De Marne in beeld(19)
Van Senlis via Chamant naar Ognon

 

Klik op de foto voor een vergroting

Prachtig reliëf op het stadsmonument van Senlis.

Het station van Senlis is prachtig gerestaureerd.

Plaque die de vernieling en wederopbouw herdenkt. 2 september 1914 werd het gebouw grondig vernield.

“ 2 september 1914: Limit Extreme de l’avance Allemande”: tekst op het stadsmonument van Senlis.

Cathédrale Notre-Dame in Senlis.

Locatie van de bekende memorial-tablet in de kathedraal.

Tussen 1923 en 1936 schonk de CWGC een reeks herdenkingstabletten in Franse en Belgische kathedralen ter nagedachtenis aan het Britse rijk en de doden van de Eerste Wereldoorlog.

Louis Dourlent, burgemeester van Senlis (60)werd gearresteerd op 2 september in het Hôtel de Ville en gevangengezet in het Hôtel du Grand Cerf alvorens naar Chamant te worden gebracht waar hij werd geëxecuteerd. Dourlent werd tijdelijk begraven op de plaats van zijn terechtstelling, maar zijn lichaam werd op 12/09/1914 overgebracht naar de gemeentelijke begraafplaats Senlis in het familiegraf.

Nėcropole Nationale de Senlis werd gecreëerd op 21 juni 1918 op een gemengde begraafplaats (geallieerd, Duits) door het Senlis evacuatieziekenhuis en het complementaire ziekenhuis nr. 44.

Het werd het in 1920 uitgebreid door de burgerlijke stand van Senlis en tot Nėcropole Nationale verheven in september 1921. Doden uit Ognon, Gouvieux, Chantilly en Vineuil Saint Firmin werden hier vervolgens bijgezet.

Informatiepaneel van Nėcropole Nationale de Senlis. 

Nėcropole Nationale de Senlis bevat 1.288 gesneuvelden, 1.210 in individuele graven en 78 in een ossuaire.

136 Britse soldaten (voornamelijk de 15e en 34e divisies, gedood in 1918), 2 Russische soldaten en 4 Franse soldaten gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier ook begraven.

Ossuaire voor 70 Franse soldaten op Nėcropole Nationale de Senlis.

Graf voor drie broers Morin, waarvan een architect in de stad Parijs was op de cimetiere communale de Senlis.

Graf van de Amerikaanse luitenant Smith, die in Frankrijk bleef en in 1929 overleed en hier begraven werd. Een kapotte stars en stripes op het graf verraadt de locatie.

Inscriptie in de voet van het graf.

De stars and stripes op Smith’s graf.

Fraai soldatengraf op cimetiere communale de Senlis.

Eerbetoon aan de burgerslachtoffers op cimetiere communale de Senlis die stierven op 2 september 1914, toen de Duitsers de stad veroverden. Het werd in 1933 door het stadsbestuur gebouwd met behulp van een openbare intekening.

Grote variatie op de Carré Militaire van Cimetiere communale de Senlis met mohammedanen, militaire kruizen en individuele graven

Langs de D1324 ten oosten van Senlis staat dit kleine artilleriemonument: " A la mémoire des artilleurs morts pour la France "

Het monumentje is specifiek opgedragen aan vier artilleristen.

Dit monument staat merkwaardig genoeg midden in een woonwijk van Chamant, ten noordoosten van Senlis, aan de rue de l'Aunette. Het gedenkt de 7 gefusilleerde dorpsgenoten door de Duitsers op 2 september 1914.

Tekst in de voet: "Ce Monument fut élevé le 4 septembre 1927 par souscription publique sous les auspices du Souvenir Français et placé sous sa sauvegarde."

De plaats van het monument op een grote kruising in een luxe wijk van Chamant.

De église Notre-Dame van Chamant vertoont nog de sporen van de strijd die hier in september 1914 woedde.

 Deze cimetiere van Ognon lag destijds bij het Château d'Ognon waar l'Hôpital militaire d'armée n°47 gehuisvest was.

Het monumentje gedenkt plaats en omstandigheden met de woorden: "A la mémoire des 701 officiers, gradés et soldats français, 22 officiers, gradés et soldats américains, 1 officier et 3 soldats anglais, 20 officiers, gradés et soldats allemands morts des suites de leurs blessures à l'hôpital complémentaire d'armée n°47 au Château d'Ognon, des 21 infirmiers dont 5 prêtres tués à l'hôpital d'Ognon par une bombe d'avion dans la nuit du 16 au 17 juin 1918, inhumés à cette place de 1918 à 1920."

 

-V-

Terug naar top