De Chemin des Dames in beeld (1)
Van Courmelles, Chaudun, Saconin et Breuil en Vauxbuin naar Soissons.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Op 30 mei 1918 vochten de Zouaven in de omgeving van Courmelles tijdens de doorbraak van de Duitsers tijdens de tweede slag aan de Marne. 31 mei 2009 werd dit eenvoudige kruis op een lastig bereikbare plek langs de RD1 onthuld.

Op de voet van de calvaire is de tekst “hommage au 8me Zouaves Bataille de la Guise 29 mai 1918” te lezen.

Bij de noordelijke entree van het dorpje Chaudun staat een borstbeeld voor de zoon van Jean Jaures, in 1914 de machtigste socialist van Frankrijk en een vooraanstaand links politicus in Europa.
Jaures werd aan de vooravond van de Grote Oorlog vermoord, wat algemeen wordt beschouwd als het begin van de oorlog in Frankrijk.

Close-up van het borstbeeld. 3 juni 1918 sneuvelde Louis Jaures tijdens een patrouille vlakbij Chadun.

De tekst op de voet van het borstbeeld.

Een keurige plaque legt de relatie met Jean Jaures en het sterven van Louis uit.

Aan de overkant op dezelfde kruising bevindt zich een plaque voor het 501me Regiment de Chars, dat met Renault-tanks haar vuurdoop tegen de optrekkende Duitsers onderging op de vlakte bij het dorp. De eenheid is later beroemd geworden als Charles de Gaulle’s regiment. Het regimentswapen is zichtbaar boven de plaque.

De tekst op de plaque.

Aan de D94 ten westen van het dorpje Saconin et Breuil staat dit eenvoudige kruis, opgericht door de omliggende gemeenten.

De tekst in het Frans en Engels gedenkt de bevrijding van de dorpjes door de Amerikaanse 1st Division op 18 juli 1918.

Het Christusbeeld op het gedenkkruis.

In Saconin et Breuil zelf ligt langs de toegangsweg het monument voor Albert Chavoix, commandant van de 9e compagnie van het 9de Zouavenregiment. Chavoix had toen hij sneuvelde al heel wat wapenfeiten op zijn naam en was zwaar gedecoreerd en meerdere keren gewond geraakt.

In de bossen aan de andere zijde van het dorp is nog een kleine gedenksteen te vinden op de plek waar hij sneuvelde.

Ten tijde van ons bezoek werd het monument gerenoveerd door een enthousiaste groep jongeren. De projectleider nam uitvoerig de tijd om het verhaal van Chavoix en de slag om het dorpje toe te lichten.

Precies aan de overkant van de weg waaraan het monument voor Chavoix ligt is de entree van een voormalig Frans ziekenhuis te vinden.

In de grote ruimte zijn nog enkele graveringen waarneembaar, door de poilu’s achtergelaten.

De kop van deze fraaie leeuw heeft het niet overleefd.

De dubbele entree van het hospitaal.

Soldatenfiguur, uitgehakt in het voormalige hospitaal.

Vauxbuin ligt onder de rook van Soissons aan de drukke N2. Het enorme veld bestaat uit Franse, Duitse en Britse graven.

Overzicht van het Franse deel van Cimetičre militaire de Vauxbuin

Frans Ossuaire met 940 niet geďdentificeerde lichamen.

Vauxbuin is een relatief kleine Britse plot met 161 Britse graven van de bijna 300 die er totaal begraven zijn. Vrijwel alle graven zijn van de eerste of tweede slag aan de Marne. De CWGC meldt dat vooral  soldaten van de 4th, 5th, 15th (Scottish) en 34th Division hier hun rustplaats hebben.

Op de Deutsche Soldatenfriedhof Vauxbuin zijn 9229 Duitse militairen begraven, net zoals de Britten en de Fransen verzameld uit de omliggende gemeenten.

Ook hier was sprake van vandalisme op de Duitse plot. 

Overzicht van de begraafplaats bij Vauxbuin met in de voorgrond Duitse kruizen, in het midden Britse stenen en in de achtergrond Franse kruizen.

Sfeertekening van de Duitse plot.

Met bloemen omgeven Franse plot.

Twee historische namen met een verwijsbord naar de begraafplaats.

Het stadsmonument van Soissons. Soldaten bewaken de hoeken van het monument, dat achter de kathedraal staat. Aan de voorzijde is een prachtige beeldengroep te vinden van soldaten, beschermd door een engelenfiguur. Letterlijk luidt de tekst: hun offer heeft het land en de vrijheid gered.

Tafereel aan een van de zijden van het monument. Duidelijk waarneembaar is de stad, vol vluchtelingen en soldaten.

 

-V-

Terug naar top