De Marne in beeld(61)
Van Remicourt via Brabant le Roi, Revigny-sur-Ornain, Vassincourt via  Lisle en Barrois naar Rembercourt

 

Klik op de foto voor een vergroting

De volledige tekst op de plaque:"2,4 km ten westen van deze plaats werd tussen 26 september en 28 oktober het 50e Amerikaanse luchtsquadron geplaatst tijdens het offensief Maas-Argonne in 1918.

 

Brabant le Roi. Ten westen van dit dorpje lag in 1918 een vliegveld.

Een plaque vertelt het verhaal van de Franse azen die hier gelegerd waren tijdens hun carrière. Nungesser, met 43 overwinningen, voert de lijst aan.

Nėcropole Nationale de Revigny-sur-Ornain telt 1239 graven op naam.

Nėcropole Nationale de Revigny-sur-Ornain  is 6 585 m² groot en bevat 1 241 individuele graven. In de ossuaires zijn nog eens 72 Franse soldaten begraven. Totaal liggen hier 1 313 militairen uit de Grote Oorlog..

Toepasselijk naambordje.

Nėcropole Nationale de Revigny-sur-Ornain werd in 1919 aangelegd na de slagen om de Maas en Verdun. In 1922 werden de graven uit Vassincourt, Contrisson en Laimont toegevoegd.

Informatiepaneel van Nėcropole Nationale de Revigny-sur-Ornain.

Tekst op het centrale monumentje van Nėcropole Nationale de Revigny-sur-Ornain is een duidelijke verwijzing naar de slag om de Marne te vinden (septembre 1914)

Sfeerbeelden van Nėcropole Nationale de Revigny-sur-Ornain met de ossuaires.

Nėcropole Nationale de Revigny-sur-Ornain

In Revigny staat richting de rivier in het park nog een mooi monument voor Verdun, veteraan en minister Andre Maginot

Vassincourt. De regio Vassincourt, een zwak punt in het systeem

6 september 1914 - Begin van de strijd

Naamloos en vrij troosteloos monument gelegen aan de D1 West uitgang van Vassincourt, ingehuldigd op 6.8.1939 - "Ter ere van de strijders van Vassincourt 6 tot 11 september 1914 - Ter nagedachtenis aan de officieren, onderofficieren en soldaten van de Provence en het graafschap Nice gevallen tijdens de Slag om de Marne - XVe Corps d'Armée: 29th Division Général Carbillet, 57th Brigade Général Tocanne, 111th RI Lt-Colonel Perrier, 112th RI Commandant Guichard, 6th BCA Cnt Lancon, 6th Rgt of Hussars

Colonel Guerou, 24th BCA Lt-kolonel Papillon-Bonnot, Cie 15/1 van de 7th Engineer, 55th RAC Lt-colonel Toupnot, Elements of the 19th and 38th RAC - En officieren, onderofficieren en soldaten van het detachement van kolonel Malleterre, van de 10e divisie van de 5e Corps d'Armée, Elements of the 46th, 89th, 131st IR, 13th, 45th RA en 8th Bereden jagers - Een leger  dat niet langer kan oprukken, zal het land veroverd moeten houden en ter plaatse moeten worden gedood in plaats van terug te gaan. Algemeen bevel van 6 september 1914 ondertekend Joffre -:  Ze gehoorzaamden "

De teksten voor het monument zijn deels door de plantengroei aan het oog onttrokken.

De Marne niet vergeten….

De strekking ervan is helder.

“Mission remplie”

In Lisle en Barrois aan een fabriekspand hangt een plaque voor het vliegveld wat hier tijdens de oorlog bevond.

Ook hier de lijst met azen en aansprekende vliegers, dit keer afgetrapt door de top aas René Fonck. We herkennen o.a. Roland Garros.

4978 gesneuvelde Duitsers rusten op Deutscher Soldatenfriedhof Rembercourt ten westen van de stad.

In totaal rusten 583 doden in individuele graven; drie van hen bleven onbekend. 4.395 doden worden begraven in het kameradengraf; 4307 van hen bleven naamloos

De hier begraven Duitse militairen kwamen oorspronkelijk uit Westpreußen, Posen, Schlesien, Hessen-Nassau, Westfalen, Württemberg, Bayern, Elsaß, Lothringen en het Rheinland.

Het massagraf op Deutscher Soldatenfriedhof Rembercourt

1914 is hier het jaar dat het meeste gegraveerd is.

2164 Fransen rusten op de aansluitende Nėcropole Nationale de Rembercourt.

Franse (Mohammedaanse) graven op Nėcropole Nationale de Rembercourt.

 

-V-

Terug naar top