De Marne in beeld(53)
Van St. Amand-sur-Fion via Vitry le Francois,  Vauclerc en Saint-Remy-en-Bouzemont-Saint-Genest-et-Isson naar Blaise-sous-Arzillières

 

Klik op de foto voor een vergroting

Een opvallende steen op Cimetière communal St. Amand-sur-Fion voor de familie Probst. Hij sneuvelde in 1918, zij (een verzetsstrijder) in 1945 in concentratiekamp Ravensbrück " A la mémoire de Louis Probst et de son épouse Rose Mouillet "

In Vitry-le-Francois staat een vervallen monument, het herdenkingsmonument "La Gauloise" op een groenstrook aan de Rue de Vieux Port.

Dit monument ter nagedachtenis van 25 jonge mensen van het beschermheerschap La Gauloise, een gymnastiekvereniging, werd aan de Rue de Arquebuse ingehuldigd op 27/06/1920. Na het bombardement van Vitry op 16/05/1940 werd het overgeplaatst naar de rue des Hauts-Pas, in wat de school van de gebroeders van Saint-Jean-Baptiste werd.
Op 8 juni 2008 werd het monument overgeplaatst naar de huidige locatie, dicht bij het gymnasium van Vitry.

De trotse haan staat fier op het slagveld. Teksten en andere voorstellingen zijn nauwelijks meer zichtbaar.

Het stadsmonument van Vitry le Francois aan de place du Maréchal Joffre.

"A la mémoire du Personnel de la Faiencerie 1914-1918" Dit monument is opgericht omde gesneuvelde medewerkers van de aardewerkfabriek die hier stond te herdenken.

Versierselen op het monument.

De oude fabriek aan de Rue de la Faïencerie wordt momenteel omgebouwd tot zendingspost. De gedreven Amerikaanse dominee heeft beloofd het monument te laten staan (2019).

Het volledige monument op het terrein van de oude fabriek.

Een van de graven in een kleine carré op de Cimetière communal de Vitry-le-Francois.

Tussen de graven uit 1870 liggen de graftegels van Duitse soldaten uit de Grote Oorlog.

Curt Kaufmann diende bij Infanterie regiment 116 tijdens de inval in Frankrijk.

Wilhelm Scheele diende als luitenant bij Infanterie Regiment 118 en Heinrich Vogt bij het Infanterie Regiment 28.

De kleine carré met Duitse graven op de Cimetière communal de Vitry-le-Francois.

Informatiepaneel van de Nécropole Nationale de Vitry-le-Francois, grenzend aan de Cimetière communal de Vitry-le-Francois.

De kapel Notre Dame de la Nécropole werd gebouwd tussen 10/09/1920 en 10/09/1921 op initiatief van de Canon Nottin, aartspriester van Vitry-le-François.

In de fundering van deze kapel is een ossuaire gebouwd dat de stoffelijke resten van 1.127 niet-geïdentificeerde soldaten bevat, herkomstig van de begraafplaatsen van Vitryats (17), Blesmes (262) en Mont-Moret (848).

Nécropole Nationale de Vitry-le-Francois werd in 1921 aangelegd.

3998 Franse doden, waarvan 2258 onbekend en in het ossuaire begraven vonden hier een laatste rustplaats vanuit Favresse - Dompremy - Frignicourt - Vitry-en-Perthois - Blesme - Sompuis - Courdemanges - Châtelraould - Humbauville - Le Meix-Tiercelin - Saint-Ouen - Ecriennes - Saint-Chéron - Heiltz-le-Hutier - Reims-la-Brûlée - Ponthion - Farémont - Orconte - Blacy - Vauclerc - Arzillières - Le Buisson - Les Rivières-Henruel - Luxémont - Marolles.

7 Britten zijn hier ook begraven. Ze sneuvelden in 1917 en 1918 en komen uit verschillende regimenten.

Monumentje ten oosten van Vauclerc aan de N4 voor Capitaine Henri Collot, kolonel bij het 21e R.I. (des Marsouins) werd op 6 september 1914 samen met twee soldaten gedood op deze locatie.

Collot was drager van het Chevalier de la Légion d'Honneur, Citation à l'ordre de l'Armée, Médailles van Madagascar en Tonkin.

Op de cimetière communal van Saint-Remy-en-Bouzemont-Saint-Genest-et-Isson staat dit bescheiden ossuaire, opgericht na de slag aan de Marne.

"Morts pour la France combats de septembre 1914"

De cimetière communal de Blaise-sous-Arzillières bevat enkele individuele soldatengraven en een ossuaire.

Maurice Pauc, soldaat 2e klas, diende bij het 76e régiment d'infanterie (76e RI). Hij sneuvelde op 10 maart 1916.       

Ossuaire voor 20 Franse soldaten waarvan 9 onbekend in 6 individuele graven.

Ossuaire voor Albert Marchal en 4 soldaten, gesneuveld in september 1914.

Albert Auguste Marchal sneuvelde op 8 september 1914. Hij was soldaat 2e klas bij het 24e régiment d'infanterie coloniale (24e RIC)

 

-V-

Terug naar top