Mei 2016: Somme en Aisne

 

Het tweede weekend van mei belooft glorieus weer.
De zon is vanaf half zeven aan de einder en blijft tot zeker 9 uur het land verwarmen. Ideaal om de MX de sporen te geven, dit keer naar het gebied tussen de Somme en de Aisne, grofweg tussen Amiens en Soissons.

Knalgele koolzaadvelden, wolken stuifmeel en intense kleuren verwelkomen ons als we vlak voor Amiens de snelweg afgaan. Wat is het een genot om weer terug te zijn na de lange winter.
Ik heb veel teveel voorbereid, dus we gaan het niet allemaal halen, maar dat is niet erg. We navigeren over het plateau waar in ’14, ’16 en ’18 intens gevochten is. De graven vertellen het verhaal, terwijl we langzaam zuidoostwaarts koersen.

Hourches Orchard Cemetery tussen koolzaad

 


Veel Canadese en Australische stenen; de zwarte dag van het Duitse leger in augustus 1918 vroeg een hoge prijs.
We verkennen de tankslag aan de Matz, waar Mangin de Duitse linies voorgoed terugdrong.
Cantigny was de eerste plek waar de Amerikanen werden ingezet. De beroemde Big Red One veroverde het dorp, dat op een steile richel ligt. Zelfs nu, gezeten in een moderne cabrio, is dat een prestatie.

 

Ook deze trip zien we veel prachtige kerkvensters en ontmoeten daardoor veel hulpvaardige Fransen; burgemeesters, dorpshistorici, kosters, oudere dames die sleutelbeheerder zijn. Het levert weer prachtige verhalen en herinneringen op.

De avonden brengen we door in een nabijgelegen restaurant, waar ze ons na vier dagen wel kennen. Op zondagmiddag sluiten we af met La Machemontoise, een grottencomplex vol graffiti en uitgehakte voorstellingen. De poilu’s van toen waren echte handwerkers en maakten de mooiste voorstellingen.
Ik krijg een tour door het complex aangeboden van de vrolijke beheerder, terwijl mijn vrouw achterblijft met zijn vrouw. Een unieke ervaring ter afsluiting van een unieke, zomerse vierdaagse. De files in Frankrijk, België en Nederland nemen we voor lief.

 

Renault tank bij het musée d ‘Armistice

 

In juli vinden we drie dagen om nog een kleine veegronde te doen tussen Amiens en Soissons.

Met een nieuwe MX trotseren we de hoosbuien rond Antwerpen en melden ons in Saint Quentin voor een succesvolle dag langs overgeslagen, eerder niet gevonden of genegeerde plekken. Kerken gaan open, monumentjes blijken goed vindbaar; alles loopt gesmeerd. Ik heb 2 dagen geschat en 3 gepland, dus dag drie kunnen we rustig het musée ‘Armistice en Musée Serge Ramond bezoeken.

Het musée d ’Armistice is wat stoffig; alleen de vele vue stereoscope’s zijn de moeite van een bezoek waard.

 

Musée Serge Ramond is echter something else. Ramond reisde zijn hele leven kastelen, gevangenissen en grotten in Europa langs om afdrukken te maken van de vele, vaak prachtige graffiti. Een grote zaal is gereserveerd voor de kunst van soldaten tijdens de grote oorlog. Een plek om te watertanden, maar ook de rest van de 24 zalen is uit de kunst. We waren er een middag helemaal alleen.

 

De terugweg na een succesvolle week verloopt vlot. We scheuren snel en foutloos naar huis en trakteren onszelf op een Big Mac..

Dorpsmonument van Hohrod, in een haarspeldbocht richting le Linge

- U-

Home