De Marne in beeld(28)
Van Buzancy via Grand-Rozoy, de Butte de Chalmont, Oulchy-le-Chateau en Armentières sur Ourcq naar Brécy.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Buzancy Military Cemetery met het monument voor het 15e Scottish.

Verwijzing naar het vliegermonument voor observator Rapilly en piloot Cabouillet ten oosten van het nietige Grand-Rozoy.

Het monument is rechts op de foto zichtbaar. De foto is genomen vanaf de oorspronkelijke plaats van het monument. In 2011 is besloten het dichter bij de weg te plaatsen.

Albert Henri Émile Rapilly was luitenant en vloog bij het 2e G.A. (Aviation) Groupe d'Aviation, Escadrille SP 278. Hij was drager van het Légion d'honneur en de Médaille militaire.

Charles Ernest Adolphe Cabouillet was door het 319e R.I. uitgeleend en vloog als korporaal piloot ook bij het 2e G.A. Escadrille Spad 278.

29 juli 1918 sneuvelden beide mannen tijdens een luchtgevecht.

De tekst op het keurig verzorgde monument.

Verwijzing naar het monument ter herinnering aan de overwinning aan de Marne in 1918.

Het Franse monument op de Butte de Chalmont is opgericht ter nagedachtenis aan de tweede slag van de Marne en is gemaakt door oorlogsveteraan Paul Landowski die onder meer de dertig meter hoge Christusfiguur in Rio de Janeiro maakte. Aan weerszijden is informatie over de Tweede slag aan de Marne te vinden, inclusief alle legeronderdelen die aan de slag meededen.

Het monument is van graniet gemaakt en bestaat uit twee delen. De beeldengroep Les Fantômes, boven op de heuvel, toont acht soldaten van de verschillende Franse legerkorpsen die betrokken waren bij de slag van 1918.

De ogen van de soldaten zijn gesloten, ze zijn spoken geworden. De zeven soldaten stellen van links naar rechts voor: een jonge rekruut, een geniesoldaat, een mitrailleurschutter en een handgranaatwerper. Op de tweede rij van links naar rechts: een koloniale soldaat, een gewone infanterist en een piloot. De naakte figuur representeert de jonge held, een martelaar op weg naar de hemel.

In 1927 werd de Butte de Chalmont gekozen als plaats voor Les Fantômes, waar het monument in 1935 werd onthuld door de toenmalige Franse president Albert Lebrun.

Het is een van de meest unieke Franse oorlogsmonumenten, waarbij het lijden van de soldaten centraal staat. Dat was het streven van Landowski: De doden doen herleven.

Drone-filmpje van Les Fantômes.

Het tweede informatiepaneel bij de beeldengroep.

Église Notre-Dame d'Oulchy-le-Château ligt op een heuvel van waar men het landschap overziet.

Het toegangshek van cimetiere communale d'Oulchy-le-Château.

Een klein perkje tegen de kerk is de rustplaats van vier soldaten; drie uit de Grote Oorlog, een uit 1871.

Het perkje naast Église Notre-Dame d'Oulchy-le-Château.

Oulchy-le-Chateau werd op 11 september 1914 door Britse troepen gepasseerd, in de opmars naar de Aisne; en het werd opnieuw veroverd door het Franse Zesde Leger (na het Duitse offensief van mei-juni 1918) op 25 juli 1918.

Oulchy-le-Château Churchyard Extension is tijdens de oorlogsjaren aangelegd. Sindsdien zijn de 193 Franse en 137 Duitse graven die hier ook lagen, verwijderd. Er liggen nu 124 Britten begraven op deze site. Hiervan is meer dan een kwart onbekend. Vrijwel alle graven dragen datums van de zomer van 1918. Een enkel graf stamt uit 1914.

Graf van luitenant (hoewel in de archieven bekend als kapitein) Jean Emmanuel Louis Beusse in Oulchy-le-Château, die diende bij het 128e régiment d'infanterie (128e RI). Hij sneuvelde op 25 juli 1918 en kwam uit Saint-Paul-Trois-Châteaux in de Ardèche.

Informatiepaneel in Oulchy-le-Château over de bevrijding van het dorpje door het 23me R.I. toepasselijk gehangen op de place du 3me R.I.

Ten zuiden van Armentières sur Ourcq aan de D80 staat deze fraaie calvaire voor de bevrijders van de streek in juli 1918.

De tekst op de calvaire: "Pieux et reconnaissant hommage à nos glorieux morts et aux vaillants libérateurs de notre sol. Juillet 2018"

Locatie van de fraaie calvaire aan de D80. 

Boven de ingang van de mairie van Brécy hangt een bordje voor het 328e R.I.: "A nos libérateurs 4e Bataillon 328e RI - 24 juillet 1918"

De toegang tot de Cimetière communale de Brécy.

63 Franse oorlogsgraven, de meeste uit 1918, zijn hier in een verzorgd carré te vinden. Onder de graven is dat van de zwaar gedecoreerde oorlogsheld André Trimoulet, Sergeant bij het 307e R.I.

 

-V-

Terug naar top