De Marne in beeld (7)
van Villers-Cotterêts via Forêt de Retz naar Buzancy

 

Klik op de foto voor een vergroting

De kleine en fraai aangelegde Guards cemetery ten noorden van Villers-Cotterêts bevat 98 graven, waaronder dat van luitenant Cecil, een van de officieren.

De Cemetery is op bijzondere wijze aangelegd. De grafstenen staan tegen de wanden naast elkaar. 

Tekst op een Britse gedenksteen vlak bij Villers-Cotterêts voor luitenant Cecil, geplaatst door diens moeder. 
Cecil ligt begraven in het eerder vermelde Guards Grave.  

Cecil viel enkele dagen voor de eerste slag aan de Marne. De tekst op het monument luidt: "passant, arrete-toi": voorbijganger, sta even stil..

Gedenksteen voor de toren die generaal Mangin gebruikte om het slagveld te overzien. Inmiddels is de toren in ere hersteld(elders op deze pagina’s)

Tussen de D811 en de N2, vlakbij de uitkijktoren van Mangin, staat dit monument voor luitenant Chasseval, die hier in juni 1918 sneuvelde.

Straatnaambordje in Vivières met een korte beschrijving van de vijandelijkheden.

Monument voor Captain van Vollenhoven, een Nederlandse naam voor een Franse soldaat en latere diplomaat.

Detail van het beeld, dat in de bossen ten oosten van Villers-Cotterêts staat.

Nog een detail, met beelden van het slagveld.
  
Officierskruis nabij Villers-Cotterêts  
  

De Cimetière van Vivières bevat een aantal militaire graven uit de Grote Oorlog, waaronder (in het midden) luitenant Gironde van het 16e Dragonders die de aanval uitvoerde zoals hierboven beschreven.

Het monument waar Gironde sneuvelde, op het grondgebied van Mortefontaine, enkele kilometers noordwaarts. Op het monument wordt het verhaal nogmaals verteld.

In St. Pierre-Aigle, grofweg tussen Soissons en Villers-Cotterêts, bevindt zich op een wegsplitsing vlak voor het dorp een gedenksteen voor het 418e RI, dat hier in juni en juli 1918 de Duitsers bevocht.

De plaats van het monument, aan de D17.

Dorpsmonument van Dommiers, met op de voorzijde een lijst van omgekomen dorpsgenoten, en aan de achterkant een plaque:

"La commune de Dommiers, occupée par l'ennemi et située sur la ligne de feu pendant les trois premières années de la guerre, a été l'objet de bombardements incessants qui l'ont complètement détruite. A supporté vaillamment toutes les douloureuses épreuves faisant preuve d'une fermeté d'âme et d'un courage admirables"

De keurig onderhouden locatie van het monument, even buiten het dorp. 

Langs de rand van het Bois de Quesnoy worden Charles Pierre Caillé en zijn mannen herdacht, die, omcirkeld door de Duitsers, op 12 juni 1918 het leven lieten.

De felle gevechten die vanaf mei tot juli 1918 op de vlakten ten zuiden van Soissons plaatsvonden worden herdacht op deze zuil langs de drukke N2. 

Op de muur van de Vertes-Feuilles Ferme langs de N2 hangt een bescheiden plaquette. 

 

-V-

Terug naar top