Vlaanderen in beeld(IJzer) (5)
De IJzer: Van Ramskapelle via Tervate, Vladslo Pervijze, Stuivekenskerke en Diksmuide naar de Dodengang

 

Klik op de foto voor een vergroting

Langs de Diksmuidense weg zijn enkele versterkingen in de oude spoordijk nagebouwd. De spoordijk was frontlijn tijdens de jarenlange impasse aan de IJzer.

Resten van Belgische versterkingen in de oude spoordijk tussen Nieuwpoort en Pervijse; tegenwoordig een fraaie fietsroute.

Monument ter herinnering aan de stormloop die de Belgen in oktober 1914 op de Duitse linie ondernamen nabij Tervate.

De gevechten van oktober 1914 worden herdacht op deze gedenksteen. 

Het IJzerlandschap met de blik op Tervate in mei 2007.

De beroemde beelden van K„the Kollwitz op de Duitse begraafplaats van Vladslo, even buiten Diksmuide.

Dit is 1 van de weinige begraafplaatsen waar de namen van de soldaten in platgelegde stenen zijn gegraveerd. 

Pervijse was frontdorp aan de IJzer. Een observatietoren uit die tijd staat nog fier overeind. 

De betonconstructie is typisch voor die tijd; nu kan echter de was uit.

De kapel van Onze Lieve Vrouw der zege in Stuivekenskerke. Links het monument voor het 5e Regiment lanciers; rechts het monument voor het 1e en 2e bataljon karabiniers wielrijders

Demarcatiesteen naast de nabij gelegen versterking

Glas-in-lood weergave van het IJzerslagveld, te zien in de kapel O.L.Vrouw der zege

 

Binnen in de kapel van oud-Stuivekenskerke. De gebrandschilderde ramen tonen de IJzerlinie, geestelijke taferelen en de koning in de loopgraven. Plaques voor eenheden en individuen sieren de wand.

 

Glas-in-lood ramen in de zijwand van de kapel van O.L.Vrouw der zege tonen het Belgisch vorstenpaar; de koningin als verpleegster, de koning als bevelhebber.

Plaque op de wand van de oude kerktoren van oud-Stuivekenskerke, waarin destijds een observatiebunker was gevestigd.

Gedenksteen in het gebied van de eerste gasaanval.

 

Deze gedenksteen vlakbij Stuivekenskerke memoreert de zware gevechten van oktober 1914.

 

Jacques de Dixmude, Luitenant-Generaal der Infanterie. Commandant van het 3de Legerdivisie, 1916-1920. Commandant van de 2de Brigade van het 3de Legerdivisie, 1915-1916. Commandant van het 12de Linie Regiment, 1913-1915. Onder-Commandant van de Koninklijke Militaire School, 1908-1912.
Grootkruis Leopoldsorde met Palm, Commandeur Orde van de Afrikaanse Ster en Kroonorde, Ridder Koninklijke Orde van de Leeuw, Oorlogskruis 1914-1918 met Palmen, IJzer Medaille, Herinneringsmedaille van de Veldtocht 1914-1918, Overwinningsmedaille, Herinneringsmedaille van de Arabische Veldtocht, Militair Kruis 1ste Klasse, Dienstster, Regeringsmedaille van Koning Leopold II.
Grootkruis St. Anna Orde met Zwaarden Rusland, Groot Officier Legioen van Eer Frankrijk, Orde van St. MichaŽl en St. Joris Groot-BrittanniŽ en Orde van de Ster van Karageorges met Zwaarden ServiŽ, Commandeur Orde van St. Maurice en St. Lazarus ItaliŽ, Medaille voor Militaire Verdienste in Zilver ItaliŽ, Distinguished Service Medal Verenigde Staten, Oorlogskruis 1914-1918 met Palm Frankrijk.
Acht Frontstrepen, Een Kwetsuurstreep.
(http://www.ars-moriendi.be/JACQUESDEDIXMUDE.HTM)

Het monument op de markt van Diksmuide voor de Dixmude bevat vanwege zijn koloniale carriŤre ook een inheemse figuur met ontsloten ketenen.

 

 

Gedenkteken ter nagedachtenis van admiraal Ronarch en de marine-fuseliers in Diksmuide. De Fransen verdedigden Diksmuide eind 1914 en de admiraal sneuvelde hierbij.

 

Koperen plaque met dankwoorden aan de Franse inzet. Het monument ligt aan de lange Veldstraat in de rand van het stadspark.

 

Zuidschote: op de begraafplaats voor de kerk liggen tussen veel Britten uit de 2e Wereldoorlog ook enkele Fransen die in de 1e Wereldoorlog in deze regio  vochten.

 

De roemruchte IJzertoren in Diksmuide.

 

Monument naast de IJzertoren, gemaakt van de resten van wapenuitrusting ten tijde van de jaarlijkse herdenkingen

doorkijkje voor de IJzertoren.

 

 

Camembert le Poilu, item in het museum van de IJzertoren.

 

In de IJzertoren zijn verschillende verdiepingen ingeruimd rond de wacht aan de IJzer. Een van de vitrines besteedt aandacht aan gifgassen, die aan de zuidkant van dit front voor de eerste maal werden ingezet in april 1915.

 

De toren huisvest ook een aantal panoramaīs van (in dit geval Britse) loopgraven.

De grauwe IJzer-toren, Vlaams symbool van verzet en nationalistische gevoelens. Het uitzicht is fabelachtig.

 

 

Kapelletje voor Graaf P. de Goussencourt, Het is opgericht op de plaats waar op 12 mei 1917, Sgt Vlieger Paul de Goussencourt en zijn waarnemer, Ltn Lťon De Cubber in een Farman MF40 het leven lieten. Dit is het kapelletje vanaf de IJzertoren.

 

Rond de IJzertoren zijn de spoordijk, het terrein en de loopbruggen van het IJzerfront nagebootst.

 

De dodengang: een destijds versterkt loopgravenstelsel langs de IJzer, berucht bij de Belgische soldaten. Het terrein is nu eigendom van het Belgische leger en is oa. voorzien van een modern bezoekerscentrum.

 

Indruk van de Boyau de la Mort, die zich honderden meters lang langs de oevers van de IJzer uitstrekt.

In een van de bunkers zijn graveringen zichtbaar; vermoedelijk niet meer origineel maar niettemin pakkend.

 

 

Opvallende gedenksteen in de ruwe loopgraaf voor dokter Bastin. Hij sneuvelde terwijl hij een geraakte soldaat te hulp schoot. 

 

Ook in 1917 had de Dodengang zijn luguber naam reeds, getuige deze foto. BelgiŽ betreurde na de oorlog zoīn 38.000 doden.

 

-V-

Terug naar top