De Marne in beeld(50)
van Juvigny via la Veuve, Sept-Saulx, Mourmelon-le-Petit, Livry-Louvercy, la Pompelle en Coulommes-Vrigny naar Jonchery-sur-Vesle

 

Klik op de foto voor een vergroting

Église Notre-Dame in Juvigny herbergt een fraai glas in loodraam waarin de vijf gesneuvelde dorpsgenoten uit Juvigny worden herdacht.

Het venster is geschonken door de families van deze soldaten:

Léonide Adolphe Contenet
Fernand Émile André Malotet
Gustave Malotet

Portret van een van de broers Malotet, Gustave. Hij diende in het 94e R.I. en sneuvelde tijdens de zinloze aanvallen in de Champagne in 1915.

In het bescheiden la Veuve, ingeklemd tussen de N44 en de Autoroute des Anglais, is dit informatiepaneel te vinden, opgedragen aan de belangrijke medische functie van het dorpje achter de linies.

Een grote Nécropole die aan het ziekenhuis verbonden was is lang geleden geruimd. De gesneuvelden liggen over de grote Nécropoles verspreid.

De Nécropole Nationale de Sept-Saulx werd al in 1915 aangelegd. Later werden lichamen uit La Veuve, Baconnes, Ferme de Moscou en Mont de Billy toegevoegd. Nu liggen er 3.043 soldaten begraven, enkele van hen gedood in de Tweede Wereldoorlog.

Informatiepaneel van Nécropole Nationale de Sept-Saulx.

Op de grote dodenakker ligt ook général Henri Vanwaetermeulen (overleden 16 juli 1918). Henri Alexis Joseph Vanwaetermeulen was brigadegeneraal en overleed in het Hôpital d'Origine d'Etape de Chalons-sur-Marne. Hij commandeerde de 165ème division

Sfeerbeeld op Nécropole Nationale de Sept-Saulx

Op de Cimetière communal de Sept-Saulx liggen de broers Durbec begraven. Het soldatenkruis is voor een klein monument neergelegd.

Het interieur van de Église Saint Basle van Sept-Saulx. Aan de rechterwand hangt een fraai tableau.

Aan de muur in de Église Saint Basle "La Paroisse de Sept-Saulx à ses morts glorieux"

Cimetière communal de Mourmelon-le-Petit bevat 5 Franse soldatengraven.

De gemeente heeft de vijf graven voorzien van een Franse driekleur.

Voorbeelden van de met een driekleur gesierde Franse graven op Cimetière communale de Mourmelon-le-Petit.

Naast de Cimetière communale de Mourmelon-le-Petit ligt een Nécropole Nationale met dezelfde naam.

1496 graven zijn sedert de aanleg van de Nécropole in 1915 toegevoegd. Hier liggen ook de eerder in Baconne, Mourmelon-le-Grand et Le Petit en La Sapinière begraven soldaten.

Graf van Louis Robillard op Nécropole Nationale de Mourmelon-le-Petit, die sneuvelde op 13-09-1915. Hij diende als brancardier bij het 3e Legerkorps.

Cimetière communal de Livry-Louvercy.

Onder de vijf Franse graven bevinden zich deze twee. Rechts is het graf van de broers Guillaume.

Tegenover het fort la Pompelle (beschreven elders op deze site) staat dit monument aan de rand van de D944 in de gemeente Puisieulx. Het werd opgericht ter ere van de gevallen soldaten in deze sector van het front door de Souvenir Francais op de plek van de Ferme d’Algiers. Het monument werd gerestaureerd in 1998, ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de wapenstilstand van 1918. Op de voorzijde is een plaque aangebracht voor de Franse piloot sous-lieutenant René Dorme.

 

Demarkatiepaal voor de wijncoöperatie van Coulommes-Vrigny met vrij nieuw (2018) informatiepaneel. Deze paal, nummer 93 van de oorspronkelijk 118 stuks die de verste Duitse opmars in België en Frankrijk aangeven, maakte een lange reis van herplaatsingen, waaronder op de top van Cote 240. In 2018 werd deze plek voor de gerestaureerde maar beschadigde paal gevonden.

Het verhaal van paal 93 en de linie van demarkatiepalen.

De wijncoöperatie met op de voorgrond demarkatiepaal 93.

In Jonchery-sur-Vesle. Bij het station, is dit kleine paviljoen te vinden dat een bijzonder verhaal vertelt.

Op het informatiepaneel wordt helder waarom hier sedert 2014 een fraaie overkapping is aangebracht. Op de ochtend van maandag 5 oktober 1914 kruisen sergeant Joseph Frantz en zijn waarnemer, korporaal Louis Quenault, aan boord van hun tweedekker Voisin het pad van een Duitse Aviatik. Ze slagen er in deze neer te schieten, en de eerste luchtoverwinning uit de historie is daarmee een feit.

 

-V-

Terug naar top