Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: D:\website nieuw\dagboek31.jpg
ANZAC-day in Halls Creek


2007-2008: AustraliŽ

In december kan ik eindelijk de volledige site in het Engels vertalen. Tot nu toe was slechts een klein deel tweetalig. Ook een officiŽle domeinnaam wordt werkelijkheid: www.Dengrootenoorlog.nl
AustraliŽ heeft, als een van de belangrijkste leveranciers van jonge, enthousiaste vrijwilligers, vele oorlogsmonumenten: In maart, april en mei bezoek ik West-AustraliŽ, een dunbevolkt gigantisch land met Perth als hoofdstad. 

De Grote oorlog leeft hier volop. Elke boekwinkel heeft een stelling met (vaak sterk nationaal getinte en daarom aantrekkelijke) reis-, dag-, en geschiedenisboeken. 
Ik koop er een tiental, waaronder het fantastische: The Great War" van Les Carlyon, die eerder "Gallipoli" schreef. 
"The Great War" behandelt de AustraliŽrs in Vlaanderen en Frankrijk en legt vaak de link tussen het slagveld nu en de ervaringen van toen. 865 pagina's historie.

Andere boeken zijn o.a. "Backs to the Wall" door G.D.Mitchell, "To win a war" door John Terraine en "Gallipoli untold stories" door Jonathan King. 
De grote inbreng van de Aussies, vooral in 1918, wordt me vanuit verschillende invalshoeken duidelijk gemaakt.

Ieder dorp, hoe klein ook, heeft een goed onderhouden hoekje met een monument en een soms indrukwekkende namenlijst. "Lest we forget".
 25 april, ANZAC-day, waarop  al vanaf 1916 de landing op de stranden van Gallipoli worden herdacht, is Australie's belangrijkste gedenkdag. In de vroege morgen verzamelen de inwoners van zelfs de meest afgelegen gehuchten zich voor de dawn service, de nationale zenders doen verslag, vlaggen hangen half stok. AustraliŽ weet hoe het gedenken moet en heeft zoveel te gedenken..

In het vliegtuig terug naar Nederland weet ik me goed ingelezen in Australie's Grote Oorlog, de Diggers, de slagvelden waarop de 5 divisies actief waren en de tragedie die volgde toen de AustraliŽrs eindelijk thuiskwamen in een regulier leven dat nooit meer regulier zou zijn..

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: D:\website nieuw\dagboek28.jpg
Perth War Memorial

- U-

Home