Verdun in beeld (18)
Van Haumont près Samogneux via Consenvoye Naar Sivry sur Meuse

 

Klik op de foto voor een vergroting

De kapel van Haumont près Samogneux, village détruit. Dit dorp lag ruim twee kilometer noordelijk van Samogneux.

Opschrift van de kapel ter nagedachtenis van Haumont. De kapel werd in 1932 op de plek van de verwoeste kerk gebouwd.

Altaar voor de kerk, gemaakt van de resten van het dorp.

Monument voor alle hier begraven en door de oorlog verdwenen dorpsgenoten. Op de achtergrond de cimetiere van het voormalige dorpje.

Alle villages détruits werden na de oorlog onderscheiden en mochten het opschrift "Mort pour la France" dragen.

Op de resten van Haumont près Samogneux is tijdens de oorlog door de Fransen een bunker gebouwd. De resten liggen sinister tussen de bomen.

Het oude dorp Haumont près Samogneux wordt in herinnering gehouden door afbeeldingen van de oorspronkelijke inwoners op de ruines.

Door de bewoners dicht bij de bezoeker te brengen krijgen de ruines betekenis.

De waterput van Haumont die tijdens de oorlog van groot belang was.

Inwoners van Haumont près Samogneux werden "Sachot" genoemd, naar de kleine linnen zakken die mensen zelf maakten om hun gewassen op te slaan. Na de vernieling en beide Wereldoorlogen worden de ruines niet meer onderhouden. Het verdween zelfs onder de vegetatie. Maar in 1971, onder leiding van zijn burgemeester Charles Tilt, wordt er veel gereinigd en gerestaureerd.

Nog vóór een dorp, Haumont-près-Samogneux, was dit oorspronkelijk een plaats van viering van de Gallische zonnegod. Vervolgens heeft het Romeinse leger een versterkt kamp opgezet.

Het wordt op 7 februari 1915 voor het eerst gebombardeerd, waarbij een deel van zijn kerk beschadigde. Het was niets vergeleken bij wat er 20 februari 1916, aan het begin van het grote Duitse offensief, op het dorp wordt afgevuurd. Op 8 oktober 1918, wordt het dorp door het 67e Infanterie Regiment en het 66e en 68e bataljon Senegalese soldaten heroverd.

Levensgrote foto van een familie van toen in de ruines van Haumont près Samogneux.

De Deutsche Soldatenfriedhof Consenvoye ligt even ten zuiden van het gelijknamige dorpje. Het enorme aantal van 11.146 soldaten, 1 verpleegster, 1 Rus en 62 Oostenrijk-Hongaren liggen hier begraven. De vlaggen van Frankrijk, Duitsland, Europa en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. markeren de eenvoudige entree.

Een gedenkplaque die correspondeert met het monument in Samogneux straat stil bij de 62 Oostenrijk-Hongaren op Deutsche Soldatenfriedhof Consenvoye.

De soldaten hoorden bij 4 Oostenrijk-Hongaarse divisies die vanaf de zomer 1918 de linie mede versterkten.

Deutsche Soldatenfriedhof Consenvoye werd in 1920 gesticht door de Fransen als verzamelbegraafplaats voor de ontelbare lichamen die op het slagveld van Verdun gevonden werden.

Persoonlijke boodschap aan het graf van Georg Mühlberger op Deutsche Soldatenfriedhof Consenvoye.

In twee kameradengraven liggen 2.537 lichamen, waarvan 1.501 met naam en toenaam bekend. 8.609 lichamen liggen in persoonlijke of gegroepeerde graven.

Op 22 september 1984 legde de Franse president Francois Mitterrand, in het kader van het verzoeningsfeest tussen Duitsers en Fransen voor het eerst na de Eerste Wereldoorlog, samen met kanselier Helmut Kohl een krans ter herdenking van de Duitse oorlogsdoden op de begraafplaats Consenvoye. Een plaquette met de inscriptie herdenkt deze gebeurtenis.

In al zijn eenvoud is hier een krachtige en emotionele boodschap in het metaal gedrukt. “Wir sind Freunde geworden.”

Sfeerbeeld op Deutsche Soldatenfriedhof Consenvoye.

Deutsche Soldatenfriedhof Consenvoye is een ware ode aan de waarden van een verenigd Europa. Alle Eurosceptici dienen een bezoek te brengen.

Aan de D19 liggen nog diverse abri´s in het veld. 

In het bos van Consenvoye kunnen nog vervallen abri´s worden gevonden. Ze zijn niet aangegeven en kunnen soms maar met moeite worden bereikt.

In de église Saint-Rémi van het Maasdorpje Sivry sur Meuse zijn vensters te vinden uit 1947 van Georges Gross, glasschilder uit Nancy. Ze vervangen de vensters van meester glasmaker Georges Janin die in 1940 verloren gingen.

Het eerste venster is opgedragen aan Maurice Saintin, die 29 oktober 1915 sneuvelde en Gustave Rougeaux die op 10 februari 1915 omkwam.

Rozenkransen aan de voet van de Heilige maagd, met voor het venster een fraaie piëta.

En onderaan de tekst: "Offert par les jeunes filles de la paroisse en souvenir de nos morts 1914-1918 - 1940-1945"

Interieur van de église Saint-Rémi in Sivry sur Meuse.

 

-V-

Terug naar top