De Marne in beeld(39)
van le Bocage via Priez, Sommelans, Bezu St. Germain, Charly-sur-Marne, Nanteuil sur Marne, Montreuil aux Lions en Marigny-en-Orxois naar Veuilly-la-poterie

 

Klik op de foto voor een vergroting

De gedateerde 2nd Division bolder in Lucy le Bocage.

In het kleine Priez, 12 kilometer ten noorden van Chateau Thierry, is recentelijk (september 2014, honderd jaar na dato) een monument onthuld voor het Royal Sussex Regiment, wat bij dit dorp haar eerste slachtoffers van de oorlog betreurde.

Het monument, dat 60.000 pond gekost heeft, memoreert de 22 soldaten die hier op 10 september 1914 vielen.

In de voet van het monument zijn de slagvelden gegraveerd waar het Regiment actief was, waaronder Gallipoli in 1915.

De toegang tot cimetière communale de Priez ten westen van het dorp, is de laatste rustplaats van 9 soldaten van het Royal Sussex.

Alle graven zijn gedateerd tussen 10 en 19 september 1914.

De graven van Martin Charles en G.W. Davey op cimetière communale de Priez.

De kerk van Sommelans, ten oosten van Priez.

Hier rust in een fraai graf Noël Hervé Harous, luitenant bij het 256e R.A.C. en drager van het Légion d'Honneur, het Croix de guerre avec palme en de Médaille d ‘Italie. De militaire analen melden: " Jeune officier d'un beau courage, mort au champ d'honneur en assurant, en dépit du bombardement, les liaisons d'un poste vivement bombardé, le 22 juillet 1918. "

Fraai paneel met gesneuvelde dorpsgenoten in Bezu St. Germain, ten noorden van Chateau Thierry.

Monument en kerk in Bezu St. Germain.

Het hek van Cimetière communale de Charly-sur-Marne.

30 Franse graven, vrijwel zonder uitzondering uit 1918, liggen in een keurig carré aan weerszijden van het centrale pad.

Toegangshek van de cimetière communale de Nanteuil sur Marne.

Twee Franse graven van Albert Roulaut en Lucien Robin, gaan een Brits graf voor. Dat is van sapper B. Grant, die 10 september 1914 sneuvelde. Hij diende bij de 57th Field Company. Royal Engineers en was 26 jaar oud.

De mairie van Montreuil aux Lions was in de lente van 1918 het hoofdkwartier van de 2nd Division (US).

Een kleine plaque aan het hek naast de mairie herinnert er nog aan.

Ten oosten van het dorp langs de N3 ligt Montreuil-aux-Lions

De begraafplaats werd aangelegd na de wapenstilstand toen de gesneuvelden werden binnengebracht vanaf de slagvelden van de Aisne. Bovendien werd in de jaren 1930 een aantal graven gebracht uit de volgende omliggende kleinere locaties: - Branges Churchyard, Chacrise Communal Cemetery, Chateau Thierry Communal Cemetery, Coulognes en Tardenois Communal Cemetery, Coyolles Communal Cemetery, Largny cimetière, Latilly cimetière communal, Louatre cimetière, Puiseux cimetière communal, Rozoy en Brie cimetière communal, Sommelans cimetière communal, en Veuilly la Poteriecimetière communal.

Het bevat 171 oorlogsgraven van het Gemenebest en herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog. 102 van de graven zijn niet geïdentificeerd, maar er zijn speciale gedenktekens voor 16 slachtoffers waarvan bekend is of waarvan wordt aangenomen dat ze hier zijn begraven. Op de begraafplaats zijn ook de graven van zes vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden

Opvallend; de stenen hebben verschillende steensoorten en kleuren.

Het dorpsmonument van Marigny-en-Orxois.

De prachtige engel, leunend op een grafkruis waar een casque Adrian op hangt, is ontworpen door de beeldhouwer Achille Jacopin (1874-1958).

In Veuilly-la-poterie is op 19 juni 2018 de gerenoveerde demarkatiepaal in ere hersteld.

Deze Borne Moreau-Vauthier, zoals de palen officieel heten, werd in 1926 aangeboden door de voormalige strijders van het 409me R.I.

 

-V-

Terug naar top