De Marne in beeld(21)
Van Ermenonville via Barcy, Montagny Sainte Félicité, Droizelles en Versigny naar Baron

 

Klik op de foto voor een vergroting

Luchtvaartsymbool op het monument voor de vliegers op cimetiere communale Ermenonville.

Het monument de Notre-Dame-de-la-Marne in Barcy.

Het dorp werd op 4 september 1914 door de Duitsers bezet door de troepen van von Kluck. De bisschop van Meaux, Mgr Barbeau, beloofde op 8 september een monument op te richten als de stad gespaard zou blijven. Op 9 juni 1924 was het zover en werd de obelisk met een Maria voorstelling door Louis Maubert onthuld. De plaque op het monument luidt: ”Tu n'iras pas plus loin” U zult niet verder gaan.

Gedenksteen voor de slag aan de Ourcq onthuld op 8 juli 2007 naast het monument of Notre-Dame-de-la-Marne; "A la mémoire de tous les combattants de la 1ère bataille de la Marne, du 4.9.1914 au 10.9.1914"

Op de cimetiere van Montagny Sainte Félicité is een eenzaam Brits graf te vinden.

Ook de teruggekeerde Franse graven ontbreken hier niet.

A.J. Ford van de First Life Guards sneuvelde op 3 september 1914. Het graf is van de Britse, Europese en Franse vlag voorzien.

De kerk van Droizelles in alle vroegte.

Tegenover de kerk ligt deze gedenksteen voor het 317e R.I.

 "Hommage aux 56 combattants français du 317e R.I. tombés lors de la bataille de Droizelles le 9 septembre 1914"

Het 317e R.I. verloor tijdens de slag aan de Marne 56 soldaten op 9 september 1914.Een deel van de graven is te vinden om de oude kerk van het dorpje.

Grafdetails op de cimetiere communale de Droizelles, met links het graf van kapitein Paradis, de hoogste in rang die hier omkwam, en rechts Auguste Dagoneau, geboren op 25-06-1885 in Sarthe.

Het kasteel van Versigny met aan beide hekpilaren een plaque. De rechter is uit de Grote Oorlog:

"Ici habita le général Mangin, commandant la Xème armée avec son état-major du 3 juin au 17 juillet 1918. C'est du Château de Versigny que furent élaborées les directives qui nous donnèrent la victoire. Versigny (Oise) Guerre de 1914-1918."

De talentvolle componist Lucien Denis Gabriel Albéric Magnard (9 juni 1865 – 3 september 1914) werd door de Duitsers gedood nadat hij hen de toegang tot zijn landgoed in Baron had ontzegd. Hij werd in een klap een volksheld.

Het landgoed van Magnard in Baron.

Het dorpsmonument in Baron heeft ook hier een dubbelfunctie; gedenken van de gesneuvelde inwoners en gedenken van 9 september 1914 en de gesneuvelde Fransen en Britten (r).

De Église Saint-Pierre-et-Saint-Paul van Baron uit de 15e eeuw herbergt de Britse vlag die luitenant Mundy van L-Battery RHA en zijn mannen herdenkt.

Een moeilijk leesbare plaque maakt melding van de schenking: “their name liveth forever more”

De kapel van de Église Saint-Pierre-et-Saint-Paul van Baron, met de vlag (l), gedenktegels voor de gesneuvelden, de plaque en Jeanne d’Arc, symbool van Frankrijks verzet.

Gedenktegels voor de gesneuvelden uit Baron in de Église Saint-Pierre-et-Saint-Paul van Baron

Interieur van de Église Saint-Pierre-et-Saint-Paul van Baron.

Toegangshek van de cimetiere communale de Baron met het CWGC-bordje en een plaque op de deur.

Plaque op het toegangshek van de cimetiere communale de Baron: “En souvenir reconnaissant des soldats Français et Anglais qui ont combattu dans la Grande Guerre, qui sont morts à Baron en 1914 et qui sont enterrés dans ce cimetière. Les portes ont été érigées par le père et la mère du lieutenant Lynton Wolmer White, King's Dragoon Guards. Pour le Drapeau"

16 Britse graven zijn, veelal in groepjes, begraven op de cimetiere communale de Baron.

Ze sneuvelden allemaal in een tijdsbestek van enkele dagen, van 1 tot 5 september 1914.

 

-V-

Terug naar top