De Marne in beeld(22)
van Baron via Néry en Crépy en Valois naar Betz

 

Klik op de foto voor een vergroting

de cimetiere communale de Baron en enkele van de 16 Britse graven. Rechts die van luitenant Mundy, links van luitenant Heath, Overleden op 26-jarige leeftijd - Zoon van Sir James Heath, 1e Bart, En Lady Heath, van Oxenden Hall, Market Harboro.

De église Saint-Martin in Néry.

Fraaie emaille herdenkingsplaques in de église Saint-Martin in Néry.

Interieur van de église Saint-Martin in Néry.

Hier op 1 september 1914 verzetten de kanonniers van de batterij "L" zich tegen de aanvallen van de 4e divisie van de Duitse cavalerie en sneden de opmars naar het westen af. Het laatste werkende kanon stond op deze plek aan de huidige D98.

Historici zien dit wapenfeit als de voornaamste reden waarom von Kluck uiteindelijk besloot naar het zuiden te marcheren in plaats van het westen; de richting die het von Schlieffenplan voorschreef. 3 Victoria Crosses werden op dit cruciale moment in de tijd gewonnen.

Schets van de schermutselingen ten zuiden van Nery bij de gedenksteen.

Toegang tot de cimetiere communale de Nery.

37 namen van gesneuvelde inwoners zijn vermeld in het dorpsmonument van Nery.

22 Britten liggen midden op de cimetiere begraven.

Voorbeeld van een Brits graf (kanonnier Richardson).

Een monument voor gesneuvelde soldaten die bij de schermutselingen rond Nery omkwamen: " This stone commemorates twelve men of L Battery Royal Horse Artillery who fell in the affair of Nery 1st september 1914 of whom seven are buried here and five at Verberie "

Het verhaal van de artillerie-eenheden rond Nery, op een paneel van de CWGC.

Monument ter nagedachtenis aan de 3 Britse officieren die sneuvelden rond Néry.

Majoor Cawley, kapitein Bradbury en luitenant Campbell worden in de voet herdacht.

De tekst op het monument voor drie Britse officieren.

E. K. Bradbury: Victoria Cross ontvanger in de Eerste Wereldoorlog. Geboren in Altrincham Cheshire, Engeland, diende hij als kapitein in L Battery, Royal Horse Artillery, British Army.

Bij acties in Néry, Frankrijk, op 1 september 1914, viel de Duitse 4e Cavaleriedivisie de Britse 1e Cavalerie Brigade aan.

Herouin, die diende bij het 269e régiment d'artillerie (269e RA) sneuvelde jaren later in Nery, op 22 oktober 1917. Hij ligt er ook begraven.

De stationshal van Crépy en Valois.

In de hal is een plaque te vinden voor 23 omgekomen spoorbeambten. De kleine plaque gedenkt de namen uit de 2e Wereldoorlog.

Toegang tot de cimetiere communale de Crépy en Valois, ten noorden van de stad.

249 Franse graven telt de cimetiere militaire de Crépy en Valois. De fraaie plot heeft op veel plekken ook de oorspronkelijke zwaard-graven nog aan de muren hangen.

Veel graven dateren uit juni en juli 1918, toen de laatste Duitse offensieven van de oorlog hier woedden.

 

Fraaie plaque voor kapitein Ittel van het 72me RI die tijdens een tegenaanval sneuvelde op 23 juli 1918 terwijl hij zijn mannen voorging.

Twee graven op cimetiere militaire de Crépy en Valois.

Église Saint-Germain in Betz. Rechts van het dorpsmonument hangt een kleine, recente plaque.

De in 2014 onthulde tekst luidt: "A la mémoire des soldats marocains morts pour la France 1914 - 1918 - Hommage de la commune de Betz et de ses collégiens - Centenaire de la Grande Guerre 1914 - 2014"

Nécropole Nationale du Bois de Montrolle : "A la mémoire des soldats de l'Armée de Paris morts pour la patrie sur les champs de bataille de l'Ourcq Septembre 1914"

44 Franse graven, waarvan vele uit de begindagen van de oorlog, liggen op de prachtig gelegen Nécropole Nationale du Bois de Montrolle.

 

-V-

Terug naar top