Charleroi, Namen en Dinant in beeld (2)
Van Dave tot Dinant

 

Klik op de foto voor een vergroting

Een Belgische soldaat en een gedeporteerde burger schudden elkaar de hand in Dave, een klein gehucht onder Namen waar een gelijknamig fort uit de Namen-ring tegen de Maas aan ligt.

Links en rechts van het monument zijn teksten over het fort, de militairen en het lot van burgers te lezen. De Franse driekleur ontbreekt niet.

Aan de quai du camping ten noorden van Dinant ligt een kleine burgerbegraafplaats. Hier zijn graven te vinden van de 674 inwoners van Dinant die op 23 augustus als represaille door de Duitsers werden vermoord. De datum duikt overal op..

Een familiegraf met het opschrift: “A nos martyrs du 23 aout 1914.” De jongste was pas 14.

Een familieportret met de slachtoffers brengt de gruwelen van die dag dichtbij.

Nog een voorbeeld van de beruchte datum.

Boven op de rots die Dinant domineert staat de aloude citadel. In 1914 is er om de stad en haar fort zwaar gevochten, onder meer door Franse regimenten die de brug probeerden te verdedigen. Een Franse begraafplaats ligt aan de toegangsweg naar de citadel.

De citadel is inmiddels verworden tot een toeristische trekpleister, compleet met kabelbaan, pretpark, bowling en voor de geschiedeniszoeker waardeloze souvenirshop. 

Blik op de Franse begraafplaats, waar 1200 Fransen rusten.

De bevelvoerend officier van het 2e bataljon 148 RI ligt tussen zijn manschappen begraven.

Achter op de begraafplaats, vlak voor de Britse WO 2-graven van bommenwerpercrews, staat het monument voor de Franse aanval van 15 augustus 1914, toen de citadel op de Duitsers werd heroverd.

Sergeant-majoor Bouchez van het 8e RI wist het Duitse vaandel op de citadel te veroveren en wordt hier tijdens die daad uitgebeeld. Aan de loop van zijn wapen heeft iemand een kruisje gehangen.

Op de binnenplaats van de citadel staat dit monumentje voor 58 Fransen en 12 Duitsers, die vielen bij de intense gevechten om de citadel.

Teksten in het Duits en Frans herinneren aan de gevechten en de gesneuvelden.

Blik op de strategisch gelegen stad Dinant vanaf de citadel. Op de achtergrond raast tegenwoordig het verkeer over de N97.

Op het dak van de citadel is het jaartal 1914 te zien met de gekruiste zwaarden.

In de toeristisch aangeklede citadel hangen deze drie foto’s; de middeleeuwse voorstelling, een foto uit 1914 en de tegenwoordige tijd.

Toen de Duitsers Dinant in handen hadden begon het reparatiewerk aan de vernielde brug. Op 23 augustus hielden de Duitsers een razzia omdat op de reparatieploegen zou zijn geschoten; 612 burgers werden standrechtelijk vermoord, waaronder een 3 weken oude baby. Het drama van Dinant is uitgebeeld voor het stadhuis door deze beeldenpartij.

De slachtoffers worden gesymboliseerd door een moeder met kinderen. De overwinning en de wapenbroeders België en Frankrijk hebben eveneens een plek gekregen.

Net als op veel plaatsen is de Tweede Wereldoorlog voor het gemak ook aan dit monument toegevoegd.

Het overwinningsvuur, de gekruiste zwaarden en de Belgische en Franse helmen. Daarachter de symboliek van de doornenkrans en het kruis voor Christus’ lijden. Een EU-vlag geeft de grauwheid kleur.

Gedenkteken voor het Croix de Feu, een hoge Belgische medaille die pas in de jaren dertig werd toegekend. Koning Albert met helm is rechts te vinden, de medaille zelf boven de plaque met de toekenningstekst.

De muur van Tschoffen aan de zuidkant van de stad bij de gevangenis. Het was hier dat de burgers van Dinant werden vermoord. Een indrukwekkend monument gedenkt de slachtoffers van, zoals beschreven, het Teutoonse geweld op 23 augustus.

Verweerde symboliek; het monument is voorzien van de naam Hujebos, wellicht de maker.

Het bordje dat de gruweldaden van de Duitsers beschrijft, even verderop aan de muur.

Overzicht van de muur van Tschoffen.

Dinant anno 2011. De kerk en citadel vormen met de maas de belangrijkste kenmerken. Aan de westkant van de brug hangt een plaque voor luitenant De Gaulle, die de oorlog zou overleven en twintig jaar later Frankrijks bevrijder zou worden.

De avenue langs de westoever van de Maas is genoemd naar de commandant van het 148 RI, kolonel Cadoux. Het 148e vocht mee in de verdediging van Dinant.

De plaque voor Charles de Gaulle met het kruis van Lotharingen.

Aan de westkant van de stad ligt Dinant’s Cimetière communale met hierop een Frans monument. Het is linksboven te zien. De Cimetière is chaotisch en slecht onderhouden. Het laatste domineert.

 

-V-

Terug naar top