De Somme in beeld (29)

Van Braye sur Somme via Fricourt naar Mametz.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Toegang tot Braye Vale British Cemetery.

Bray-sur-Somme viel in maart 1918 in Duitse handen, maar werd op 24 augustus heroverd door het 40th Australian Battalion.
Bray Vale British Cemetery (vroeger Bray No.2 British Cemetery genoemd) bestond oorspronkelijk uit de 25 graven (van augustus 1918) in perceel II, rij A, maar werd kort na de wapenstilstand vergroot toen er meer graven werden aangevoerd vanuit de buurt. In 1923 werd de ruimte tussen de begraafplaats en de weg, nu perceel III en IV, opgevuld met graven die voornamelijk afkomstig waren van de slagvelden van 1916 rond Thiepval en Courcelette.
 
Op de begraafplaats zijn 279 oorlogsgraven van de Eerste Wereldoorlog, waarvan 172 niet geïdentificeerd.
Details van het slachtoffer: VK 258, Canada 4, Australië 17, totaal aantal begrafenissen: 279
De begraafplaats is ontworpen door AJS Hutton

Naamsteen van Bray Hill Cemetery .

Bray-sur-Somme viel in maart 1918 in Duitse handen, maar werd op 24 augustus heroverd door het 40th Australian Battalion.
 
Bray Hill British Cemetery werd op 31 augustus 1918 aangelegd door de 58th (London) Division, die had deelgenomen aan de opmars van Corbie. De oorspronkelijke begraafplaats (nu onderdeel van perceel I) bevatte 41 graven, maar werd vergroot na de wapenstilstand toen graven werden binnengebracht vanaf de slagvelden van maart en augustus 1918, tussen Bray en Fricourt.
 
Op de begraafplaats zijn nu 105 graven uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan 32 niet geïdentificeerd.

Grafsteen voor geweerschutter Lambert op Bray Hill Cemetery .

Blik op Bray Hill Cemetery .

Citadel New British Cemetery van een afstand.

Verwijsbord naar Citadel New British Cemetery.

Citadel New British Cemetery.
Fricourt werd op 2 juli 1916 ingenomen door de 17th Division, maar het zuidelijke deel van de gemeente, waarin deze begraafplaats ligt, was al in geallieerde handen. Op de weg van Fricourt naar Bray, voordat het de top van het plateau bereikt, liggen twee punten op 71 meter boven zeeniveau, bij het leger bekend als 71 North en 71 South. Iets verderop was een functie die bekend stond als de Citadel.
 
 

Naamsteen van Citadel New Military Cemetery.

De begraafplaats ligt in het noordelijke deel van een vallei, die loopt van Fricourt tot aan de Somme, die in 1916 bekend stond als "Happy Valley". Het werd begonnen door Franse troepen en vanaf augustus 1915, toen de eerste graven van het Gemenebest werden gemaakt, stond het bekend als de Citadel Military Cemetery (Punt 71). Het werd gebruikt tot november 1916 en een keer in augustus 1918. Het overgrote deel van de begrafenissen werd uitgevoerd vanuit veldambulances vóór de Slagen aan de Somme. In de herfst van 1916 werd de Citadel een groot kamp voor eenheden die uit de linie waren teruggetrokken.
 
Op de begraafplaats zijn 380 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan 17 niet geïdentificeerd.
 Totaal aantal begrafenissen: 380.
Geïdentificeerde slachtoffers: Verenigd Koninkrijk 363.
De begraafplaats is ontworpen door Sir Edwin Lutyens en Arthur James Scott Hutton

Grafsteen voor kapitein Heaven, een passende naam onder de omstandigheden.

Grafsteen voor soldaat Wigger op Citadel New Military Cemetery.

Sfeerbeeld van Citadel New Military Cemetery.

Citadel New Military Cemetery.

Point 110 New Military Cemetery ten zuiden van Fricourt.

Het dorp Fricourt werd op 2 juli 1916 ingenomen door de 17th Division, maar het zuidelijke deel van de gemeente, waarin deze begraafplaats ligt, was al in geallieerde handen.
 
Punt 110 Nieuwe Militaire Begraafplaats werd in mei-juli 1915 begonnen door het 403e Franse Infanterieregiment en in februari-juli 1916 voortgezet door eenheden van het Gemenebest. De begraafplaats werd genoemd naar de contouren op de kaart; vóór september 1916 heette het King George's Hill.
 
 

Naamsteen van Point 110 New Military Cemetery.
Op de begraafplaats zijn 64 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Eerste Wereldoorlog. De 26 Franse en twee Duitse graven werden later overgebracht naar andere begraafplaatsen. Details van het slachtoffer: Verenigd Koninkrijk 64. Totaal aantal begrafenissen: 64.

