Verdun in beeld (5)
Van Gincrey via Pierreville, Bois du Breuil, Bois de Gremily en de Kronprinz strasse naar Lager Marguerre

 

Klik op de foto voor een vergroting

Een opvallend kanon ligt bij de ingang van het dorpje Gincrey. Het is het derde kanon (naast Duzey en Bois de Herméville) dat van Base Nautique Militaire de Gâvres (Morbihan) naar de Verdunregio is verhuisd in 2012. Er is veel controverse over de historische juistheid van de locatie; critici beschouwen het als een pr-stunt voor het dorp die bovendien 60.000 euro kostte.

Het betreft dus een Frans 21 cm kanon, wat volgens de meeste bronnen niet meer vertelt dan dat de slag om Verdun een artillerie-oorlog was.

De kerk van St. Agatha in Gincrey

Het interieur van de kerk St. Agatha in Gincrey.

 Glas in Lood raam in de St. Agatha in Gincrey, gemaakt in 1935 door de meester glasmaker Georges Janin uit Nancy. Het vertegenwoordigt Onze Lieve Vrouw van de Voorzienigheid die Christus smeekt om de redding van de soldaat - Op de achtergrond de kerk uit de 12e eeuw, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Achter een kapel in de bosrand, op de kruising van wegen bij het gehucht Pierreville, ligt het graf van luitenant Maurice Alfred Auguste L’Hoste.

L’Hoste, herkomstig uit Parijs, diende bij het 166e RI, en stierf op deze plek na gewond te zijn geraakt op patrouille. Zijn ouders besloten hem op deze manier te herdenken.

Duits bunkercomplex in het Bois des Haies, vlak achter de Frontlinie.

De bunkers hebben een opvallende ronde vorm en zijn nog in prima staat.

Beeld van het Duitse bunkercomplex ten noordoosten van Maucourt sur Orne.

In het Bois du Breuil en het Bois de Gremily zijn vele bunkers te vinden uit de oorlogsjaren. Een mooie reeks ligt niet ver van de Tranchée des D105

Het bospad is destijds de toegangsweg geweest tot een reeks van Duitse versterkingen.

De natuur heeft al enige tijd de overhand.

Naar goed Duits gebruik zijn de bunkers vrijwel allemaal voorzien van de bouwinformatie.

Duitse bunker in het Bois de Gremily

Duitse bunker in het Bois de Gremily

Gravering in een Duitse bunker in het Bois de Gremily

Duitse bunker in het Bois de Gremily.

Duitse bunker langs de Trachee des D105 in het Bois de Breuil. Dit exemplaar staat iets te dicht bij de weg voor een veilige doorgang..

  Verloren in het bos, tussen Maucourt sur Orne en Billy de Mangians staat een eenzame steen met het opschrift Kronprinzen Eiche 1914.

De steen getuigt van de bezetting van het noorden van het departement door de troepen van de keizerlijke Kronprinz die het reservistenregiment nr. 46 wilde eren. De dichtstbijzijnde bosweg werd "Kronprinz strasse" genoemd en het kruispunt bij de steen de "Bismark Platz".

Half verdwenen Duits kruis op een van de gebouwen van Lager Marguerre.

Diep in het dichte bos in de buurt van het dorp Loison vindt u de voormalige 'Lager Marguerre', een Duitse betonfabriek uit de 1e Wereldoorlog. Het kamp, ​​vernoemd naar Hauptmann Hans Marguerre, maakte deel uit van de 'Spezialabteilung Beton Fabrik' (BeFa). Als Duitse ingenieur uit Berlijn was hij voor de oorlog al actief in de betonindustrie.

Dit kamp werd opgericht rond 1915 en bestond uit slechts twee gebouwen, het werd uitgebreid tot zijn huidige grootte in 1916. De bestaande gebouwen zijn nog steeds in vrij goede staat maar grotendeels overwoekerd door bomen en struiken. Dit dichte bos was een voordeel, het kamp was goed gecamoufleerd voor de vijand.

Via een railsysteem konden ze de benodigde materialen naar het kamp brengen, werd beton gemaakt voor teststructuren maar ook voor versterkingen die nodig waren voor kanonnen en bunkers in de regio. Lager Marguerre was ook een rustplaats voor soldaten en er was een veldhospitaal, allemaal op ongeveer 10 km van het front. Het feit dat een dergelijke complexe industrie in de nabijheid van het front is gevestigd, maakt het uniek in zijn soort.

Na de 1e Wereldoorlog werden de ramen en de infrastructuur binnenin verwijderd door de lokale bevolking, de betonnen structuren bleven bewaard. Later in de 2e Wereldoorlog gebruikte het Franse verzet deze gebouwen nog steeds om zich te verbergen voor de Duitsers.

Prachtig bewaard gebleven inscripties in het Lager Marguerre.

Sfeerbeelden in het Lager Marguerre.

Sfeerbeelden in het Lager Marguerre.

 

-V-

Terug naar top