Juni 2021: De Somme

 

17 september 2021 reizen we met prachtig nazomerweer af naar het Engels deel van het Somme-slagveld. Ik heb besloten ook alle begraafplaatsen in kaart te brengen en te fotograferen, een megaklus, met als gedachte dat volledig zijn ook dit sombere werkveld aangaat. Corona heerst en ook Frankrijk heeft zijn specifieke set regels, maar het kan, het mag en dus gaan we.

Ik heb besloten niet de klassieke west-oost-route te volgen, maar vanaf de snelweg A1 juist westwaarts te reizen. In de buurt van Croisilles, wereldberoemd geworden door de film 1917, beginnen we onze zoektocht, met als zuidelijke grens de rivier de Somme.

Uitvalsbasis is Albert, waar we een rustig hotel hebben geboekt. Ik ben meerdere keren aan de Somme geweest, maar heb de streek nog nooit zo leeg en rustig aangetroffen. Oorzaak: de Britten blijven massaal thuis. Waar het normaal toch dringen is op de punten van belang, zoals Thiepval

en Serre, is er nu bijna niemand. Een restauranthouder mijmert met spijt: Ik zou Nederlands moeten leren in plaats van Engels…Onze landgenoten domineren namelijk het straatbeeld van Albert en op de terrassen is Nederlands onmiskenbaar dominant.

Afbeelding met buiten, lucht, licht, verkeer

Automatisch gegenereerde beschrijving
Scene aan het Somme-Front

 


De vijfdaagse reis leidt ons langs tientallen cemeteries, beroemde zoals de Devonshire Trench, maar vooral afgelegen erevelden die alleen via lange wandelingen bereikbaar zijn en waarvan het visitorboek al maanden niet is gevuld, zoals Stump Road. Het is opvallend hoeveel kilometers moeten worden afgelegd via onverharde paden en de Citroen moet alle zeilen bijzetten.

In het verleden gemiste zaken of recent gebouwde monumenten nemen we meteen mee, zoals het afzichtelijke, rommelige dierenmonument bij de molen van Pozieres, of het klassieke Dorset Memorial bij Authuille.

De avonden brengen we door in het altijd charmante Albert, soms als enige gasten van doorgaans

overvolle locaties zoals le Corner’s Pub. Het is een vreemde gewaarwording; het lijkt een frontreis zoals vele, maar toch missen we hier de bijna spreekwoordelijke Britse stroom toeristen. Het is vreselijk voor de streek, maar stiekem genieten wij van die rust. 3500 foto’s rijker en vijf prachtige dagen later koersen we tevreden naar huis. 2021 wordt ook gedomineerd door de verkoop van mijn boek “Reizen naar den Grooten oorlog”, en tegen het einde van het jaar is driekwart van de oplage verkocht, een onverwacht succes.

 

Afbeelding met tekst, boek, binnen, plank

Automatisch gegenereerde beschrijving
Reizen naar den Grooten Oorlog

De gedachte om een tweede boek te beginnen krijgt nu vorm; ik wil graag de glas in lood-wereld

rond de Grote Oorlog meer aandacht geven. Een tweede belangrijke gebeurtenis is het ombouwen van de website en de ontwikkeling van HTML-tools om de site bij te houden. Goede vriend Joop Aarts en zijn vrouw steken hier uren en dagen in, en begin 2022 is het eenduidig en snel bouwen van webpagina’s een makkie. De Somme is goed voor 46 extra pagina’s. De kerstvakantie is er ideaal voor. In 2021 ben ik ook weer voorzichtig begonnen met reizen organiseren en ook voor 2022 staan er al op de rol.
Nu alleen nog de lock down opheffen….

 

- U-

Home