een deprimerende ringweg. Wat er aan glorie was is verdwenen en grauwheid en slechte wegen domineren het beeld.


Charleroi, Namen, Dinant en de Franse terugtocht in blauwe lijnen


TOEN

 Sommige data in de geschiedenis van de Grote Oorlog behoeven geen betoog. Van 20 tot 25 augustus 1914 trok het 5e Franse leger onder bevel van generaal Lanzerac Belgie binnen om vermeende Duitse troepen de pas af te snijden. Het bleek om komplete legers te gaan (het 2e en 3e)die onder von Bulow korte metten maakten met de Franse aspiraties. Van Mons (Bergen) tot in Sarrebourg (Lorraine) kregen de pantalons rouges er overigens van langs. De Franse opperbevelhebber Joffre was gelukkig een onderkoeld en stressbestendig man, want dagen achtereen bereikte hem niets als rampspoed. Tot aan de Marne zou het duren voor de kansen keerden. 


De begraafplaats van Champion bij Namen met de beroemde Belgische en Franse soldaten.

NU

 Aan de zuidkant van Charleroi en een strook langs de Sambre richting Namen vinden we nog talloze herinneringen aan de augustusdagen van 1914. Franse Cimetieres, monumenten van wan- en heldendaden, eenzame obelisken die vergeten slagen herdenken. Namen met zijn fortenring en Dinant met zijn imposante Citadel waren dagenlang centrum van gevechten met Duitse troepen die een overtocht over de Maas zochten.  Menig gedenkteken herinnert hieraan. 
 

 
De Duitse troepen gebruikten hun dikke Bertha's ook op de forten van Namen..


Dinant werd na de Duitse overwinning gefolterd; 674 burgers vonden de dood en de stad zelf werd platgebrand. Het gefortificeerde Namen hield het slechts enkele dagen uit en voorkwam zo een soortgelijk lot. Enkele gemeenten in de omgeving  echter leden onder de tutoonse furie. Charleroi huisvest nog een handvol cimetieres en monumenten waaronder ook Britse en Franse plots van krijgsgevangenen die de oorlog niet overleefden.

De streek ten zuiden van Charleroi richting de Franse grens is golvend platteland; een streek waar de tijd heeft stilgestaan. Een niemandsland tussen de Brits getinte steden Mons en Ieper en het vakantieland van de Ardennen. Een voetnoot in het groen.
 

-V-

Terug naar top