België in Beeld (6)

Van La Chartreuse tot Sart-Tilman

 

Klik op de foto voor een vergroting

La Chartreuse. Het grote monument voor het 1e RL staat op het terrein voor de oude kazernepoort.

Enigszins verborgen in het groen schuin tegenover het monument staat deze indrukwekkende poort die de inspanningen van de genie in de Grote Oorlog gedenkt. Plaques herdenken de daden van de genie en de slagvelden waar de genie actief was.

"Aan de onzen die vielen voor de verdediging van het vaderland en de eer van hun wapen".

"Vaderland, Eer, Eed" luidt de tekst op het monument voor het 1e RL.

De enorme bende die la Chartreuse anno 2010 is. Eens een trotse kazerne op de oost-oever, nu een schandvlek in een volkswijk.

Het monument voor fort Fleron staat verscholen in de struiken van een woonwijk. De wijk, geen hoogtepunt van schoonheid, is bovenop het oude fort is gebouwd.

Fleron hield in 1914 9 dagen stand op de oost-oever en lag tenslotte als een eiland in de Duitse zee. Een officiële verklaring hierover uit 1930 is op het monument te lezen.

De militaire begraafplaats van Chaudfontaine, ten zuiden van Fleron. Op de hellingen vlakbij het fort zijn de gesneuvelden van augustus 1914 begraven.

Centraal op de begraafplaats staat dit monument van de gesneuvelde soldaat ter ere van de gesneuvelde verdedigers van fort Chaudfontaine.

De in terrassen aangelegde begraafplaats is keurig onderhouden.

Alle data verwijzen naar de hachelijke augustusdagen van 1914.

De vervallen toegangspoort van fort Chaudfontaine. Een klein monument aan de toegangsweg gedenkt commandant Victor Nameche en de verdedigers van toen.

Aan het einde van de Voie de l'Ardenne in de wijk Embourg ligt fort Embourg in het fraaie groen.

Het fort d'Embourg hield het in augustus 1914 slechts enkele dagen uit. De omstandigheden binnen het beschoten fort bleken onleefbaar.

Aan de N30 vlak bij het fort staat dit eenvoudige monumentje. Een steenworp verderop is een Amerikaanse lichte tank uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken. 

Vanaf fort d'Embourg via de N30 is het enkele kilometers naar het erg mooie monument van Beaufays. Een boerenfiguur met zeis en een kind naderen een klassiek monument met herkenbare symbolen.

Overzicht van het monument van Beaufays.

Vlakbij het Bois d'Embourg op de lokale begraafplaats is een keurig ereperk voor militairen uit de Grote Oorlog aangelegd.

Het monument van Embourg is een opvallend bouwsel in een bescheiden park. De siervensters zijn prachtig glas in lood.

Een van de siervensters in het monument.

 Het kleine kerkhofje in het centrum van Embourg aan de Rue Albert Bataille bevat enkele oorlogsgraven. Een koperen plaatje identificeert ze.

Het graf van Huet Fernand, die op 1 november 1918, ruim een week voor het einde van de oorlog, in Ronselstraat sneuvelde tijdens de opmars van de Belgische troepen.

Het portret van de korporaal.

De toegang tot de begraafplaats van Chenée is een monument op zich. De kroon wordt gevormd door de beeltenis van "Albert, Roi, Chevalier"

Aan de oevers van de Maas, in het hart van de stad Luik, staat dit monument voor koning Albert naast de Pont du roi Albert.

Tegen het talud van de brug bevinden zich enkele bijzonder fraaie koperen plaques, waarop de forten van Luik een vooraanstaande plaats hebben.

De linker plaque gedenkt de invallen van 1914 en 1940, de commandanten van destijds en alle forten met de kreet "omne habebant spem nullam habendi".  De rechter gedenkt de in 1922 in Duitsland vermoorde luitenant Graff. Hij liet het leven bij een steekpartij nabij Duisburg. De moord veroorzaakte een politieke rel.

Op het andere talud heeft Luik een groot, onaantrekkelijk monument opgetrokken voor de inwoners die in een serie oorlogen zijn omgekomen. Van 1106 tot 1945; de lijst is lang. 

De pont d'Atlas is vernoemd naar een beroemd verhaal uit januari 1917.

Op de westoever bevindt zich dit monument voor de kleine vrachtvaarder die op 3 januari 1917 door Schipper Hentjens met 103 Belgen aan boord naar Nederland ontsnapte. Om 1 uur in de nacht meerde de Atlas in Eijsden aan.

Betrand, Victor, L.-J., Geboren te Luik op 21 augustus 1857 en Luitenant-Generaal der Infanterie. Tijdens de Grote Oorlog commandeerde hij oa. de 3e legerdivisie.

In de nacht van 5 op 6 augustus hield een samengestelde Belgische strijdmacht de Duitse legerwals tegen in de buurtgemeente Sart-Tilman op de beboste oost-oever van Luik. Een kleine kapel met enkele plaques gedenkt deze onwaarschijnlijke daad.

 

-V-

Terug naar top