Armentarras 14a nw

Van Bethonsart via Tinques en Berles Mochel naar Noyelles sous Lens

 

Klik op de foto voor een vergroting

De tekst op het venster in Bethonsart.

De burgemeester van Bethonsart was zo vriendelijk ons de grafiti-sporen in het dorp te laten zien, nagelaten door Canadese soldaten in het voorjaar van 1917. Fred Roseberry is duidelijk leesbaar.

Contouren van de Canadese maple leaf.

Diverse symbolen en een uniformpet.

Vrouwengezicht..

Onbekend symbool.

Indiaan.

De Canadese maple leaf.

De Winnipeg Rifles werden de little black devils genoemd. Een erenaam, gegraveerd in de muren van Bethonsart.

Amerika was in 1917 zojuist toegetreden tot de kring der geallieerden. De stars and stripes.

Aan de wandel in Bethonsart.

De burgemeester en de auteur.

Église Saint-Hilaire in Tincques heeft in een nis een mooi, maar enigszins beschadigd glas in lood raam.

Veel bekende karakteristieken, zoals de kerk, de Jezusfiguur en de routesteen.

De nis in de kerk.

Interieur van de kerk Saint-Hilaire in Tincques.

Dicht bij Tinques lag een militair vliegveld, waarover meer informatie op de buitenwand van de kerk.

De kerk in het venster lijkt overigens erg op die van Tincques.

De locatie van het informatiepaneel.

Toespraak op 11 november 2024 door de gepensioneerde huisarts mr. Choain:(vertaling uit het Frans)
"We komen twee keer per jaar bijeen voor dit monument voor de doden van de twee oorlogen. Op dezelfde manier reciteren we elk jaar een litanie van namen van soldaten die voor Frankrijk zijn gestorven, zonder hun geschiedenis, hun familie,... het lijden dat ze hebben doorstaan... te kennen.
Vandaag zal ik u, voor ons collectieve geheugen, vertellen over een jonge soldaat die op 21-jarige leeftijd stierf en die op dit monument staat ingeschreven.We zijn de Sint-Légerkerk aan het renoveren, en vanaf het begin ben ik altijd geïntrigeerd geweest door het glas-in-loodraam links van het altaar dat Sint-Carolus Borromeus voorstelt, bisschop van Milaan, die beroemd bleef vanwege zijn inzet voor de slachtoffers van de pest in 1576.
Onderaan dit glas-in-loodraam staat geschreven “ter nagedachtenis aan een soldaat die stierf voor het vaderland -1914-”
Geen vermelding van de naam van de soldaat, zijn familie of de donoren. Door deductie zouden we kunnen veronderstellen dat het om een ??soldaat gaat die Charles heet, maar zoals je ziet staan ??er drie op het monument voor je.
 
Een paar weken geleden ontmoette ik een echtpaar uit Utrecht, Nederland, dat de ‘patriottische’ glas-in-loodramen van de Saint-Léger-kerk wilde zien, glas-in-loodramen, ook wel ‘herinnering’ genoemd, om hulde te brengen aan de overledene.
Deze ontmoeting wakkerde mijn zoektocht naar de naam van de soldaat opnieuw aan. Niemand in het dorp, inclusief onze decaan, de heer BRISSET, kon informatie verstrekken. Door met mevrouw Annie DE CALAN te praten, identificeerde laatstgenoemde snel Charles WAREMBOURG.
 
Hier is zijn verhaal, zijn geboorteakte gevonden op het gemeentehuis. In het jaar 1893, op 14 januari, voor Bonnevallet Jules, burgemeester en burgerlijke stand, aangifte van de geboorte in Berles van Charles Diomède Emile, zoon van Lady Marie Joséphine Caroline DEGEZ, 33 jaar oud, kamermeisje en François Joseph WAREMBOURG 38 jaar oud, butler. We kunnen denken dat Charles WAREMBOURG zijn jeugd doorbracht op het Château de Berles, waar hij bediende werd... op 28 november 1913 werd hij toegewezen aan het 33e infanterieregiment, nummer 122, en vervolgens werd hij op 6 augustus opgenomen in de legers. 1914. Hij werd als vermist opgegeven op 30 augustus 1914 in Saint Richaumont bij Sourd in Aisne, tijdens de verschrikkelijke slag om Guise les 28 en 30 augustus 1914.
In 1920 verklaard “gestorven voor Frankrijk”. Aanvankelijk begraven op de erebegraafplaats Sourd (02) privégraf 547. Hij rust nu op de begraafplaats Berles-Monchel."

Hier wordt Warembourg niet genoemd, slechts d'un soldat. Dankzij dhr. Chohain kennen we nu de identiteit van de bedoelde soldaat.

Interieur van de kerk van Berles, die grondig wordt gerestaureerd.

Het tweede venster in de kerk is een opsomming van de slachtoffers van de oorlog. Vijf stammen uit 1914. Een derde venster herdenkt de slachtoffers van 40-45.

De kerk van Berles Monchel.

De fraaie eglise Saint-Amand in Noyelles sous Lens.

Venster in de kerk, geschonken door de curie: "Don de M. l'abbé WEPPE, Curé"

Twee vensters in de kerk zijn aan elkaar gelieerd.

De toespraak van dhr. Choain op 11 november 2024 m.d.a. de spreker voor de foto.

 

-V-

Terug naar top