Cambrai in beeld 14

Van Flavigny via Monceau sur Oise, Lechelle, Iron en Esquéhéries naar Étreux.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Achter de kerk Église Saint-Médard in Flavigny liggen vijf graven uit de Eerste Wereldoorlog.
 

Dorpspleintje van Monceau-sur-Oise met het dorpsmonument en rechts daarvan een recente plaque.

Plaque voor het 115e Bataljon chasseurs au Pied die het dorpje Monceau op 5 november 1918 bevrijdden.

Een van de vijf  graven achter de kerk Église Saint-Médard in Flavigny.

Venster in de kerk "Don de la famille Pierquet-Ledieu" opgedragen aan sergeant Georges Leon Pierquet, die diende bij het 67e R.I.
 
 

Eglise Saint-Agnan in Lechelle bevat een fraai vitrail patriotique.
 

De tekst op het venster.

Interieur van Eglise Saint-Agnan in Lechelle.

Recent monument op het dorpsplein van Iron voor 11 Britse soldaten die hier op 25 februari 1915 door de Duitsers weren gefusilleerd. Ze hadden zich in het dorp verborgen na de slagen van 1914 en waren opgevangen en verborgen door de inwoners.
 "Stèle Inaugurée le 18/09/2011 - En mémoire des 11 soldats britanniques cachés par les villageois de la commune et Fusillés par les Allemands"

Het betreft de grootste executie van Britten van de oorlog. Hedley Malloch schreef er in 2019 het boek "The killing of the Iron twelve" over.

Het dorpsplein van Iron met vooraan het monumentje.

Ingang van cimetiere Communale van Esquéhéries.

Graf van sergeant-majoor Delmotte op het Carré militaire du cimetière communal.  

Grafversieringen op carré militaire du cimetière communal de Esquéhéries.

Carré militaire du cimetière communal de Esquéhéries.

Carré militaire du cimetière communal de Esquéhéries.

Brits graf op carré militaire du cimetière communal de Esquéhéries.

Graf van soldaat Dufosse die diende bij het 110e R.I. op carré militaire du cimetière communal de Esquéhéries.

Graf van piloot W. Joffe op carré militaire du cimetière communal de Esquéhéries. Zijn overlijdenstekst luidt:
 
In MemoryOf Second Lieutenant WILLIAM JOFFE Distinguished ServiceOrder 1st Sqdn., Royal Air Force who died on 01 October 1918 Age 23 Born at Singapore. Son of Mr. and Mrs. L. Joffe, of 20, Villiers St., Kimberley, South Africa

De Britse begraafplaats in Étreux werd aangelegd in de nasleep van een felle achterhoedegevecht door een detachement van de British Expeditionary Force tijdens de terugtocht uit Bergen in augustus 1914.

Veel van de Britse soldaten die in Étreux omkwamen, behoorden tot het 2de bataljon van de Royal Munster. Fusiliers, een regulier regiment dat rekruteerde in de zuidelijke provincie van Ierland. Na de wapenstilstand werd de boomgaard waarin de slachtoffers waren begraven gekocht door de familie van luitenant Frederick Styles, een officier van de Munsters die tijdens de achterhoedegevecht was omgekomen.

De familie richtte het grote Keltische kruis op in het midden van de begraafplaats, waarop de eer van de Munsters uit de Eerste Wereldoorlog staat vermeld, evenals een stenen gedenkbank en plaquette. In 1924 werd de begraafplaats overgedragen aan de Franse staat en werd de zorg ervan de verantwoordelijkheid van de Commonwealth War Graves Commission.
 
