De Marne in beeld(20)
Van Ognon via Pont-Sainte-Maxence, Borest en Mortefontaine naar Ermenonville

 

Klik op de foto voor een vergroting

Een bijna 100 jaar oude steen die de begraven soldaten van alle nationaliteiten memoreert op de cimetiere van Ognon. Ook een bombardement op het hospitaal en de vijf slachtoffers hiervan: "A la mémoire des 701 officiers, gradés et soldats français, 22 officiers, gradés et soldats américains, 1 officier et 3 soldats anglais, 20 officiers, gradés et soldats allemands morts des suites de leurs blessures à l'hôpital complémentaire d'armée n°47 au Château d'Ognon, des 21 infirmiers dont 5 prêtres tués à l'hôpital d'Ognon par une bombe d'avion dans la nuit du 16 au 17 juin 1918, inhumés à cette place de 1918 à 1920"

Twee monumenten op de cimetiere van Ognon:

De kleine steen gedenkt de 2 broers PROTHÉE Charles Émile die sneuvelde op16/06/1918, en PROTHÉE Eugène Alfred die al sneuvelde op31/08/1914 te Beauclair.

De grote steen, het dorpsmonument, memoreert 17 Franse soldaten uit Ognon die het leven lieten tijdens de oorlog.

Cimetière de Pont-Sainte-Maxence, enkele straten van de Oise, bevat een Carré Militaire.

Het Carré beslaat een oppervlakte van 500 m² en bevat 112 Franse en 5 islamitische graven. Elf graven dragen niet de vermelding “Mort pour la France”. Het beheer van dit carré is overgedragen aan de Franse Souvenir.

Het stadsmonument van Pont Sainte Maxence staat midden op de cimetière de Pont-Sainte-Maxence en is voorzien van een aantal plaques.

Het monument op de cimetière de Pont-Sainte-Maxence is opgetrokken uit stenen van de op 1 september 1914 vanwege de oprukkende Duitsers vernielde brug over de Oise.

144 namen van gesneuvelde stadsgenoten sieren het monument.

Op de cimetiere communale van Borest staat dit monument wat een dubbelfunctie heeft.

In de voet worden de soldaten herdacht die rond het dorp sneuvelden op 2 september 1914 - "A la mémoire des héroïques soldats tombés le 2 septembre 1914 et des enfants de Borest Morts pour la France - Requiescant in Pace"

En de zuil in voorzien van 37 gesneuvelde dorpsgenoten.

Graf van Alexandre d’Albis baron de Gissac, luitenant bij de tanktroepen, die sneuvelde op 4 juni 1918. Albis diende bij het 501e régiment d'artillerie d'assaut.

De toegang tot de cimetiere communale van Borest aan de D330.

Gedenkkruis namens de oud strijders van Mortefontaine ten oosten van het dorp.

Monument Commémoratif du 354e R.I., tegen de kasteelmuur van Mortefontaine gemetseld.

Het monument gedenkt specifiek Delion Maximilien Alexandre, Flamand Édouard en Sarda André Félix, die hier sneuvelden op 2 september 1914

Toegang tot de cimetiere de Mortefontaine.

Centraal staat een monument ter nagedachtenis aan de soldaten van Mortefontaine.

Close up van het monument en fraai soldatengraf op cimetiere de Mortefontaine.

Klein monument, opgericht door la Maison de Gramont, het landgoed binnen de dorpsgrenzen ten noordoosten van Mortefontaine.

Ermenonville was tijdens de oorlog trainingscentrum voor de vele broodnodige piloten. Velen ontstegen dit stadium niet, en vonden op de lokale cimetiere een rustplaats.

Enkele van de 16 individuele graven van adspirant piloten op cimetiere communale Ermenonville.

Graf van Henri Pichon, adspirant vlieger. 2e klas soldaat Henri Pichon – werd geboren op 11 april 1885 in Bohmeur (Finistère) – en overleed aan longontsteking in het Hospice de la Madeleine in Ermenonville (Oise), 31 mei 1917.

Franse en Britse collega-piloten op cimetiere communale Ermenonville.

Davies, een piloot, sneuvelde op 2 september 1914.

De overblijfselen van 72 piloten liggen onder dit monument op cimetiere communale Ermenonville. Ervoor zijn 15 piloten in een ossuaire ter ruste gelegd.

Een plaque herinnert de namen.

Het graf van Jules Mousset staat in een hoek van cimetiere communale Ermenonville.

 

-V-

Terug naar top