De Marne 

 

SCHETS

Het slagveld van de eerste slag aan de Marne (1914) ligt grofweg tussen Compiègne in het noordwesten, Meaux in het zuidwesten, Provins aan de Seine (!) in het zuiden, en Verdun in het oosten. 
Binnen deze halve cirkel past de tweede slag aan de Marne (1918) , grofweg tussen Compiègne in het westen, Chateau Thierry in het zuiden en Reims in het oosten. 
Het is landschappelijk erg fraai, bosrijk en (zo dicht bij Parijs) rustig.


De held van de 1e slag om de Marne: maarschalk Joffre

 De rivier de Aisne tussen Compiègne en Reims markeerde tussen oktober 1914 en juni 1918 de min of meer statische frontlijn; het meest markante deel (De Chemin des Dames) is elders op deze site beschreven.


De frontlijn in 1914 en 1918 toont hoe ver de Duitsers kwamen..


TOEN

De Marne regio werd tot 2 keer toe strijdtoneel. Tijdens de bewegingsoorlog in 1914 bereikten de Duitsers bijna Parijs, om na een blunder van het Duitse opperbevel en het scherpe inzicht van de Franse generaal Gallieni in de slag om de Marne  te worden teruggeworpen op de lijn langs de Aisne,  waar de loopgravenoorlog vier jaar zou woeden. 
Hoe dicht ze al die jaren bij Parijs waren, blijkt uit het feit dat het huidige Eurodisney op de rand van het toenmalige slagveld ligt en Duitse kanonnen Parijs konden bestoken.


Het emplacement van een zgn. Dikke Bertha-kanon, dat Parijs kon bereiken

In juli 1918 probeerden ze het nog een keer met operation Friedensturm. De kersverse Amerikanen hielpen met het dichten van de gevallen gaten in dit deel van het front. 
Het was de laatste Duitse stuiptrekking: vanaf dat moment waren de Duitse legers op de terugtocht, en vier maanden later werd de wapenstilstand een feit in Compiègne.


Oude foto van de treinwagon van Foch in de bossen bij Compiègne


NU

De bewegingsoorlogen van 1914 en 1918 hebben minder schade aangericht dan de loopgravenslag in andere gebieden van het front. Dat is duidelijk waarneembaar: de dorpjes ten zuiden van de Aisne zijn authentieker en gezelliger. De streek is prachtig, zeker in de lente als over de glooiende hellingen het koolzaad prachtig geel bloeit en het landschap domineert.


Rekruteringsposter voor de US Marines, die hun reputatie in 1918 in Bellau Wood verdienden


Monumenten en begraafplaatsen zijn eveneens minder talrijk, maar niettemin vaak bijzonder, zoals de beeldengroep les Fantomes die de 2e slag aan de Marne herdenkt, de lelijke oranje menhir in Mondement die dat voor de eerste slag doet ,de kapel in Dormans die beide slagen herdenkt, en het strakke Britse monument in la Ferte. 


Danktekst aan de Amerikaanse troepen voor de wederopbouw van de kerk van Belleau 


 Twee elementen vallen op: de aandacht voor de Amerikanen middels vooral pompeuze monumenten, en de grote afstanden die men moet afleggen om de erfenissen van de bewegingsslagen van 1914 en 1918 vast te leggen. Bedenk dat de legers deze afstanden, zeker in 1914, te voet aflegden; een afmattende en indrukwekkende prestatie. 

-V-

Terug naar top