De Chemin des Dames in beeld (2)
Van Soissons, Crouy en de Ferme du Meunier Noir naar Crécy au mont

 

Klik op de foto voor een vergroting

In de kathedraal van Soissons is een van de (tussen 1923 en 1936 langs de frontlijn onthulde) plaques te vinden die de Britse bijdrage aan de oorlog beschrijven. Cart de la Fontaine ontwierp de kleurrijke plaques, terwijl Rudyard Kipling de teksten verzorgde. Generaal Pulteney, een korpscommandant tijdens de oorlog, onthulde de plaque in 1927.

De sobere kathedraal van Soissons.

3878 Britten worden herdacht op het Soissons memorial, dat in 1928 werd onthuld. De voor die tijd strakke vormgeving van de drie soldatenfiguren domineert het monument.

Op de achterzijde wordt de Frans-Britse samenwerking in herinnering gebracht.

Het memorial.

Het memorial wordt geflankeerd door twee zuilen met tekst in het Frans en Engels, voorafgegaan door drums en klaroenen. Met name de meidagen van 1918 worden gememoreerd, toen Britten en Fransen zij aan zij de Duitse aanval richting de Marne pareerden.

Aan de place St. Christopher staat een 20 meter lang en 12 meter hoog betonnen monument voor de wederopbouw door de verschillende coöperaties in het Soissons-gebied.

Het monument oogt als een triomfboog. Het initiatief voor de betonnen kolos werd genomen door senator Lubersac, die piloot was tijdens de oorlog. In 1935 werd het onthuld en het staat in de stad een beetje achteraf. .

Een deel van de moderne voorstelling op een van de panelen van het monument.

Op de burgerbegraafplaats van Crouy, iets ten noordoosten van Soissons, is onder meer het graf te vinden van Georges Lambert, die met het 414me RI de beruchte molen van Laffaux bestormde en op 6 september 1917 sneuvelde.

Een grafsteen in de nabijheid is gewijd aan sergeant Edmond Bureau.

In een buitenwijk van Crouy tegen de spoorlijn staan 2 monumentjes voor gesneuvelde Fransen.

De plaque gedenkt sergeant Joanny Mont, die tijdens de hevige gevechten om de hoogten langs de Aisne verdween.

Het monumentje gedenkt de commandant van het 289me RI, D. Joussot. Nog maar net hersteld van wonden, opgelopen tijdens de slag om de Ourcq ging hij het regiment voor in een aanval op heuvel 132, waarbij hij sneuvelde.

Monument in de velden boven oost-Crouy (Ravin de Cornants) voor Leopold Brassare, sergeant bij het 352me RI.

 

Het monumentje is goed zichtbaar vanaf de verharde weg die langs de championkwekerij aan de N2 naar het zuidoosten loopt.

Even verderop staat dit monumentje voor Emile Prost van het 49e Bataillon de Chasseurs à Pied, die hier op 13 januari 1915 sneuvelde tijdens een aanval op heuvel 132.

Hemelsbreed staat het monumentje 50 meter verder naar het zuiden langs de bosrand.

Vanaf de richel boven de championkwekerij langs de N2 loopt een pad naar het zuiden, evenwijdig aan de snelweg, dat uitkomt bij het eenvoudige graf van Albert Jean Tastu.

Hij was luitenant bij het 289me RI en werd tijdens een Franse tegenaanval in januari 1915 omsingeld door Duitse eenheden terwijl hij dekking zocht in de Grotte des Zouaves. Tastu was in het burgerleven ingenieur.

Op de route naar Tastu’s graf bevinden zich vele grotten in de steile richels naar het plateau ten oosten van Crouy.

Nécropole Nationale de Crouy ligt aan de D91 naar Cuffies. 2941 Fransen (1476 in ossuaires) en vijftig Britten zijn er begraven.

De Nécropole Nationale de Crouy werd tijdens de bloedige slagen van 1917 aangelegd.

Een der ossuaires.

Gedenktabletten op Nécropole Nationale de Crouy.

Langs een B-weggetje wat parallel aan de D1 loopt ten oosten van Cuffies bij de Ferme du Meunier Noir is het opmerkelijke monument te vinden voor Rose Marie R.A. Michel en Robert Andre Michel.

Robert sneuvelde als sergeant van het 204me RI, Rose Marie, die verpleegster was, kwam om bij een bombardement op de kerk st. Cervais in Parijs op goede vrijdag 29 maart 1918. Robert was archivaris, conservator en bekend kunsthistoricus. Rose Marie was de muse van John Singer Sargent, de beroemde schilder. Het monument laat eens temeer zien hoeveel talent tijdens de oorlog verloren ging.

Een klein kruis naast het Michel-monument heeft het opschrift 1917.

Op een eenzame kruising vlak bij de 161 meter hoge montecouve en even ten westen van het dorp Crécy au mont staat dit monumentje ter ere van het 68me RI.

Het kostte de Fransen veel moeite om de Duitsers van de heuvel af te krijgen. Daarbij sneuvelde haar commandant, Luitenant-kolonel Rosset. Uit de archieven blijkt dat Rosset een zwaar gedecoreerde en gewaardeerde commandant was: achter zijn naam staan oa: Officier van het Légion d'Honneur - Croix de guerre met 5 Palmen en 1 étoile d'argent - Citation à l'ordre de l'Armée le 08/07/1915 - Citation à l'ordre de la Brigade le 10/05/1916 - Médaille de Madagascar.

 

-V-

Terug naar top