 

monumentje op Étreux British  Cemetery
 
De eerste grote veldslag van de British Expeditionary Force (BEF) aan het westelijk front vond plaats bij Bergen op 23 augustus 1914. In de nasleep van de Slag om Bergen begonnen de Britse strijdkrachten, samen met hun Franse bondgenoten, zich zuidwestelijk terug te trekken richting Parijs. De mannen van de 2e Munsters waren in Bergen in reserve gebleven en waren niet betrokken geweest bij gevechten tegen de tijd dat ze op de avond van 26 augustus ongeveer zes kilometer ten noorden van Étreux stopten. Samen met de twee cavalerie-eenheden van de 15e Huzaren en een sectie van de Royal Field Artillery, kregen de Munsters de taak om op te treden als achterhoede voor het III Corps van de BEF terwijl het zich zuidwaarts bleef terugtrekken richting het dorp Guise.
 

 
Het weer was warm en zwoel toen de mannen van de achterhoede op de 27e bij zonsopgang opstonden en zich voorbereidden op een mogelijke Duitse aanval. Verschillende vroege aanvallen van kleine groepen Duitse troepen werden afgeslagen door goed gericht geweer- en machinegeweervuur, maar tegen de middag viel de Duitse infanterie met kracht aan en werden de Munsters gedwongen zich terug te trekken naar het dorp Fesmy-le-Sart. Fesmy was de hele middag het toneel van hevige gevechten toen Duitse eenheden de Britse linies aanvielen en herhaaldelijk werden teruggeslagen.
 
 

Monumentjes voor de Royal Munster Fuseleers, die bij Étreux vochten in 1914.

Monumentjes voor de Royal Munster Fuseleers, die bij Étreux vochten in  augustus 1914.

Om 17.00 uur liep het bataljon het gevaar onder de voet gelopen te worden en begon het zich zuidwaarts terug te trekken richting Étreux om zich weer te voegen bij de hoofdmacht van de Britse troepen die zich het grootste deel van de dag hadden teruggetrokken.
Maar toen ze Étreux naderden, ontdekten de Munsters dat een groot deel van de stad al bezet was door Duitse troepen, die nu zwaar machinegeweer- en artillerievuur begonnen af ??te leggen. Afgesneden van zijn eigen leger en sterk in de minderheid door de vijand, begon de achterhoede nu ernstige verliezen te lijden terwijl deze zich een weg door de Duitse linies probeerde te banen. Britse troepen vielen keer op keer de huizen aan de noordelijke rand van het dorp aan, die vol stonden met Duitse soldaten, maar werden teruggeslagen door hevig vijandelijk vuur. Tegen 19.00 uur de achterhoede werd van alle kanten aangevallen, de bevelvoerende officier was gedood en de overlevende officieren en manschappen hadden zich teruggetrokken in een appelboomgaard van waaruit ze zich bleven verzetten tegen de oprukkende Duitse troepen.
Kort na 21.15 uur degenen die nog stonden, ongeveer 250 man, gaven zich uiteindelijk over. Tegen de tijd dat ze de wapens neerlegden, hadden de Munsters al meer dan twaalf uur gevochten tegen een Duitse strijdmacht die ongeveer zes tegen één in de minderheid was. De dag na de slag werden veel van de dode Ieren begraven in dezelfde appelboomgaard waar ze hun laatste schoten hadden afgevuurd. Meer dan 600 Britse soldaten werden gedood tijdens de achterhoedegevecht bij Étreux, maar door zo lang zoveel Duitse troepen in te zetten, hadden de Munsters het III Corps van de BEF toegestaan zijn terugtocht voort te zetten met slechts kleine verliezen.

Beeld op Étreux British Cemetery. Er worden 126 Britse doden herdacht waaronder 27 niet geïdentificeerde. Alle slachtoffers sneuvelden op 27 of 28 augustus 1914.

Overzicht van de wapenfeiten van de Fusileers tijdens de Eerste Wereldoorlog op Étreux British Cemetery

Het grote Keltische kruis op in het midden van de begraafplaats, waarop de eer van de Munsters uit de Eerste Wereldoorlog staat vermeld. De begraafplaats heeft een unieke lay-out voor het Westelijk Front.

 

-V-

Terug naar top