De Vogezen in beeld (33)
van Lapoutroie via  de Grand Brézouard en de Col de Pré de Raves naar Sainte Croix aux Mines

 

Klik op de foto voor een vergroting

Lapoutroie is een dorpje ten oosten van de Tete des Faux op de route Col du Bonhomme-Colmar.

Een kleine Carré Militaire bevindt zich achteraan de cimetiere. Midden op de Carré is een bescheiden monument te vinden, opgedragen aan de chasseurs die de Vogezen bevrijdden.

Een zestal graven omringen het monument.

Met gevoel voor drama wordt het monumentje geflankeerd door granaathulzen, waarvan er een bewerkt is.

Vanaf de Col de Bagenelles loopt een smalle weg, die overgaat in een onverhard pad, naar de flanken van de Grand Brézouard. Op een parkeerplek bij een berghut loopt een pad naar boven, dat in de winter wordt gebruikt als langlauftraject, in de richting van berghut Haycot.

Van daar is de weg naar een bijzondere plek aangegeven; een mozaïek uit de Grote Oorlog. 

Het mozaïek is gemaakt door Duitse soldaten in de Eerste Wereldoorlog, en wordt tegenwoordig door een houten opbouw beschermd.

De tekst identificeert de makers als Landsturm Friedberg en het beeldt een trotse, grommende gekroonde leeuw uit met een zwaard. Het is de Hessische Leeuw - Btl Friedberg was een Hessische eenheid.

Ook de Col de Pré de Raves maakte deel uit van de schermutselingen in de begindagen van de oorlog.

Vanaf de col kunnen de bordjes “Tombe Lieutenant Y. Burlé” worden gevolgd. Bij het eenzame graf in het bos hangt een bordje: 100 meter hiervandaan lag de grens. 10.000 mannen sneuvelen in de slagen om de Cols. Denk hieraan en bid voor hen.

Luitenant Burlé diende bij het 7e bataillon de chasseurs alpins (7e BCA) en sneuvelde op 13 augustus, 10 dagen na het uitbreken van de oorlog. Hij was herkomstig uit Toulon.

Grensstenen op de Col de Pré de Raves.

Detailfoto van het keurig verzorgde graf van luitenant Burlé.

Sainte Croix aux Mines, niet te verwarren met het eerder bezochte La Croix aux Mines, bezit een fraai dorpsmonument, dat zich aan de wand van de kerk bevindt.

Aan weerszijden van het monument zijn lauwerkransen opgehangen. De historie er achter is mij niet bekend, maar ze hebben ongetwijfeld op andere plekken als versiering gediend.

Voorbeeld van de lauwerkransen, links van het monument.

De bloem leggende vrouwenfiguur op het dorpsmonument van Sainte Croix aux Mines.

Lauwerkrans, opgedragen aan de gesneuvelden van Sainte Croix aux Mines.

Kleurrijke krans om het portret van Justin Antoine, die 19 februari 1915 sneuvelde. Ik kon geen historie van hem vinden, maar hij sneuvelde vermoedelijk in de Champagne tijdens de grignotage-offensieven daar.

Plaques onder het dorpsmonument van Sainte Croix aux Mines.

Sainte Croix aux Mines heeft op haar zuidelijke hellingen een Nėcropole Nationale aangelegd.

Op deze begraafplaats in de Elzas rusten 248 soldaten, 244 uit de Eerste Wereldoorlog, waaronder 2 Russen en 4 uit de Tweede Wereldoorlog waaronder 2 onbekenden.

Eenvoudige gedenksteen voor Albert Fournier die op 28 augustus 1914 sneuvelde.

De steen ligt links na de ingang van Nėcropole Nationale de Sainte Croix-aux-Mines.

Overzicht over Nėcropole Nationale de Sainte Croix-aux-Mines en het gelijknamige dorp in de vallei van de rivier de Liepvrette.

122 Fransen rusten in 2 massagraven. Ze zijn afkomstig uit de 21e, 28e, 30e, 109e, 140e en 149e R.I. en het 7e, 10e, 13e, 30e en 31e BC.

Het werk van imbecielen; het gedenkboek is met kast en al verdwenen.

Overzichtsfoto van Nėcropole Nationale de Sainte Croix-aux-Mines.

 

-V-

Terug naar top