De Marne in beeld(14)
Van Braine langs de Vesle naar Reims, Chalons en Champagne richting Vitry le Francois

 

Klik op de foto voor een vergroting

Naast de Deense begraafplaats ligt Cimetière Militaire de Braine, een vrij groot Frans ereveld, tussen de bomen. 

Langs de drukke N31 ten oosten van Bazoches ligt dit perfect onderhouden Amerikaanse monument voor de 4e US-division, die hier in augustus 1918 actief was. 

De tegenaanval in juli en augustus 1918 bracht de Amerikaanse 28ste divisie in Fismes. De brug, geslagen over de Vesle, is door Pennsylvania na de oorlog aan het stadje geschonken. Prachtige pilaren sieren beide kanten van de brug. 

Op de hoeken van de pilaren zijn Doughboys uitgehakt.

Een gedenksteen op de brug in Fismes. De soldatenkopjes zijn goed zichtbaar. 

Monument voor het 109e RI, dat eind mei 1918 ten noorden van Fismes 3 Duitse divisies ervan weerhield de Vesle over te steken. 

Jonchery sur Vesle British Cemetery ligt midden in een woonwijk.

Een klein monumentje gedenkt 5 soldaten wier graf niet is teruggevonden. 

In het hart van het Marnefront van 1914 lag de stad Reims met zijn schitterende kathedraal. Reims wordt behandeld onder de regio Champagne-Argonne.

Aan de uiterste oostzijde van het Marne-slagveld van 1914, vlak bij Possesse ligt dit kleine monument wat het fusilleren van Arthur Baillot op 6 september 1914 herdenkt. 

De eenvoudige gedenksteen langs een onverharde weg langs de D982.

In Chalons en Champagne staat een van de mooiste beeldengroepen in Frankrijk. Het is in de jaren '20 gemaakt door Gaston Broquet.

De beeldengroep staat voor de kathedraal van Chalons, en is tegelijk monument voor de 2e Wereldoorlog en de oorlog in Azië. 

Het is het indringende beeld van een onderofficier die 3 manschappen voor gaat in een koud landschap. De achterste man zeult een Hotchkiss-mitrailleur mee, de afuit wordt door de 3e figuur gedragen. 

Naast het overbekende monument voor Andre Maginot in Verdun staat in Revigny sur Ornain, Maginot's geboorteplaats, eveneens een indrukwekkend monument. 

Op het monument zijn soldatenfiguren aangebracht. Maginot was behalve oud-strijder ook meerdere malen minister van oorlog.

In Revigny sur Ornain bevindt zich een prachtige Nécropole Nationale met vrijwel uitsluitend graven uit september 1914, de eerste slag aan de Marne.

Het ossuaire van Nécropole Nationale de Revigny sur Ornain bevat 891 onbekende soldaten.

Het beeld in een kleine kapel op Nécropole Nationale de Pargny sur Saulx, tussen Revigny en Vitry. Pargny lag in september 1914 in de frontlinie. 

De onverzorgde Nécropole  ligt tussen de tankstations en wasstraten. De kleine kapel, met hierop vermeld alle eenheden die in de regio van Pargny aan de tegenstoot meededen tussen 6 en 10 september 1914, staat achter op de begraafplaats in het groen. 

Graf van een onbekende soldaat van het 72e RI, gedateerd 9-14.

Maurupt le Montois heeft een beroemd dorpsmonument. De buste van een poilu (le poilu au képi) staat op het plein midden in het dorp. 

Het volledige en goed verzorgde monument in Maurupt. 

Maurupt le Montois heeft een prachtige Nécropole  Nationale waarvan de ingang wordt gesierd door een imposant Marne-monument. 

De inscriptie van het monument voor de slag aan de Marne in Maurupt. 

Het volledige monument in Maurupt.

De tekst op het ossuaire roemt het 2e korps dat in deze streek de tegenstoot van september 1914 uitvoerde. 

Bij Vauclerc staan deze 2 monumenten langs de N4 tussen Vitry en St. Dizier. Ook hier wordt het 72ste RI herdacht. 

Een kleiner monument op dezelfde locatie herdenkt enkele soldaten van het 72ste RI. 

Luttele meters verderop richting Ecriennes houdt een klein monumentje de wacht op de kruising. 

Het monumentje gedenkt kapitein Henri Collot van het 21ste RIC.

 

-V-

Terug naar top