Verdun in beeld (14)
Van het Ravin du Mort via village détruit Douaumont en Chemin de la Couleuvre  richting het Fort de Douaumont

 

Klik op de foto voor een vergroting

De pas twintig jaar oude Pierre Vives sneuvelde op 18 mei 1916 in het Ravin de la Mort, een geul in het Bois de Nawé.

  In de zomer is zijn graf lastig te vinden tussen het groen.

Een gele buis en een metalen vlag markeren dan ook het betonnen kruis. Vives, die diende bij het 22e RI, kwam uit Grenoble.

Gedenksteen voor het Douaumont village détruit, naamgever voor het grootste en beroemdste fort rond Verdun.

Douaumont is een van de negen dorpen van het departement van de Maas, die volledig werden verwoest tijdens de Slag om Verdun en nooit werden herbouwd. De oorsprong van het dorp gaat terug naar het Gallo-Romeinse tijdperk; de naam evolueerde van de Latijnse Dives, wat goddelijk betekent, verbonden aan Bergen voor berg. Douaumont, de goddelijke berg, zo'n mooie naam maar zo'n tragisch lot, voor dit dorp op ongeveer 11 km ten noordoosten van Verdun.

 

Beeld van het dorpje vlak voor de oorlog.

Toen de forten eenmaal waren gebouwd, keerden veel werknemers terug naar hun thuisregio's, maar aan de vooravond van de Grote Oorlog had het dorp Douaumont nog 288 inwoners, waaronder veel soldaten. De ontwapening van het Fort Douaumont, beschouwd als achterhaald en ongeschikt voor moderne vechtmethoden, was ongetwijfeld een van de slechtere beslissingen die de Franse staat in 1915 had genomen.

Plaque aan de kapel van Douaumont, die het verhaal van de vernieling van het dorp vertelt.

Ook hier markeren eenvoudige paaltjes waar de voormalige huizen en winkels stonden.

Eenvoudig kruis langs de Chemin de la Couleuvre, ten westen van het dorp.

Het gedenkt vermoedelijk een event tussen een Franse en een Duitse eenheid in 1994.

Naast een kruis, opgericht voor twee geestelijken, is het dorpsmonument van Douaumont zichtbaar voor de uitspanning Abri des Pèlerins. 11 namen van dorpelingen zijn ingegraveerd.

Op de kruising van de D913 en de D913D naar het Fort de Douaumont is dit monument te vinden. De liggende soldaat is gebeeldhouwd door Alexandre Descatoire en wordt ook "Le Soldat du Droit" (de soldaat van justitie) genoemd. Thome was een sociaaldemocratische afgevaardigde van het departement Seine-et-Oise in het Franse huis van afgevaardigden.

De teksten luiden:

Abri Adelbert was een kleine schuilbunker die diende als een schuilplaats voor de vechtende infanteristen. De bunker is zwaar beschadigd door het vuur. Het ligt aan de weg tussen Fort Douaumont en het ossuaire de Douaumont. Op 23 juni 1916 waren het de Bayerische infanterie regimenten die de bunker veroverden. Op 24 oktober viel hij opnieuw in Franse handen.

  Deze plek werd ook veel gebruikt als verbandpost. Het huisvestte enkele weken Franse soldaten en gewonden. De omstandigheden binnen waren ondraaglijk door een mengsel van verval en menselijke uitwerpselen.

Ongeveer halverwege de D913d richting Fort de Douaumont gaat een wandelpad rechts richting het monument voor het 61eme R.A.D.

Het monument doemt na ongeveer 350 meter op en staat op een open plek in het Bois de la Bêche.

Het 61e R.A.D. herdenkingsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan drie officieren en twee kanonniers van het 61e veldartillerie regiment - 42e divisie –Hun namen zijn in het monument gegraveerd.

De 5 vielen terwijl op de locatie een stelling werd aangelegd. Nadat ze waren begraven werden de graven door een hernieuwd bombardement verpulverd.

Uit diverse plaques blijkt dat de gebeurtenissen regelmatig worden herdacht. “A la memoire des Diables Noirs.”

Boyau de Londres loopt dwars over de D913d, de weg naar het Fort de Douaumont. De palen die de wanden versterkten zijn goed zichtbaar.

De loopgraaf is recentelijk een klein stukje voorzien van een wandelpad, informatieborden en houten wanden. Het maakt een kolderieke indruk.

Ruines langs de route naar het Fort de Douaumont.

Nog een sfeerbeeld van de Boyau de Londres.

Monumentje voor Emile Moïse Lambert, die sneuvelde op 24 mei 1916.

De steen staat naast een kruis voor luitenant Jean Massaly, Jules Barraban en Jean Moleres van het 49e régiment d'infanterie (49e RI) die op 24 mei 1916 sneuvelden.

De fraaie plek waar de twee monumentjes staan.

De tombes des héros betreffen twee naamloze graven vlakbij het Fort de Douaumont onder aan het talud van de D913d.

Een van de twee heldengraven, of tombes des héros.

 

-V-

Terug naar top