De Marne in beeld(25)
van Vivières via het Bois de Retz, Saint Pierre Aigle, Dommiers, Chaudun en Neuilly St. Front naar Neuilly Saint Front

 

Klik op de foto voor een vergroting

23 Franse soldatengraven zijn te vinden op cimetiere communale de Vivières

Tussen die graven is de tombe te vinden voor luitenant de Gironde.

Zijn verhaal is bijzonder. Geboren in 1873 had de Gironde de militaire school van St. Cyr doorlopen. Ten tijde van de Duitse invasie commandeerde hij het 2e

 escadron van de 16e Dragons in de 5e division de cavalerie van général de Cornullier-Lucinière. Tijdens een patrouille richting Soissons kreeg zijn eenheid een tip van een boer dat zich in een veld ten zuidwesten van Soissons 8 Aviatik vliegtuigen bevonden. Om half 2 in de nacht viel de Gironde aan met zijn 40 cavaleristen te paard. De aanval slaagde, maar le Gironde werd dodelijk geraakt door machinegeweervuur. Hij stierf in het ziekenhuis van Vivières.

Het verhaal van le Gironde is in Vivières ook aan de muur op de belangrijkste kruising aangebracht.

Le Gironde wordt ook herdacht met een monument langs de D81 tussen Vivières en Soissons.

Graf van " Ici est tombé pour la France Henri de Chasseval "

Chasseval was een meermalen gedecoreerd officier die geroemd werd om zijn moed. Hij stierf op 12 juni 1918 vlakbij de observatietoren van Mangin.

Observatietoren van waaruit generaal Mangin in het bos van Retz het beslissende offensief van 18 juli 1918 leidde. De toren werd tijdens de maand oktober 1924 verwoest door een storm. Vóór de reconstructie was er op de site, alleen een stele die iedereen herinnerde dat deze plaats "het begin van het einde van de oorlog" markeert.

Geconfronteerd met de teleurstelling van de bezoekers die de toren zonder succes kwamen ontdekken, leek de urgentie deze observatietoren te reconstrueren. De massief houten toren, met net als het origineel acht platforms, is vrij toegankelijk voor het publiek en aangepast aan de huidige veiligheidsnormen. Elk niveau is gerangschikt volgens verschillende thema's om bezoekers bewust te maken van het historische aspect van de toren maar ook van het omliggende Retz-bos.

Met een hoogte van 220 meter boven de zeespiegel en een hoogte van 25 meter, biedt de toren bezoekers een van de hoogste panorama's in de regio en een adembenemend uitzicht op het Soissons-plateau.

De openingsplaque op de toren; nazaten van de roemruchte generaal waren er op 18 juli 2018 bij.

Uitzicht op de Soissons-vlakte, waar de (tank)-slag plaatsvond.

De toren is een uniek en door de EU gesponsord voorbeeld van het bouwen van 14-18 en een drijvende kracht voor de ontwikkeling van het toerisme.

Het originele monument is er overigens ook nog steeds en staat er wat verloren bij naast de imposante toren.

De kerk van Saint Pierre Aigle en de aan de sacristie te vinden plaque: Sur le mur extérieur de la sacristie - "A la mémoire des soldats français qui reconquirent définitivement Saint-Pierre-Aigle" - "Aux Morts du 418e R.I. tombés ici dans les durs combats du 28 juin au 2 juillet 1918 pour préparer la victoire définitive"

Saint Pierre Aigle was de uitvalsbasis voor Mangin aan de rand van het Soissons-plateau. Informatiepanelen en plaques zijn her en der te vinden (elders op deze site)

Klein monumentje ten zuiden van Dommiers voor Cuirassier Charles Caillé van het 12e R.C. (Cuirassiers).

Het monumentje werd op 18 juni 1994 onthuld. De tekst luidt: “Sa compagnie se trouvant encerclée par l'ennemi, seuls 21 soldats purent en réchapper. Maître du terrain, l'ennemi fit exécuter la corvée d'ensevelissement le 23 juin 1918, soit onze jours après sa mort, et sa dépouille mortelle fut inhumée dans une fosse commune creusée dans le Bois du Quesnoy situé, à ce moment là, à 1.800 mètres de la première ligne allemande”.

Monument Nationale de la Victoire is recentelijk opgeknapt en verhuisd binnen de dorpsgrenzen van Chaudun. De N2 werd waarschijnlijk te druk,

Dit monument werd in 1930 onthuld en gedenkt de start van het slotoffensief, geleid door Mangin. "A la gloire des soldats français et alliés qui ont combattu victorieusement sur ce plateau du 29 mai au 25 juillet 1918"

Ook hier is nu, 100 jaar na dato, een informatiepaneel te vinden ter gelegenheid van de herdenkingen.

De toegang tot cimetiere communale de Neuilly St. Front.

Drie Britse graven uit september 1914 zijn midden op deze cimetiere te vinden.

Het graf van een van hen: soldaat Sharman die diende bij de Lancashire Fuseliers en sneuvelde op 27 september 1914.

Op Nėcropole Nationale de Neuilly Saint Front zijn 7 Britten begraven; 6 gedateerd september 1914, 1 uit 1918.

Informatiepaneel van Nėcropole Nationale de Neuilly Saint Front ten westen van dit stadje.

Met een oppervlakte van 10 607 m 2 en gebouwd in 1919 aan de rand van de D4 nabij Macogny, herbergt deze begraafplaats 2.039 Franse militaire graven, 4 Franse burgers, 18 Britse en 1 Russische doden.

Het ossuaire van Nėcropole Nationale de Neuilly Saint Front herbergt de overblijfselen van 239 soldaten.

 

-V-

Terug naar top