De Marne in beeld(29)
Van Brécy via Coincy, Cramaille en Saponay naar Fère-Tardenois

 

Klik op de foto voor een vergroting

De 63 Franse graven op Cimetière communale de Brécy.

De graven van Albert Louis Charrier van het 328me R.I., en van Tran van Mach, een Vietnamees tirailleur die diende bij het 12e (Indochinois) Bataillon de Tirailleurs

De toegang tot cimetière communale de Coincy.

Midden op de foto en voorzien van de Franse driekleur staat een monument voor Charles Goubet en 4 anderen.

Het monument is voorzien van een fraai reliëf.

Op een heuvel ten westen van Cramaille staat deze calvaire, die wordt onderhouden door l'association "Soissonais 14-18".

De tekst op de calvaire vertelt het verhaal: "le 01/08/1918, nos intrépides soldats du 206, 234, 344, 128, 172 RI, les troupes écossaises ont infligés aux allemands une éclatante et décisive défaite. A nos glorieux libérateurs, gloire et reconnaissance. ”
Op de grond voor de calvaire ligt een symbolisch graf met de tekst:” Aux soldats inconnus 01/08/1918".

In Cramaille is een prachtig dorpsmonument te vinden van de hand van Edmé-Marie Cadoux.

Het in 1926 onthulde monument met het opschrift: "Hommage des enfants de Cramaille à leurs parents morts pour la Patrie - 1914-1918" is een roerend tafereel van een moeder en twee kinderen die bloemen leggen bij een gehelmd graf.

Saponay heeft ook een fraai dorpsmonument naast de Église Notre-Dame.

De treurende moeder met zoon is uitstekend onderhouden. De tekst luidt: "Hommage des enfants de Saponay à leurs aînés morts pour la Patrie 1914-1918"

Detail van het dorpsmonument in Saponay.

Prachtig soldatengraf voor Henri Chopin, die sneuvelde in Nieuwpoort, op Cimetière Communale de Fère-Tardenois.

De toegang tot de cimetière communale de Fère-Tardenois. Rechts van de hekken de bekende bordjes van de CWGCS en de aanwijzing van een Carre Militaire.

130 Franse soldatengraven uit alle oorlogsjaren worden keurig onderhouden op cimetière communale de Fère-Tardenois.

13 Britse graven uit de zomer van 1914 zijn eveneens te vinden op cimetière communale de Fère-Tardenois.

De graven van Coffin en Foley, beide uit september 1914, de eerste slag aan de Marne.

Blik op de 130 Franse graven op cimetière communale de Fère-Tardenois.

"Oise-Aisne American Cemetery and Memorial"

Deze Amerikaanse begraafplaats is de op 1 na grootste in Europa – Hier rusten 6012 soldaten van de Verenigde Staten van Amerika die omkwamen tijdens veldslagen in ten noorden van de rivier de Aisne.

Een rozet in brons is aangebracht bij de namen van de vermisten wiens lichamen later werden gevonden - 597 graven zijn van onbekende soldaten aan.

 De namen van 241 soldaten wier lichamen niet werden gevonden of geïdentificeerd, zijn ingeschreven op de muren van de kapel bij de begraafplaats.

Drone-opname van "Oise-Aisne American Cemetery and Memorial"

De stars and stripes boven "Oise-Aisne American Cemetery and Memorial". De begraafplaats bevat ook een stukje dat bekend staat als Oise-Aisne American Cemetery Plot E, dat de overblijfselen van de "oneerbare doden" bevat - zesennegentig Amerikanen die eerloos uit het Amerikaanse leger zijn ontslagen voordat ze werden geëxecuteerd voor misdaden van verkrachting en / of moord.
Plot E staat los van de hoofdbegraafplaats, in een gebied afgezonderd door hagen en alleen toegankelijk via een deur in het kantoor van de hoofdinspecteur.

Ferme de Meurcy, waar de Rainbow division felle gevechten tegen de Duitse troepen leverde.

Ferme de Meurcy, nabij de Amerikaanse begraafplaats, heeft deze steen in de voortuin.

De tekst luidt: “In loving memory of 2nd Lieut. Oliver AMES 165th US Infantery killed in action at Meurcy Farm july 25 1918.”

Hoewel de Franse en Amerikaanse vlag nog aan de schuur van de Ferme de Meurcy hangen, is de plaque die de gevechten herdenkt niet meer aanwezig.

De plaques zijn nu onderdeel van een vrij recent monument voor de 42nd Infantry Division langs de D3 ten zuiden van Fère-Tardenois.

 

-V-

Terug naar top