De Marne in beeld(38)
Van Fère-en-Tardenois via Brasles, Chateau Thierry, Bellau en Bouresches naar Lucy le Bocage

 

Klik op de foto voor een vergroting

Bij het 42nd Rainbow Division Memorial is ook de plaque terug te vinden die op de boerderij Ferme de Meurcy heeft gehangen tot 2001. De slag aan de Ourcq en de rol van de Rainbow-division (25 juli-3 augustus 1918 wordt in 2 talen beschreven.

Brasles. Tegen het woonhuis aan staat een eenvoudig monument voor Jules Fonte-Chevalier.

"A la mémoire de mon gendre Jules Fonte-Chevalier". Opgericht door Mr Olivier Chevalier en in 2006 vanaf prive-terrein hier geplaatst. Fonte diende bij het 169e régiment d'infanterie (169e RI) en sneuvelde in oktober 1918.

Brasles draagt het Croix de Guerre op haar monument.

Het verhaal van Jules Fonte wordt verteld op een klein Infomatiepaneel bij het monument.

Église réformée américaine de Château-Thierry ligt naast de mairie van deze stad. De kerk herbergt een van de mooiste glas in loodcreaties aan het westelijk front. De plaque rechts vertelt het verhaal van het ontstaan van de kerk in 1924.

De kerk zelf is vrij sober en voorzien van klassieke ramen. Informatiepanelen vertellen meer over alle herinneringen die in de kerk te vinden zijn.

La Fayette nous voilà ! Aan de straatkant is het enorme glas in loodraam te vinden dat la Fayette, Ferdinand Foch, Joseph Joffre, Philippe Pétain, John Pershing et Georges Nivelle in 1 beeld vangt, namelijk dat van de aankomst van de Amerikanen in Europa in 1917.

De Frans-Zwitserse glasschilder David Burnand bracht de delegatie zeer natuurgetrouw in beeld.

Opmerkelijk genoeg zijn alle figuren in het venster te traceren naar bekende militairen van dat moment, zoals korporaal Sellier op de hoorn, en chasseur Georges Bertrand Vigne, die de Franse driekleur draagt.

In de preekstoel van de kerk zijn diverse plaques te vinden over de kerk zelf en haar voorgangers.

Een bescheiden vitrine herbergt items en boeken over de kerk en haar historie.

De Franse driekleur en de stars and stripes gebroederlijk naast elkaar in de Église réformée américaine de Château-Thierry, met rechts tekst en uitleg bij het fraaie venster.

Boven de deur naar de kerk waakt een engel over twee gehelmde figuren.

De toegang tot de cimetiere communale de Chateau Thierry.

17 Franse graven vormen het Carré Militaire op de cimetiere communale de Chateau Thierry.

6 graven stammen uit andere oorlogen, waaronder de strijd in Vietnam.

Prachtig onderhouden en versierd kruis van gekruiste degens, de casque Adrian in het hart, op cimetiere communale de Chateau Thierry.

Tussen Chateau Thierry en Bellau ligt vlakbij de TGV-sporen een klein vliegveldje: Aérodrome de Chateau Thierry-Bellau. Bij het monument dat de ingang markeert is een informatiepaneel voor de roemruchte Guynemer te vinden.

Overzicht van monument en paneel bij het vliegveldje. Wat precies de relatie tussen Guynemer en het vliegveldje was, vertelt het paneel niet.

Bouresches, vlakbij het voormalige stationnetje. Hier is een recente plaque te vinden voor George Dilboy, de eerste Griekse Amerikaan die de Medal of Honor won op 18 juli 1918.

Dilboy, die diende bij de 103rd Infantry Regiment, Company H, 26th division, mocht die dag niet overleven.

Een kei van de 2nd Division U.S., op een kruising in Bouresches. Het was de gewoonte van veel Amerikaanse divisies om op belangrijke punten op het slagveld gedenktekens achter te laten, voorzien van het wapenfeit.

Een soortgelijke kei (bolder) ligt aan de oostrand van het Bois de Bellau waar de Amerikaanse mariniers stand hielden.

In het bos zijn vele sporen te vinden van de strijd, waaronder deze keurig onderhouden, van Frankrijk gekochte 75mm kanonnen.

Tekst op Iron Mike, het mariniersmonument in Bellau Wood.

De auteur met Iron Mike in Bellau Wood.

De kerk van Lucy le Bocage, met op de voorgrond de 2nd Division bolder.

 

-V-

Terug naar top