De Chemin des Dames in beeld (3)
Van Crouy via Neuville sur Margival, Crecy au Mont, Vauxaillon, Pinon, Coucy le Chateau en Allemant naar Laffaux.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Op 8 januari 1915 vielen de Fransen de hoogten ten noorden van Crouy aan. Via diepe ravijnen werd gepoogd het hoogste punt (heuvel 132) te bereiken. Dagenlange gevechten liepen uiteindelijk op niets uit. De Duitse troepen, stevig ingegraven en ondergebracht in de vele grotten vlak onder de richel, hielden het voor het moment. Hier een voorbeeld van de soms enorme grotten, die hedentendage door de boeren worden gebruikt.

Op de rand van de diepe ravijnen richting Crouy staat dit monument voor de Franse eenheden die de aanval uitvoerden. Het is lastig vindbaar vanaf de D1.

De eenvoudige betonnen platen vermelden de divisies en regimenten die aan de aanval meededen.

Neuville sur Margival, enkele kilometers ten noorden van Crouy.

27 mei 1918 werden de puinhopen van het dorp bevrijd door een eenheid Zouaven. Door haar ligging ten opzichte van o.a. De molen van Laffaux bleef het lang in de vuurlinie liggen. Een eenvoudige calvaire meldt de beproevingen van het dorp in de oorlogsjaren.

In Juvigny, enkele kilometers ten noorden van Soissons en gelegen aan een wirwar van ravijnen, staat het monument voor Général Pierre des Vallières. Deze veelbelovende brigadegeneraal werd tijdens de meidagen van 1918 op deze kruising beschoten in zijn dienstauto, onwetend dat de Duitsers nog in Juvigny waren.

Het eenvoudige monument werd opgericht door een aantal eenheden onder zijn bevel.

In Crecy au Mont zijn 1403 Fransen en 1865 Duitsers begraven, deels in ossuaires. De graven zijn bijna zonder uitzondering uit het laatste oorlogsjaar.

Blik op de Duitse plot richting de Franse plot.

Het droevig onderhouden ossuaire op de Franse plot. De beperkte informatie is geïmproviseerd op de steen aangebracht.

Het informatiebord van Nécropole Nationale de Crecy au Mont.

Herfst op Nécropole Nationale de Crecy au Mont.

Duitse en Franse graven op Nécropole Nationale de Crecy au Mont.

Oude Franse en moderne Duitse verwijzing naar Nécropole Nationale de Crecy au Mont.

Nécropole Nationale de Vauxaillon bevat 1909 Franse graven. De begraafplaats werd na de oorlog aangelegd op een helling ten zuidoosten van het dorpje Vauxaillon, dat op een steenworp afstand ligt van de Moulin de Laffaux.

169 Fransen werden ruim 20 jaar later bijgezet na de gevechten om de Chemin des Dames in de Tweede Wereldoorlog.

Ossuaire met een opvallende vermelding voor 7 soldaten van het 410me RI gedateerd 2 december 1917.

Klassiek verwijsbord naar nécropole nationale de Vauxaillon.

In Pinon, twee kilometer ten noorden van de Moulin de Laffaux, is het graf te vinden van Albert Richet met zijn waarnemer Henri Lods.

Richet was commandant van het 117e escadrille en leidde een bombardementsvlucht toen het toestel (een Brequet XIV B2) werd neergeschoten.

Een onderdeel van (vermoedelijk) de Brequet-bommenwerper is op de graftombe geschroefd.

In de bossen bij Coucy le Chateau ligt het overgroeide en nauwelijks vindbare fundament van een Dikke Bertha; een Duits kanon wat vanaf 1915 Franse frontsteden zoals Compiègne, en Villers Cotterets kon bombarderen. In maart 1918 bevrijdden Franse troepen Coucy. Nog lang heerste de mythe dat het kanon ook Parijs had beschoten.  

Ten noorden van het dorpje Allemant, op minder dan een kilometer ten noorden van de Moulin de Laffaux, kan men, komend vanuit het zuiden vanaf de D143, het monument voor Jean Nicolas Fauquenot zien.

Het goed begaanbare pad tegenover de plaatselijke begraafplaats loopt tegen de hoogten ten westen van Allemant op. Een fraaie beeltenis van Fauquenot siert een manshoog monument.

De tekst op het monument luidt:

A la mémoire
de notre cher fils
et de ses compagnons d'armes
49e d'infanterie
Citation du soldat
FAUQUENOT Jean Nicolas
engagé volontaire de la classe 1920
courageux et dévoué le 25 septembre 1918 à Allemant (Aisne) servant un fusil mitrailleur est resté à son poste malgré n gros bombardement. Blessé n'a pas voulu quitter ses camarades glorieusement tombés au cours du combat.
Médaille militaire Croix de guerre avec palme

Ten noorden van het dorpje Laffaux is het monument voor Serge Real del Sarte te vinden op de kruising met de D537. Del Sarte raakte op 30 april tijdens het Nivelle offensief gewond en stierf in Soissons.

Het monument, opgericht door del Sarte’s familie, op de kruising dicht bij de Moulin de Laffaux.

 

-V-

Terug naar top