De Marne in beeld(55)
van Mailly-le-Camp via Lenharrée en Normée naar Connantray Caurefroy

 

Klik op de foto voor een vergroting

De schildering in de église Saint Martin van Mailly-le-Camp bevat nog een aardig detail met deze tweemotorige tweedekker.

Nog een stukje van de église Saint Martin van Mailly-le-Camp wat in de Grote Oorlog beschadigd werd. Een 75 mm huls markeert het vervangen deel.

Monument opgericht ter ere van het stoppen van de Duitse invasie op 9 september 1914 en voor de omgekomen dorpsgenoten.

De inscriptie vertelt het verhaal. De poilu is in het uniform van 1914 gestoken, inclusief kepie en Lebel geweer.

Aan zijn voeten ligt de gehate Pruisische pickelhaube helm.

Portret van de poilu van Mailly-le-Camp.

Het dorpsmonument van het bescheiden Lenharrée bevat een opvallende inscriptie.

Twee dorpsgenoten zijn tijdens het oorlogsgeweld van de slag aan de Marne op 7 september omgekomen.

Aan de toegang tot de cimetiere communal is een plaque aangebracht voor kapitein Saint-Bon

Henri Léonard Vincent Pacoret de Saint Bon diende als kapitein in het 225e régiment d'infanterie (225e RI) en sneuvelde op 8 september 1914 bij het dorp Lenharrée.

In 1914 vormt Lenharrée de kern van de eerste slag om de Marne. Van 5 tot 11 september 1914 is het een van de dorpen van de Franse verzetslijn ( 9e Leger van Foch). De eerste Marneslag was voor di tijd ongekend bloedig en destructief; 80% van dit dorp werd vernietigd. De regimenten bestonden uit geharde Bretons en Vendeans, en ze vochten tegen ervaren Saksen die een numeriek overwicht hadden. De Fransen hebben het zo lang volgehouden dat, nadat de Duitsers het dorp hadden ingenomen, de Duitse commandant zijn troepen liet paraderen voor de Franse commandant, kapitein Henri de Saint-Bon.

Een vrij eenvoudig monument op de cimetière communal van Lenharrée gedenkt de 540 Franse soldaten die rond het dorp het leven lieten.

"À ses défenseurs, la commune de Lenharrée reconnaissante, 6, 7 et 8 septembre 1914 - Aux 540 soldats français tombés à Lenharrée"

Soldatengraf voor Henri Gaubert, soldaat van het 116e R.I. die 8 september 1914 sneuvelde.

De kerk van Lenharrée.

Langs de D18 ten westen van Lenharrée bij de entree van Normée draait een pad naar het oude slagveld van 8 september 1914. Bij de toegang staat sinds kort (2014) een monument voor de gesneuvelden uit de Vendée uit Foch’s leger op de picknickplaats.

“La Vendée

A la mémoire

Verwijzing naar het monument voor Antoine Cardin langs het onverharde pad langs het tegenwoordige militaire terrein.

Het pad naar het monument. De bebossing is een oefenterrein van Defensie.

Het monument voor Cardin ligt langs de toenmalige spoorlijn die de dorpen verbond. Het monument stond voorheen aan de andere kant van de spoordijk.

Antoine Jean Louis Théophile Cardin sneuvelde nabij deze plek: "Ici le 08/09/1914 est tombé au Champ d'Honneur un jeune vendéen Antoine Cardin Maréchal des Logis au 3e Dragons 1888-1914". Met de kleine plaque worden de 589 Vendéens herdacht.

De Église Saint-Martin in Normée (L) herbergt een fraaie plaque ter ere van kolonel Lamey en het stoppen van de Duitse aanval: "Dieu Honneur Patrie - Ici, de Normée à Lenharrées, les 5-6-7 et 8 septembre 1914, sous le commandement du colonel Lamey et à son exemple, sa 42e Brigade de Vendée: 137e R.I. - 93e R.I. - 51e R.A. (1er et 3e Groupe) selon sa mission tint jusqu'à la mort et brisa l'attaque ennemie"

Het interieur van de Église Saint-Martin in Normée met onze hulpvaardige dorpsbewoners en de plaque ( R ).

Het dorpsmonument van Connantray Caurefroy met informatiepaneel over de Slag aan de Marne.

Kapitein Breart de Boisanger, die diende bij het 114e R.I. , wordt uitgebreid herdacht, hoewel zijn naam verkeerd wordt gespeld. Henri Marie Geoffroy Breart de Boisanger sneuvelde op 9 september 1914. Hij kwam oorspronkelijk uit Quimperlé (29 - Finistère, France).

Hij ligt bij 15 soldaten in een Carré Militaire die in dezelfde week sneuvelden.

 

-V-

Terug naar top