De Marne in beeld(26)
Van Neuilly Saint Front via Noroy sur Ourcq, Louâtre en Saint Rémy-Blanzy naar Parcy-Tigny

 

Klik op de foto voor een vergroting

Graf van E.H. Ives op Nėcropole Nationale de Neuilly Saint Front; hij sneuvelde tijdens de eerste slag aan de Marne.

Fraai monumentje ten zuiden van het nietige Noroy sur Ourcq voor luitenant De Gramont deCoigny, Commandant van het escadrille 2e G.A.: "Ici est tombé pour la France le Lieutenant pilote aviateur, tué en combat aérien contre quatre avions énnemis. Ses reste ont été inhumés dans l'église de Bidache

(Basses Pyrénées)"

De luitenant Gramont de Coigny was zwaar gedecoreerd: Chevalier de la Légion d'honneur (postuum),Croix de guerre met palme et étoile en hij is genoemd in de Citation à l'ordre de l'armée du 23/07/1918: "Officier de valeur, ayant une haute conception de son devoir. Pilote de chasse adroit et audacieux, donnant en toutes circonstances le plus bel exemple de courage et d'énergie. Disparu le 03/07/1918, au cours d'un combat sur les lignes."

Op een kruising in Louâtre zijn achter het dorpsmonument twee plaques te vinden.

De eerste is een ode aan de Senegalezen die rond het dorp streden in juli 1918: "Tirailleurs Sénégalais, dans la solitude de la terre noire et de la mort, recevez l'hommage de notre village, pour votre bravoure, lors du combat du Bois des Juifs du 15 au 18 juillet 1918.

A la mémoire du 36e Bataillon de Tirailleurs Sénégalais"

 

De tweede plaque is voor sergeant-vlieger Dudley Gilman Tucker die via het vreemdelingenlegioen piloot werd bij l'escadrille Lafayette, die vlakbij Louâtre neerstortte met zijn Spad VII.

Op het kleine kerkhof van Louâtre bevindt zich het fraaie graf van Louis Pairault, Kanonnier bij het 226e R.A.L.D.

Het graf is er een in een rij achter de Église Saint-Rémy de Louâtre.

Ten zuiden van Saint Rémy-Blanzy is het fraaie monument te vinden voor Henri Linzeler, die in juli 1918 sneuvelde, en zijn vader die in 1923 overleed.

Het laantje naar zijn monument is passend Allée Henri Linzeler genoemd. Het bordje informeert over de familie Linzeler.

Het monument voor zoon en vader, het informatiebordje, en Saint Rémy-Blanzy op de achtergrond.

De gravering in het monument voor Henri Linzeler.

Ten zuiden van Hartennes et Taux staat een mooi monument voor de 5e division de cavalerie.

Deze eenheid hielp mee de Duitse opmars te stuiten op 8, 9 en 10 september 1914 door de communicatie- en bevoorradingslijnen af te snijden van von Kluck’s troepen. Generaal De Cornulier-Luciniere had het bevel over de divisie.

Prachtig reliëf op het monument voor de 5e division de cavalerie, met duidelijk zichtbaar de cavaleristen te paard, voorzien van lansen en getooide helmen.

Het monument voor de 5e division de cavalerie ligt naast..

Deutscher Soldatenfriedhof Parcy-Tigny.

Deutsche Soldatenfriedhof Parcy-Tigny werd in 1921 als verzamelbegraafplaats in gebruik genomen. De doden kwamen uit maar liefst 150 gemeenten in het Marnegebied.

Veel graven dateren van beide Marne-slagen in 1914 en 1918. Opvallend veel doden kwamen uit Baden. In de massagraven bevinden zich restanten van 2124 gesneuvelden, waarvan 1712 onbekenden.

In totaal liggen hier 4256 soldaten begraven. 2132 hebben een graf op naam; 70 bleven onbekend.

In de rand van Deutsche Soldatenfriedhof Parcy-Tigny zijn ook nog enkele van de oorspronkelijke stenen te vinden.

Sfeerbeeld op Deutsche Soldatenfriedhof Parcy-Tigny.

Toegangssteen op Deutsche Soldatenfriedhof Parcy-Tigny.

1914 en 1918 zijn beide dominant in Parcy-Tigny aanwezig. Dit monument gedenkt de troepen die in de zomer van 1918 stand hielden tijdens de Duitse offensieven: A la mémoire de tous les braves connus et inconnus tombés à Parcy-Tigny 31 mai - 1er août 1918 - Ils sont morts pour nous - Prions pour eux”

En op een plaque, aangebracht op het monument: “A la gloire du 54e Régiment d'Infanterie - A la mémoire de ses morts tombés devant Tigny la 1er août 1918"

 

-V-

Terug naar top