De Chemin des Dames in beeld (4)
Van le Moulin de Laffaux via Mennejean naar Sancy les Cheminots

 

Klik op de foto voor een vergroting

Le Moulin de Laffaux. Deze strategische, hooggelegen kruising van wegen werd in juli 1917 op de Duitsers heroverd ten koste van enorme verliezen. Tot enkele jaren terug was de locatie vervallen en stonden de monumenten er verloren bij. Ter gelegenheid van alle herdenkingen is achter het gelijknamige restaurant een keurig park aangelegd waarin alle gedenktekens in perkjes zijn ondergebracht en opgeknapt.

De parkeerplaats bij het restaurant is een knap staaltje onoverzichtelijkheid, dus even goed kijken hoe je bij de ingang komt.

Les Crapouillots-monument in het monumentenperkje Le Moulin de Laffaux op de uiterste westpunt van de Chemin des Dames, ook bekend als...

...het artilleriemonument. Het heeft de vorm van een granaat. (2006)

Gedenksteen voor de 12.000 artilleristen die het leven lieten tijdens de Grote Oorlog

"Inmenses Sacrifices.." het symbool onder het bord verwijst naar "de Cavalerie en tanks van de Aisne": tegenwoordig bestaat de Cavalerie alleen nog uit tanks, een erfenis van de 1e Wereldoorlog..

Sinds 2014 is bij het monumentenpark een serie informatieborden in drie talen geplaatst. De slag om de Chemin des Dames wordt, voorzien van kaarten, uit de doeken gedaan.

Het monumentenpark en het eerste monument, gek genoeg voor alle stenografen die sneuvelden in de oorlogsjaren.

Alle monumenten zijn opgeknapt, en soms voorzien van een nieuwe constructie, waarin de oude elementen zijn verwerkt.

Henri Dupouy sneuvelde op 7 mei 1917 tijdens gevechten van het 7me RI in Vauxaillon, westelijk van het monumentje.

De voet van het monumentje. Dupouy was een leraar in Dax.

Originele plaque op het eigenaardige monument voor het 4e, 9e en 11e RC.

De regimenten vochten tijdens het Nivelle offensief in 1917, wat dramatische gevolgen had voor de Franse legers.

Monument in het parkje voor kapitein Chasteigner, luitenant Wagner en luitenant Carbuccia, die sneuvelden tijdens het Nivelle offensief op 5 mei 1917.

Piloot sergeant Georges Damez stortte op 19 augustus 1917 vlakbij dit monumentje neer. Dit monumentje staat ook in het park van de Moulin de Laffaux.

Het bekende monumentje voor Brigadegeneraal Estienne, een van de grondleggers van de Franse tank op het slagveld.

Het monument heeft sinds de herinrichting van het monumentenveld van de Moulin de Laffaux een andere constructie gekregen. De metalen onderdelen van het monument zijn nu aan een betonnen sokkel vastgemaakt.

Klein eerbetoon bij het grote Crapouillots-monument.

Het monument voor Maurice Thiriez bevond zich op de weg naar Pinon en is aan het monumentenpark toegevoegd. Thiriez was sergeant-majoor bij de  9e Cuirrassiers.

Vrijwel onleesbaar monument aan de N2 tussen Soissons en Laon

De eerste meters van deD18CD, beter bekend als de Chemin des Dames: het mariniersmonument

Beeld van de locatie van het mariniersmonument vlak langs de D18

Op een kruising ten noorden van het gehucht Mennejean wordt commandant Marcel Armand Demongeot van het 230me RI herdacht.

De tekst op het monument.

Gedenktuin ten noorden van Sancy les Cheminots. Het dorpje werd van de aardbodem gevaagd maar na de oorlog, onder meer met steun van spoorwegpersoneel, wederopgebouwd. Als dank veranderde het dorpje zijn naam.

De gedenktuin is geweid aan enkele beroemde figuren uit de Grote Oorlog, waaronder de Italiaan Garibaldi en presidentszoon Quentin Roosevelt.

Het graf van Lucien Busquet, die in Sancy sneuvelde, symboliseert de Franse slachtoffers tijdens de oorlog.

De gedenktuin kent enkele portalen met herinneringen aan de gesneuvelden van het dorp, en specifieke portalen voor Roosevelt en Garibaldi, vrijwilligers uit het buitenland.

De twee portalen voor Roosevelt en Garibaldi.

 

-V-

Terug naar top