De Marne in beeld(32)
Van Bligny via Chambrecy, Ville en Tardenois, Jonchery-sur-Vesle, Montigny-sur-Vesle, Prouilly, Trigny, Thillois en Rosnay naar Ville-Domange

 

Klik op de foto voor een vergroting

Het monument voor de 19th Division is opgericht vanwege een succesvolle tegenaanval op 6 juni 1918, waarmee Duitse aanvallers de pas werd afgesneden naar het zuiden.

In de voet van het monument zijn alle onderdelen van de divisie gegraveerd die bij de tegenaanval betrokken waren.

Langs de D980 ten oosten van Chambrecy staat dit verwijsbord naar Chambrecy British Cemetery.

De begraafplaats Chambrecy British Cemetery werd ingericht na de wapenstilstand, door de concentratie van graven uit de omliggende slagveld en van Courlandon Hospital (French Military) Cemetery.

Er worden nu 434 oorlogsslachtoffers herdacht op deze site. Hiervan is bijna de helft (191) niet geïdentificeerd en een speciaal monument is opgericht voor een Britse N.C.O. begraven te Courlandon. De graven zijn bijna allemaal mei / juli 1918 en grotendeels van de 19e (westerse) en 51e (hoogland) divisies. 434 en 191

Ville en Tardenois heeft dit bijzondere dorpsmonument: een groetende poilu in een nagebouwde loopgraaf; de haan en opkomende zon maken het een filmtafereel. Mortieren en granaten maken het panorama af.

Jonchery-sur-Vesle British Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Franse gemeente Jonchery-sur-Vesle, (departement Marne). De begraafplaats werd ontworpen door Edwin Lutyens en ligt aan het kruispunt van de Rue de Sachs en de Allée Charles de Gaulle, op 520 m ten noordwesten van het gemeentehuis. Er worden 367 doden herdacht (waaronder 267 niet geïdentificeerde).

De begraafplaats werd na de wapenstilstand aangelegd door concentratie van graven afkomstig uit het omliggende slagveld en enkele gesloten begraafplaatsen: Ecueil Farm Military Cemetery, Tramery French Military Cemetery, Treslon Churchyard en French Extension.

 

Cimetiere communale de Montigny-sur-Vesle ligt even ten noorden van Jonchery.

Drie Franse graven van teruggebrachte inwoners zijn hier te vinden, waaronder de broers Lallemand.

Ten noorden van de rivier de Vesle ten westen van Prouilly is op een kruising een sinister monument te vinden.

Het monument langs de D675 vertelt sinds april 2010 het verhaal van de totaal inadequate medische opvang tijdens de eerste dagen van het Nivelle-offensief: "1914-1918 - Commune de Prouilly - En ce lieu, pendant l'offensive du Chemin des Dames, du 16 avril au 20 avril 1917, l'Hôpital d'Orientation et d'Évacuation a accueilli des milliers de blessés. Un grand nombre d'entre eux succombèrent. Ne les oublions pas. - La Patrie Reconnaissante"

Een informatiepaneel legt helder uit welk groots mismanagement leidde tot duizenden extra doden.

Toegangshek van de Cimetière communale de Trigny

Cimetière communale de Trigny

5 individuele graven telt de goed onderhouden cimetiere van Trigny.

Carré Militaire: 100 Franse graven uit 1917, de beruchte Nivelle-slag, liggen hier begraven.

Église Saint-Loup in Thillois. Deze kleine gemeente onder de rook van Reims bevat enkele bijzondere herinneringen.

Thillois gedenkt zowel doden tijdens de 1e slag aan de Marne op12 september 1914 als tijdens de 2e slag aan de Marne tussen 29 mei en 3 juni 1918.

Gravering op het monument/ossuaire (er liggen 42 soldaten begraven) bij de kerk, met rechts het graf van Louis Marie Dumoutier, Sous-lieutenant bij het 39e R.I. en de lokale commandant van de Franse troepen die hier in 1914 streden.

Dumoutier was drager van het Chevalier de la Légion d'Honneur (postuum) en het Croix de Guerre en werd geciteerd in de militaire analen: " Élève à l’École spéciale militaire, nommé sous-lieutenant à la mobilisation, a fait preuve des plus belles qualités militaires d'énergie et de courage, a conduit brillamment sa section. Frappé mortellement au moment où, malgré une première blessure, il entraînait la compagnie dans une attaque à la baïonnette à Thillois, 12/09/1914 "

23 Franse graven liggen om de Église Notre-Dame van Rosnay, waarvan de meesten uit de Grote Oorlog.

Église Notre-Dame de Rosnay, een dorpje uit de frontlinie voor Reims.

Interieur van de Église Notre-Dame de Rosnay.

In de kerk hangt een plaque voor de bij de kerk gesneuvelde Britse officier Deane:" A la Gloire de Dieu - En fier et bien tendre souvenir du Lieut.Colonel L.C.W.Deane qui tomba devant l'église à la défense de Rosnay le 28 mai 1918 agé de 26 ans. Il repose à Chambrecy " Deane diende bij de 6th S.W. Borderers.

Het uitzicht op Reims vanaf een van de heuvels bij het dorpje Ville-Domange, ten westen van de stad.

Op deze heuvel, waar de Saint-Lié Chapel domineert, liggen tegen de helling nog vervaarlijke bunkers met uitzicht op de stad.

De heuvel moet gedurende de oorlog van groot strategisch belang zijn geweest.

 

-V-

Terug naar top