Mei 2022: Lorraine

 

Het is april 2022 en een jarenlange pandemie ebt weg in de geschiedenis. We overleggen en overwegen; vier dagen beschikbaar en voor 4 dagen nog te onderzoeken in Lorraine; binnen enkele uren boeken we daarom een hotel en twee dagen later sturen we bij prachtig voorjaarsweer naar Nancy. De vier dagen zijn wel bezaaid met glas in lood-ramen  in kerken waarvan je maar moet afwachten of ze open zijn. Enige flexibiliteit is dus wel gewenst.

Afbeelding met lucht, buiten, steen, dag

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

De zoektocht door het prachtig golvende land van Lorraine verloopt echter voorspoedig. Burgemeesters en buurtbewoners zijn zoals altijd zeer behulpzaam (een burgemeester regelt zelfs een onderdaan die de kerk een dorpje verderop open maakt) en de connecties zijn leuk en hartverwarmend. Een toevallig treffen levert een tip op om een lange Max-fundament, verscholen in de bossen op te gaan zoeken, en met succes. In Luneville brengen we uren door met een professor middeleeuwse geschiedenis rond de Jeanne d’Arc -kerk aldaar. De kerk bevat namelijk ook een grandioos venster met patriottische voorstellingen uit de Grote Oorlog. We kopen met graagte het boek dat ze hierover heeft geschreven.

 

Afbeelding met fruitautomaat, venster

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

De oorlog was hier nog beheersbaar en kleinschalig. Geen grote veldslagen, omvangrijke Nécropoles of bombastische herinneringen, maar de krijgsromantiek die bij de openingsdagen van de oorlog hoort. Daar overheen de voortdurende geest van de weder-aansluiting van de verloren provincie, symbolisch weergegeven in monumenten zoals hierboven.
Vier heerlijke, leerzame en zo spontaan ingelaste dagen die als uit het boekje de geschiedenis van deze site in gaan. Hoezo Corona?


- U-

Home