De Vogezen in beeld (25)
le Linge

 

Klik op de foto voor een vergroting

Sinds het laatste bezoek aan Musée Memorial le Linge is een vleugel aan het museum toegevoegd, waar vanaf twee niveaus in een Duitse loopgraaf kan worden gekeken.

De aankleding is goed gedaan; ook de in 1915 nog gebruikte pickelhauben ontbreken niet.

Trench art in Musée Memorial le Linge.

Een vitrine vol aan het slagveld onttrokken voorwerpen, zoals draadscharen, drinkflessen en een hoorn.

Het latere oorlogsuniform van de Franse poilu; horizon bleu, compleet met casque Adrian.

Een vitrine met medische voorwerpen in Musée Memorial le Linge.

Fraaie vitrine met een bonte verzameling aan bajonetten en handgranaten

Duitse officier naast een Franse Chasseur met kenmerkende baret.

Een staaltje prachtige trench art in Musée Memorial le Linge/

Opvallende trench art, gemaakt uit patronen en bestemd voor een poppenhuis.

Diorama van een Duitse bevoorradings-kolonne met ezels.

Voorbeeld van een vitrine explosieven in Musée Memorial le Linge.

Deel van een oude grafsteen in Musée Memorial le Linge.

Goed beeld van de 2 verdiepingen in Musée Memorial le Linge.

Fotomateriaal in Musée Memorial le Linge. De Duitsers maakten gebruik van dwangarbeid, onder meer bij de aanleg van de smalsporen door de bergen.

Monument voor het 5e Bataillon Chasseurs tegenover Musée Memorial le Linge.

Het monument werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers (hier de overweldigers genoemd) vernield, en in 1950 opnieuw opgericht.

Commandant Colardelle van het 5e BCA sneuvelde op de zuidelijker gelegen Hilsenfirst op 21 juni 1915. De in 1868 in Verdun geboren Colardelle leidde op 17 juni 1915 een aanval op de Hilsenfirst, die niet slaagde. Op 20 en 21 juni proberen de Fransen het opnieuw, waarbij Colardelle dodelijk getroffen wordt door 2 kogels. Barberot neemt vervolgens het commando over.

 

In 1973 werden om het monument voor het 5e BCA vijf lichamen teruggevonden.

De afgelopen jaren is ook dit, vrij overbodige, paneel geplaatst.

Musée Memorial le Linge is tegenwoordig een populaire bestemming.

Rollen prikkeldraad bij de entree van Musée Memorial le Linge.

Beelden van de Memorial le Linge, een authentiek slagveld, waar in 1915 maar liefst 17.000 slachtoffers vielen. De Duitse loopgraven hebben de tand des tijds goed doorstaan

De metalen rekken waren bedoeld om handgranaten te stoppen; de Franse linies lagen hier soms maar op een 20-tal meters!

Prikkeldraad op le Linge. Al op 8 april 1915 namen Beierse regimenten posities in die zich uitstrekten van de pas tussen Schratzmann en Barrenkopf tot vlakbij het plaatsje Stosswihr. Op 2 mei werd de stelling aan de zuidhelling van de Schratzmann verbreed, totdat deze op 18 juni uiteindelijk het gehele gebied tussen de Schrätzmaennele en de pas bij de Lingekopf besloeg.

Teruggevonden Duitse lichamen werden vrij karakteristiek met een zwart kruis aangeduid. De Franse werden met een wit kruis gemarkeerd.

Vanaf dat moment begon de uitbouw van de sector en ontstond er een deel dat onder de naam Festung Lingekopf de geschiedenis zou ingaan. De Landwehrmannen van het 2de Beierse regiment wisten heel goed welke vijand ze tegenover zich hadden: Franse Chasseurs Alpins. Ook was het de Duitsers duidelijk dat een Franse een aanval op de Lingekopf-Schratzmannstelling niet lang meer op zich zou laten wachten:

Blik vanuit de Duitse loopgraven op een van de vele witte kruizen op le Linge, die hervonden stoffelijke overschotten aanduiden.

Al op 8 april 1915 namen Beierse regimenten posities in die zich uitstrekten van de pas tussen Schratzmann en Barrenkopf tot vlakbij het plaatsje Stosswihr. Op 2 mei werd de stelling aan de zuidhelling van de Schratzmann verbreed, totdat deze op 18 juni uiteindelijk het gehele gebied tussen de Schrätzmaennele en de pas bij de Lingekopf besloeg. Dat de stelling de Beiers niet alleen door haar grote omvang problemen bezorgde mag uit het volgende citaat blijken:

Duitse stellingen op le Linge.

Vanaf dat moment begon de uitbouw van de sector en ontstond er een deel dat onder de naam Festung Lingekopf de geschiedenis zou ingaan. De Landwehrmannen van het 2de Beierse regiment wisten heel goed welke vijand ze tegenover zich hadden: Franse Chasseurs Alpins. Ook was het de Duitsers duidelijk dat een Franse een aanval op de Lingekopf-Schratzmannstelling niet lang meer op zich zou laten wachten:

Duitse inscriptie door de eenheid die deze bunker bouwde.

Half juli was de nieuwe loopgraaf bij de Schratzmann na aanzienlijke inspanningen zo ver gereed dat hij permanent kon worden bezet. De buren ter rechterzijde, het ook uit Beieren afkomstige 1ste Landwehrregiment was toen nog bezig om voor de door hen bezette Lingekopfstelling ook een vooruitgeschoven loopgraaf aan te leggen, die echter vóór de Franse aanval niet gereed zou komen, wat later noodlottig zou blijken. Fransen en Duitsers wedijverden om nog zo veel mogelijk te graven om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat stond te gebeuren.

 

-V-

Terug naar top