De Marne in beeld (5)
Het Aisne-front van Fontenoy tot Soissons en fort de Condé, Pierrefonds, Néry en Chamant 

 

Klik op de foto voor een vergroting

Onder de vestingmuren langs de steile wanden van het plateau zijn vele onderkomens te vinden die uit de periode 1914-1917 stammen. 

.

De weinig indrukwekkende verwijzing op een kruising van onverharde wegen.

Het graf van Joseph Chipier, een "cycliste" die bij het 238ste RI diende en hier sneuvelde, ligt langs de D17, de weg die het voormalig slagveld doorsnijdt. 

Oorlogsafval, keurig langs de weg gedeponeerd.

In Fontenoy aan de Aisne staat een monument voor 2 Franse soldaten, Leymarie en Bersot, die respectievelijk in november 1914 en februari 1915 werden gefusilleerd "pour l'example". Na de oorlog werden beiden gerehabiliteerd. 

Het monument voor Leymarie en Bersot staat aangegeven langs de D91.

In de velden ten zuiden van de Aisne bij het dorp Ressons le Long staat deze tombe voor 3 Cuirassiers die hier op 4 juni 1918 sneuvelden. De steen in nauwelijks meer leesbaar. 

Nécropole Nationale du Bois-Robert aan de rivier de Aisne.

 Gepast beeld bij de Marne-slagvelden

Achter de kathedraal van Soissons staat het plaatselijke monument "aux morts". 

De namen van vele burgers die Soissons door haar centrale plek op de slagvelden van 1914 en 1918 verloor, zijn in de wanden gegraveerd.

Onder de vleugels van de overwinning, uitgebeeld door een engel aan de voorzijde van het monument, ondersteunt een soldaat zijn gewonde makker.

Het forse monument voor de Britse strijdkrachten in Soissons ligt vlak achter de kathedraal.

De uitgestrekte gecombineerde begraafplaats van Vauxbuin, waar Britten, Fransen en Duitsers een rustplaats hebben. Op deze foto zijn de kruizen en stenen in 1 blik gevangen.

De Franse driekleur op Vauxbuin Cemetery.

Fort de Condé bij Condé sur Aisne speelde slechts een bescheiden rol in de Grote Oorlog. De Duitsers namen het zonder slag of stoot in tijdens de eerste slag om de Marne. 

Het fort is begin deze eeuw gerestaureerd en voorzien van alle gemakken. Het komt de authenticiteit niet ten goede. 

 

-V-

Terug naar top