Juni 2020: Bar le Duc

 

Midden in een Coronawereld stappen we daags na het opheffen van de grenscontroles in onze Picasso richting Bar le Duc. Het is voor mij een onbekend stukje front, feitelijk behind the lines. Bar le Duc was een hospitaalstad, bevoorradingsstad, maar geen frontstad. Of we moeten die paar dagen in september 1914 meerekenen, want hier lag de oostkant van het Marnefront.

 

Een hittegolf hangt over de regio, en we vangen de reis dan ook s ’avonds aan. Na een goede nachtrust in Verdun beginnen we in de Argonne. De streek van Clermont en Florent is prachtig groen, heerlijk rustig en tot onze stomme verbazing zijn alle kerken open. We blijven al meteen kleven aan een vrouw met zoon. De beste man onderhoudt van alles; graven, executieplaatsen en de kerk met schitterende vensters. We gaan zo snel door mijn programma, dat vier dagen te lang lijkt. De medewerking hier in de streek is fantastisch. Of zijn ze blij met de eerste toeristen?

 

 

 

De zeer warme dag wordt volop benut. We wandelen over het oude slagveld van Vau Marie, waar het koren al tot de knieën staat. Het is 1914 met af en toe een zweem 1918, toen vliegvelden overal in het achterland te vinden waren. We gebruiken de beroemde Voie Sacrée als ruggengraat voor onze trip, en elke keer kruisen we de beroemde markeerpalen langs de weg- een reminder aan donkere tijden toen deze route Verdun in leven hield.
We slapen in Bar le Duc, een charmante stad vol herinneringen aan toen. 50 kamers en wij zijn de enige. Covid rules!

 

Opvallend deze reis is opnieuw het aantal kerken waar we niet meer in kunnen. Bouwvallen met ingestorte daken. Het geld is op. Verval. Verdriet.

Op een middag rijden we het terrein van Le Chemin de Fer Historique de la Voie Sacrée op, waar een geweldige groep vrijwilligers werkt aan een toeristische treinrit met een locomotief uit de oorlogsjaren, de Suzanne. We genieten van de verhalen, vliegen de drone, knippen plaatjes en beloven weerzien.

 


Locomotief Suzanne en de familie Labee op facebook

 

Na vier dagen intens genieten en vele, vele historische plekken later hobbelen we op zondag terug naar corona-Nederland. Onderweg valt de uitlaat onder onze Citroen vandaan. We gaan in de zon zitten en nemen ons gemak. Hulp is onderweg. Als God in Frankrijk. Wat een heerlijk land blijft dit!

 

 

- U-

Home