St. Mihiel in beeld (2)
Van Fort de Troyon via Palameix en Lacroix sur Meuse naar St. Mihiel

 

Klik op de foto voor een vergroting

Fort de Troyon is onderdeel van de defensieve linie "rideau défensif des Hauts de Meuse" ontworpen door Général Séré de Rivières sinds 1874, tussen de vesting Verdun en de vesting van Toul.
De bouw startte in 1878 en werd voltooid in 1879, een recordtijd van 14-16 maanden. Het project kostte 160 000 m3 stenen 40 000 m3 metselwerk. Meer dan 1000 vakmensen droegen dagelijks bij aan de bouw. Dit ingewikkelde bouwwerk, op de top van de heuvel, benodigde 240 ton materiaal en meer dan 40 m3 water per dag.

Monument voor Général Séré de Rivières, de architect van de verdedigingswerken tussen Maas en Moezel. Het monument staat binnen de wallen van het half verwoeste Fort.

Blik op de gewelven van Fort de Troyon. Oorspronkelijk voorzag het fort de huisvesting van een garnizoen van 800 man en 40 vuurmonden, maar was ten tijde van de herhaaldelijke aanvallen van het 5e leger van de Kronprinz in september 1914, voorzien van een bezetting van 450 man en een dertigtal oude kanonnen.

Gesitueerd langs de weg te midden van "Place forte de Verdun" en de "Saillant de Saint-Mihiel", nam het fort gedurende de Eerste Wereldoorlog een plaats in in de eerste linie van het front, door zijn heroïsch verzet tijdens de aanvallen van september 1914, om vervolgens een vooruitgeschoven post te zijn richting het vier jaar door de Duitsers bezette Saint-Mihiel. Een bescheiden gedenkteken is zodanig gepositioneerd dat het elke bezoeker imponeert.

De zwaarste slag leverde het Fort op 26 september 1914. Slachtoffers van de Duitse aanval worden herdacht op deze plaque in een der kamers van het huidige Fort.

Het fort vervulde in 1918 dienst als opvang voor de gewonde Amerikaanse soldaten na de herovering van Saint-Mihiel en de 'butte du Montsec'.

Haar grootste triomf vierde Fort de Troyon tijdens de aanvallen van september 1914, (onderdeel van de 'Bataille de la Marne'), waarbij de 450 mannen van het garnizoen, onder de energieke commandant Capitaine Heym, de bombardementen en herhaaldelijke aanvallen van het 5e leger van de Kronprinz, (groot 10.000 man en bewapend met zware artillerie en de Oostenrijkse Skoda 305 mm mortieren) weerstond.

De Duitse commandant probeerde Verdun te omsingelen. Door de val van Verdun en het Franse 3e leger zou de weg naar Parijs open liggen. Het kleine garnizoen dreef de verouderde bewapening van het fort tijdens de Marneslag 24 uur tot het uiterste

Bij de toegang tot het fort gedenken monumentjes zoals deze de memorabele septemberdagen van 1914.

 

Het dorpsmonument van Lacroix sur Meuse is een lust voor het oog en bevat vanuit alle windrichtingen beeldengroepen met burgers en soldaten.

Bijna niet waarneembaar en geplaatst op een grasveldje bevindt zich tegenover het dorpsmonument het monumentje voor kolonel Henry.

Adrian Henry was zowel in de 1e als 2e Wereldoorlog actief. Zijn levensverhaal leest als een jongensboek. In de septemberdagen van 1914 vocht hij rond zijn geboortedorp, maar ook de Champagne, Verdun en de Marne staan op zijn palmares. Gedurende 39-45 organiseerde hij het verzet tegen de Duitse bezetter. Bij zijn begrafenis was Charles de Gaulle aanwezig.

Nog een blik op het dorpsmonument van Lacroix sur Meuse, waarop ook aandacht is voor het paard.

Bij Liseral, ten oosten van Troyon, bevindt zich Deutscher Soldatenfriedhof Troyon „Vaux les Palameix". Enkele oude Duitse grafstenen sieren het ereveld.

5590 Duitse soldaten liggen begraven op Deutscher Soldatenfriedhof Troyon „Vaux les Palameix". De begraafplaats werd door de Fransen na de oorlog aangelegd.

De ligging van het veld is prachtig op de hellingen ten zuiden van het dorpje Palameix.

Oude Duitse grafsteen op Deutscher Soldatenfriedhof Troyon „Vaux les Palameix"

969 graven zijn te vinden op Lacroix sur Meuse Cimetière Militaire. Het strakke is er wat af.

Toegangsweg tot Lacroix sur Meuse Cimetière Militaire in de Ormes vallei.

De imposante lijst regimenten waar de begraafplaats uit is opgebouwd. Opvallend is het aantal 966; officiële bronnen houden het op 969.

Blik op Lacroix sur Meuse Cimetière Militaire.

Langs de D162, iets ten noorden van St. Mihiel, staat deze demarkatiepaal.

St. Mihiel, een grijs stadje aan de Maas, werd de spil van de beruchte saillant ten zuiden van Verdun.

Net over de Maas ligt nog altijd een spoorlijn, zoals die in 1914 tussen Toul, Bar-le-Duc en Verdun liep.

1598 Fransen uit de Grote Oorlog liggen begraven op Nécropole Nationale St. Mihiel.

Blik op het ossuaire van Nécropole Nationale St. Mihiel

Het aangrijpende monument op Nécropole Nationale St. Mihiel stelt een zoon voor die zijn moeder ondersteunt.

Een ode aan de moeders is in de voorkant gegraveerd. Het monument werd op 18 november 1922 onthuld en is van de hand van M.M.Lyon

Massagraf op Nécropole Nationale St. Mihiel

Aan de Rue de 150me RI in St Mihiel is deze poort te vinden naar een oud kazerneterrein. Aan elke zijde van de toegang is een herinneringsbordje aangebracht voor het 130me en het 161 RI, die op 31 juli 1914 ten strijde trokken.

Blik op de poort met beide bordjes.

 

-V-

Terug naar top