De Marne in beeld(13)
Van Dormans via Epernay door het Forêt de la montagne de Reims naar Braine aan de Vesle

 

Klik op de foto voor een vergroting

Van Dormant is het slechts enkele kilometers oostwaarts naar de Prieuré de Binson aan de Marne. 

De Prieuré de Binson is prachtig gelegen op de oevers van de Marne. De vroegere orde is nu een opleidingscentrum. Tijdens de oorlog werden kerk en bijgebouwen zwaar beschadigd. 

Het informatiebord op de Nécropole Nationale Prieuré de Binson. De wijngaarden van de Champagne liggen op de hellingen op de achtergrond. 

Bij het binnenkomen van Tincourt, richting Damery, staat dit monument voor het 68ste Bataljon Senegalezen onder leiding van luitenant Bonnet. Tincourt lag net als Chateau Thierry op de uiterste linie die de Duitse troepen in 1918 bereikten. 

Het sierlijke dorpsmonument van het charmante Damery, even ten westen van Epernay. Damery werd in augustus 1918 door Canadezen bevrijd. Enkele lokale graven getuigen hier nog van. 

In St. Imoges is een gecombineerde Brits-Franse begraafplaats ter vinden achter de lokale kerk. In deze bosrijke omgeving ten zuiden van Reims werd in de zomermaanden van 1918 hard gevochten.  

(overwegend) Britse graven in St. Imoges.

In Marfaux is uit dezelfde periode een 2-tal begraafplaatsen te vinden; Marfaux British Cemetery en de Soldatenfriedhof Marfaux liggen naast elkaar aan de RD386 in een fraai landschap. Marfux werd in mei 1918 door de Duitsers ingenomen, maar in juli heroverd.  

De Duitse kant, met het dorp Marfaux op de achtergrond. 

Op de Duitse begraafplaats staan diverse grote stenen met de Duitse legeronderdelen erin gegraveerd. 

Tekst in de centrale kolom op de begraafplaats.

La Neuville aux Laris Military Cemetery 1918, een kleine en fraaie plot, ontstond in juli 1918 tijdens de lokale gevechten. 

Langs de RD 380 vlak bij Ville en Tardenois staat dit kleine monumentje voor het 60ste RI. Het dorp werd zwaar bevochten tijdens de geallieerde tegenaanvallen in juli 1918. 

De fraaie ligging van het monument op een talud. Op de achtergrond ligt Romigny.

Chambrecy British Cemetery, iets ten noorden van Ville en Tardenois, bevat vrijwel uitsluitend Britten die in mei en juni 1918 de Duitse aanval pareerden. 

Cimitero Militare Italiano, ten noorden van Chambrecy, ligt op een schitterende heuvel langs de D980. De Italianen vochten vanaf 1915 aan geallieerde zijde mee uit politieke overwegingen. De meeste slachtoffers vielen bij de herovering van de Chemin des Dames. Bij Chavonne aan de Aisne  bevindt zich nog een kleine Italiaanse plot. 

Een Romeins pad loopt tussen de fraai onderhouden cypressen in het verlengde van de begraafplaats omhoog. Een bescheiden monumentje in de vorm van een pilaar gedenkt de 5000 Italianen die voor Frankrijk vielen. 

Monument ter herinnering aan het Garibaldi Regiment, dat in 1915 aan Franse zijde in de Argonne meestreed. Dit vrijwilligersonderdeel ging het officiele leger vooraf.

Italiaans graf op Cimitero Militare Italiano de Bligny.

Midden op de grote begraafplaats bevindt zich deze naar een Italiaanse tempel gebouwde kapel, aan weerszijden bevinden zich boeken in koper die de heldendaden der Italianen beschrijven. Eenzelfde opzet is te vinden op de Italiaanse begraafplaats van Chavonne. 

Doorkijkje naar het toegangshek met de Romeinse pilaar op de achtergrond. 

Het graf van generaal Ugo Bagnani, die in 1917 sneuvelde.

De wijdse Nécropole Nationale de Bligny, ten noorden van het dorp.

De hoek van de begraafplaats wordt gemarkeerd door dit anonieme smeedijzeren kruis. 

Soldatenfriedhof Bligny ligt achter de Franse plot. De jaartallen lopen hier ver uiteen: 1914, 1915, 1918. Het gemeenschappelijk graf is prachtig onderhouden en heeft de uitstraling van een rozentuin. 

Waar een Franse boer zijn mest laat.

Het bijna idylische Courmas British Cemetery ligt tegen de hellingen ten westen van het dorp.

Bouilly Cross Roads Military Cemetery, waar ook weer graven uit 1918 domineren. De hele omgeving van de huidge D980 was destijds de oostelijke frontlijn tijdens de 2e slag aan de Marne. 

Ten oosten van Loupeigne bevindt zich een bescheiden en fraai gelegen Nécropole Nationale, die gekoppeld is aan een Duitse plot. 

Een triest ossuaire midden op de begraafplaats bevat 118 onbekende soldaten.

In het eens zo fraaie, van glas-in-lood vensters voorzien kapelletje achter de begraafplaats zijn  nog diverse verwijzingen naar individuele slachtoffers te vinden, zoals deze voor adjudant Voisin van het 25ste RI die in mei 1918 sneuvelde. 

Blik op de Duitse plot.

In Braine bevindt zich aan de D14 een unieke Deense begraafplaats. Denen uit de provincie Sleeswijk, Duits bezit sinds 1866, dienden in het Duitse leger. 

Deze eenvoudige steen bevindt zich achter op de verzorgde begraafplaats. 

 

-V-

Terug naar top