De Marne in beeld(31)
Van Courville via Arcis-Le-Ponsart, Coulanges Cohan, Chamery, Roncheres, Vézilly, Lagery, Romigny en Neuville-aux-Larris naar Chambrecy

 

Klik op de foto voor een vergroting

William Muir Russel was lid van het roemruchte Lafayette-escadrille. Hij was 1st Lieut. Air Service, U.S.A., zoon van Henry en Helen M. Russel en hij sneuvelde op 11 augustus 1918 bij Fismes. Een pleintje in Courville is naar hem vernoemd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een vliegveld aangelegd op het plateau van de boerderij Bonne Maison, die zich uitstrekt over verschillende dorpen in de regio, waaronder Courville. Het diende als basis voor squadrons die naar de nabijgelegen Chemin des Dames werden gestuurd. In het bijzonder begroette men het Cicognes-squadron in 1917 en Britse en Amerikaanse piloten in 1918.

De Amerikaanse piloot William Muir Russel, die stierf in een luchtgevecht in juli 1918, werd begraven op de begraafplaats Courville. Zijn vader, Henry Russel, schonk een groot bedrag aan het dorp dat verwoest werd door het terugtrekkende Duitse leger.

De gemeenteraad was in staat om een watervoorzieningssysteem te bouwen over een kilometer, tussen het plateau van het Bonne Maison en een nieuw washuis (het "Amerikaanse washuis", gerenoveerd in 2010) en een fontein die werd ingehuldigd in 1926.

De toegang tot de cimetière  communale de Arcis-Le-Ponsart met het CWGC-bordje.

3 Britse graven uit mei 1918 liggen hier in een aparte kuil.

De toegang tot de cimetière  communale de Coulanges Cohan.

Monument voor de ballonvaarders op de cimetière communale de Coulonges-en-Tardenois: "Hommage aux aérostiers morts pour la France"  De tekst op de plaque luidt: “Ce monument a été réalisé par l'ex lieutenant Maurice Beaufeist, observateur à la 25e Compagnie d'aérostier de Toul, et aménagé sur la sépulture beaufeist-Lievrat où il repose - Durant la Première Guerre Mondiale, après un incendie de son ballon suivi d'un atterrissage brutal, le lieutenant Beaufeist met fin à ses activités aériennes”

Prachtig, hoewel slecht onderhouden monument uit 1921 voor Émile Louis Jules Delettre, korporaal bij het 67e R.I., drager van de Médaille Militaire, het Croix de guerre en geciteerd in de militaire analen: " Bon caporal, très consciencieux, qui a donné a maintes reprises l'exemple du devoir et de l'abnégation a ses subordonnés, est glorieusement tombé pour la France le 27/03/1915 a son poste de combat "

1883-1915 staat in de voet van het Delettre-monument gegraveerd.

Op de heuvel ten oosten van het nietige Chamery is een monument opgetrokken waar Quentin Roosevelt neerstortte. Het dorpje is zichtbaar boven in de foto.

Quentin Roosevelt (19 november 1897 - 14 juli 1918) was de jongste zoon van president Theodore Roosevelt en First Lady Edith Roosevelt.

Familie en vrienden waren het erover eens dat Quentin veel van de positieve eigenschappen van zijn vader had en enkele van de negatieve. Geïnspireerd door zijn vader en broers en zussen trad hij toe tot de United States Army Air Service, waar hij een jachtpiloot werd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Zeer populair bij zijn collega-piloten en bekend om zijn durf, werd hij gedood in luchtgevechten op 14 juli 1918. Tot op heden is hij het enige presidentskind dat sneuvelde in een oorlog.

Deze plaque ligt vlakbij het monument en is daar door 302e Engineers (US) gelegd als hommage aan Quentin Roosevelt - "On this spot feel Quentin Roosevelt son of ex-président Roosevelt - july 14 1918 - erected as a memorial by the 302e Engineers"

In het centrum van Chamery werd de Quentin Roosevelt-fontein in de vroege jaren 20 onthuld door de moeder van de Amerikaanse piloot die in 1918 in Chamery stierf.

In de fontein is gegraveerd: "Only those are fit to live who are not afraid to die." Een tekst van Theodore Roosevelt.

Het verhaal van Quentin Roosevelt is op een informatiepaneel te vinden bij de fontein.

Monument voor de 3rd  Division US, de 28th Division US, de 32th Division US en het Franse leger vanwege hun aanval in het Bois des Grimpettes in juli 1918.

Naast het monument staat een eigenaardige voorstelling van soldaten die een duif loslaten.

Blik op het Grimpettes-monument ten noorden van Roncheres.

Langs de 25 tussen Vézilly en Arcis le Ponsart staat dit fraai onderhouden kruis voor luitenant Henry Howard Houston II die diende bij de 53rd Brigade van de 28th Division.

Zijn commandant  General Price schreef over Houston: "As his commanding officer I can not find words to express the sense of loss we all felt, the realization by all of his sterling worth, his value as an officer and his promised value as a citizen. Thoughtful, unselfish, kind and brave, he died as I believe he would, could he have chosen, facing the enemy in battle, fearless and with a sublime confidence in the future life which his associates well knew he had. Thus he died, a Christian gentleman, a soldier who loved humanity, his country, and his God.

Henry Howard Houston, II, telg van een van de rijkste families van Philadelphia, was een van de vele mensen uit elite oostkustfamilies die vroege Amerikaanse interventies in de Eerste Wereldoorlog steunden. Hij was een ambulancechauffeur in Frankrijk vóór de officiële betrokkenheid van de VS. Toen de VS de oorlog verklaarden, ging hij terug naar Amerika, trad hij toe tot de 28e Divisie en werd hij een officier van de artillerie. Hij heeft, net als zovele anderen, het conflict niet overleefd.

Bescheiden bankje tussen Lagery en Aougny voor luitenant-vlieger Ovington: " Repose-toi - À la mémoire du Lieutenant Américain Carter Landram Ovington membre du Lafayette flying corps. Volontaire dans l'Aviation Française. Tombé dans Cette Région le 29 mai 1918 Dans sa 21e année - Assieds-toi "

Achter Église Saint-Médard in het dorpje Romigny liggen vier Britten begraven die in mei 1918 sneuvelden.

Drie van de graven liggen prominent op de kleine cimétiere.

La Neuville-aux-Larris Cemetery bevat 98 Britse graven uit de zomer van 1918.

De begraafplaats werd in juni 1918 begonnen door Franse Afrikaanse troepen en werd half juli gesloten; de Britse graven, en andere Franse en Duitse, werden na de Wapenstilstand hier naar toe gebracht; maar de 137 Franse en 42 Duitse graven werden later weer verwijderd.

Blik op de begraafplaats Cimetière Italien de Bligny-Chambrecy, die elders op de site uitgebreid wordt beschreven vanaf de hoogte ten noorden ervan.

Daar staat een goed onderhouden kruis voor de 19e divisie van het Britse leger. Eenheden hiervan voerden hier een cruciale tegenaanval uit om de frontlinie tegen de Duitsers op 6 juni 1918 te herstellen en won daarmee het Franse Croix de Guerre. De soldaten van de 19e divisie zijn begraven op de Britse begraafplaats van Chambrecy.

 

-V-

Terug naar top