De Marne in beeld(64)
Van Rosières via Liamont en Mussey naar Bar le Duc

 

Klik op de foto voor een vergroting

Het kerkje van Rosières devant Bar bevat een fraai kerkvenster, maar samen met de burgemeester werd besloten dat het instortingsgevaar te groot was. Een deel van het dak (groen zeil zie foto) was al naar beneden gekomen. Een probleem waar we steeds vaker mee te maken krijgen op onze reizen.

De eenvoudige pilaar met verwijzing naar de de slag aan de Marne die zich hier afspeelde ten noorden en westen van Liamont.in het bois Dieu. (zie 63).

De pilaar maakte kennelijk deel uit van een toegangshek. De tweede pilaar lag in de struiken achter de eerste.

Aan de D994 in Liamont staat dit grote bord aan de weg met uitzicht op het Bois Dieu.

Het vertelt in het kort elke ommekeer zich hier afspeelde in september 1914.

Église Saint-Nicolas de Mussey ligt op een heuvel ten zuiden van het dorp.

Op het kerkhof is deze moderne steen te vinden voor 3 gesneuvelde dorpsgenoten.

Links de locatie van de steen. Rechts de auteur met twee soldatengraven, beide voorzien van een casque Adrian, op het kerkhof van Mussey.

Het bescheiden eerbetoon heeft betere tijden gekend.

Waar in Mussey de D1 en de D2 bijeen komen, staan twee monumenten. De eerste (r) eert het 41ste R.I. en het 19e R.A. die ten noorden van dit dorpje ingezet werden tijden de septemberdagen van 1914.

De tweede bevat een fraaie tekst over de oprichting ter ere van God, gedateerd november 1918.

Op bezoek bij de C.F.H.V.S in Bar le Duc, ofwel chemin de fer historique de la Voie Sacrée.  Deze op veel nostalgie en geschiedenis gerichte stichting heeft oude wagons en een authentieke locomotief uit de Jaren voor – en tijdens de Grote Oorlog gerestaureerd en begint in 2021 met rondritten op het oude parcour uit de tijd van de Slag om Verdun. Dit is een reiscoupe uit die tijd.

Het persoonlijk voertuig van Raymond Poincaré, met diens portret aan de wand achter de schrijftafel.

De stichting draait om Suzanne. Het integratieproject en de "La Suzanne" -vereniging, opgericht in 1997, keken naar haar lot en slaagde erin het 16 jaar later en 50.000 uur hard werken te herstellen in haar livrei van 1890.

Zo verliet ze op 5 november 2008 de hangar voor de inhuldiging in aanwezigheid van de autoriteiten van het departement Maas en de stad Bar-le-Duc, maar ook een groot publiek dat enthousiast was over de resultaten. Tussen april en juni 2009, ter gelegenheid van het Europese Stoomfestival in Saint Valery-sur-Somme, voltooide ze met succes haar "stoom" -testen op het netwerk van de Baie de Somme Spoorlijn (BCF.B.S.).Sindsdien wacht ze vol ongeduld in haar restauratieloods in de hoop de 4 km 200 metrische baan te vinden die beloofd was in het bos van Massonge, de voormalige plaats van zijn exploits als jonge locomotief.

Het emplacement van de Chemin de Fer Historique de la Voie Sacrée.

Een korte filmimpressie van het emplacement en het station in aanbouw.

Het gewondentransport en een kijkje in de passagierswagon, waar een pantalon rouge vergeten lijkt te zijn…

De auteur met enkele vrijwilligers bij Suzanne in haar tijdelijke loods.

Suzanne in volle glorie, speciaal voor de auteur en zijn vrouw buiten gereden.

Stookplaat en aandrijving van Suzanne in nieuwstaat. Veel onderdelen van beide zijn origineel.

Details van de stokoude maar prima functionerende locomotief, die in de kleuren is teruggebracht van haar eerste eigenaar, een ondernemer uit de streek.

Ten oosten van het ziekenhuis van Bar le Duc aan de route de la Ferme, is een plaque te vinden die aangeeft dat hier tijdens de oorlog een vliegveld lag.

De plaque aan een verkeersbord in de straat. Het vliegveld stond bekend onder de naam Terrain de Behonne, De Franse aas Nungasser en het beroemde squadron Lafayette vlogen hier.

Het Lycée Poincaré ligt ten westen van het centrum van Bar le Duc. Tijdens de oorlog was dit net als vele gebouwen een hospitaal.

In het portaal van de school hangt deze enorme herinneringsplaque. De staf was zo vriendelijk ons toe te laten. De tekst luidt: "Aux Anciens élèves et aux Fonctionnaires du Lycée Morts pour la France - Pieux hommage de l'Association Amicale" en gedenkt alle oud-leerlingen die sneuvelden in de oorlog.

 

-V-

Terug naar top