Grafsteen van soldaat Wallwork op Point 110 New Military Cemetery.

Grafsteen voor soldaat Hughes op Point 110 New Military Cemetery.

De kleverige grond in de vallei waar de Britse begraafplaatsen liggen raak je niet zomaar kwijt.

Point 110 Old British Cemetery ligt langs hetzelfde onverharde pad ten zuiden van Fricourt.

Grafsteen voor soldaat Matthews op Point 110 Old British Cemetery.

Het dorp Fricourt werd op 2 juli 1916 ingenomen door de 17e Divisie, maar het zuidelijke deel van de gemeente, waarin deze begraafplaats ligt, was al in geallieerde handen.
Punt 110 Old Military Cemetery werd in februari 1915 door Franse troepen aangelegd en van augustus 1915 tot september 1916 voortgezet door de 1st Dorsets en andere eenheden van het Gemenebest. De begraafplaats werd genoemd naar de contouren op de kaart; vóór september 1916 heette het King George's Hill.
Op Point 110 Old Military Cemetery zijn 100 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan er drie niet zijn geïdentificeerd. De Franse graven werden later overgebracht naar de Franse nationale begraafplaats bij Albert.
 
Totaal aantal begrafenissen: 100.
 Geïdentificeerde slachtoffers: Verenigd Koninkrijk 97.
 

Grafsteen voor soldaat Parish op Point 110 Old Military Cemetery.

De infrastructuur ten zuiden van Fricourt.

Naamsteen van De beroemde Devonshire Cemetery.

In de luwte van de helling ten zuiden van het dorp ligt de prachtige en ontroerende Devonshire Cemetery. Het is waarschijnlijk een van de beroemdste en meest bezochte begraafplaatsen aan de Somme, er is een steen bij de begraafplaatspoort met het opschrift "De Devonshires hielden deze loopgraaf, de Devonshires houden hem nog altijd". Het verhaal hierachter is zeer tragisch.
 
De steen bij de ingang van Devonshire CemeteryDe inscriptie op Devonshire Cemetery.
De inscriptie stond oorspronkelijk op een houten bord, met de stenen tablet die in 1986 werd geplaatst. Op de begraafplaats van Devonshire ligt het lichaam van kapitein Duncan Martin, die een model maakte van de grond die zijn 9e bataljon in Devonshire zou gaan aanvallen op 1 juli 1916 .
 
Martin bekeek de lay-out en waar ze zouden aanvallen. Hij voorspelde dat de Devonshires zouden worden weggevaagd door mitrailleurvuur ??van de 'Shrine' (gelegen net voor het kerkhof in het dorp Mametz). Het uitzicht vanaf de begraafplaats naar de Shrine en vanaf de Shrine naar de Britse frontlinies worden hieronder getoond.
Martin kreeg gelijk; hij werd gedood en werd hier begraven. Zijn naam staat samen met twee andere Devonshire-soldaten op één grafsteen gegraveerd. Veel van de 8e en 9e Devonshires stierven ook. Op de begraafplaats zijn slechts twee van de 153 graven geen mannen uit Devonshire. Slechts één van de 151 Devonshires die hier begraven liggen, stierf niet op 1 juli.

Britse grafsteen voor een onbekende soldaat.

Mametz was binnen de Duitse linies tot 1 juli 1916 toen het werd veroverd door de 7e Divisie, en Mametz Wood, ten noordoosten van het dorp, werd ontruimd op de dagen na 7 juli.
 
Het 8e en 9e bataljon van de Devonshire-regimenten, die deel uitmaakten van de 7e divisie, vielen op 1 juli 1916 aan vanaf een punt aan de zuidwestkant van de Albert-Maricourt-weg, pal ten zuiden van het dorp Mametz, bij een plantage genaamd Mansel Copse . Op 4 juli keerden ze terug naar deze locatie en legden ze een begraafplaats aan, waarbij ze hun doden begroeven in een deel van hun oude loopgraaf aan de frontlinie. Op twee na zijn alle graven van deze bataljons.
 
 

Op de begraafplaats van Devonshire zijn 163 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan er tien niet zijn geïdentificeerd.
 
Totaal aantal begrafenissen: 163.
 Geïdentificeerde slachtoffers: Verenigd Koninkrijk 153.
Niet-geïdentificeerde slachtoffers: 10.
De begraafplaats is ontworpen door WH Cowlishaw en Sir Edwin Lutyens

 

-V-

Terug naar top